Tags

, , , , , ,

Kommer en kwel in de Nahe wat de hoeveelheid oogst in 2017 betreft. Afhankelijk van de bron worden verliezen van 45% tot 60% gemeld, veroorzaakt door een late opstoot van vorst in april en een vernietigende hagelbui in augustus.
Wat de kwaliteit van de wijnen betreft, lijkt het wel helemaal goed te zitten…

De hond des huizes begroet ons

45% minder oogst dan gemiddeld“, zegt Sascha Schömel bij Weingut Dönnhoff ons als hij ons jaargang 2017 voorstelt.
Er is heel weinig wijn. Van Brücke GG 2017 werd amper 650 liter geproduceerd. Bijna noodgedwongen heeft men dit jaar enkele nieuwe GG’s in het leven geroepen. Van het kernstuk van Roxheimer Höllenpfad wordt nu een Höhlenpfad im Mühlenberg GG 2017 gemaakt, en ook Kreunacher Krötenpfuhl, voorheen enkel gebruikt om een schitterende Kabinett voort te brengen, krijgt nu de status van Grosses Gewächs met de Krötenpfuhl GG 2017.
Helaas allemaal al uitverkocht, net zoals de meeste andere wijnen op de wijnkaart.
We krijgen toch een mooie overzichtsdegustatie van joviale Sascha.

Voor meer details over de wijngaarden en de wijnen verwijs ik graag naar vorige artikels over onze bezoekjes bij Dönnhoff:

Uitstap naar de Nahe – Wgt Dönnhoff
Uitstap naar de Nahe – de wijnen van Wgt Dönnhoff (1)
Uitstap naar de Nahe – de wijnen van Wgt Dönnhoff (2)
Uitstap naar de Nahe – de wijnen van Wgt Dönnhoff (3)
Uitstap naar de Nahe – (2016): Weingut Dönnhoff revisited (deel 1)
Uitstap naar de Nahe – (2016): Weingut Dönnhoff revisited (deel 2)

 

Verschillende bodemsoorten in de Nahe

Riesling trocken 2017 en Tonschiefer Riesling trocken 2017 zijn twee basiswijnen, de eerstgenoemde afkomstig van de meer warme wijngaarden rond Bad Kreuznach, de tweede van leisteenbodems van de Oberhäuser Leistenberg. Het verschil is duidelijk: de Riesling trocken is droger maar blijft sappig en licht, fijn en elegant, Tonschiefer kan zijn herkomst niet verbergen: leisteenmineraliteit, rokerig, wat meer body en ook wat meer restzoet, en lichte saliniteit. Zelfs in dit basisgamma bewijst Dönnhoff zijn topniveau.

Kreuznacher Kahlenberg 2017 (VDP.Erste Lage) is wat breder, met rijpere pitvruchten en perzik in de neus, en ook wat breder met rijp fruit in de mond. Kleine bittertjes in de lange afdronk, duidelijke reserve, dus wijn om even weg te leggen.

Roxheimer Höllenpfad 2017 (VDP.Erste Lage) is complexer, maar ook moeilijk op dit moment. Alle wijnen zijn pas enkele dagen geleden gebotteld, zegt Sascha. Citrus en limoen, wax, rokerig, nootjes, marsepein, sinaasschil. Opvallend glycerinegevoel op de tong. Moeilijke wijn, in een moeilijk en veel te jonge fase.

Hermannshöhle GG 2017 komt van een vatstaal en is overweldigend. Ik schrijf “Wow”… Nog een beetje gistig, dat wel, maar het fijne witte fruit, de groene perzik, de mineraliteit en kruidigheid zitten zo fijn verwezen. Dens maar lichtvoetig, delicaat en fijn, zuiver, lang, groots. De Dönnhoff signatuurwijn bevestigt, nog maar eens.

Hermannshöhle GG 2016 is zo mogelijk nog grootser. Cacaoboter, marsepein, citrus, kruiden, bloemenwei, fijne mineraliteit. Nooit overheersend, altijd verfijnd en edel. In de mond vol en dartel, met heel veel impressies. Complexe en grote topwijn. Een voorrecht om dit in ons glas te krijgen.

Stapje terug om naar het zoete gamma over te schakelen.
De Dönnhoff Riesling 2017 (in feinherbe stijl) krijgt toch een sterretje in mijn notaboekje. 25g/l restsuiker, fijn en fruitig, delicaat evenwichtig, en vooral heel lekker. 

De twee klassieke Kabinetts, analytisch nagenoeg identiek (ongeveer 45g/l restzoet hier), dus herkomst en bodem bepaalt de wijn.
Kreuznacher Krötenpfuhl Riesling Kabinett 2017 heeft een mooie aciditeit van citruszeste en wat kruidigheid, strakke stijl, sappigheid.

Oberhäuser Leisenberg Riesling Kabinett 2017 kan de leisteenbodem niet verstoppen. Wat reductief, rokerig, zeste van citroen, limoen en sinaasappel. Nog wat strakker dan de vorige Kabinett, met een duidelijke saliniteit in de afdronk. Heel mooi. Uitverkocht…

Niederhäuser Hermannshöhle Spätlese 2017 komt van jongere stokken op deze topwijngaard. Ze hebben toch nog de respectabele leeftijd van 20 jaar. Auslese wordt van stokken van rond de 40 jaar oud gemaakt, terwijl de oudste stokken van 70 jaar en meer gereserveerd worden voor de magnifieke droge GG’s.
De Spätlese 2017 vertoont licht ingetogen tropisch fruit, sinaaspartjes, een gebalanceerde aciditeit en een talmende zalvende afdronk. Fantastische Spätlese, heel mooie wijn.

Oberhäuser Brücke  Riesling Auslese Goldkapsel 2017 is bijna op Beerenauslese-niveau, zegt Sascha. Geweldig mooi in de neus, zolderappeltjes, geel fruit, pitvruchten, kruidigheid,… Zoet en breed in aanzet, zonder stroperig te worden. Tropische vruchten, mango, ananas. Groots en complex.

Niederhäuser Hermannshöhle Riesling Auslese Goldkapsel 2017 vertegenwoordigt alles wat deze wijnstijl zo uniek maakt. Mineralen, bloemen, wit en geel fruit, kruiden, tropisch en exotisch fruit, breed en rijp. Toch houden de fijne zuurtjes alles beheerst en adellijk. Lange, romige afdronk. Uniek mooie wijn.

Een ronduit schitterende collectie presenteert Weingut Dönnhoff in jaargang 2017! Opvallend is de zachte aciditeit, die hier nergens overheersend wordt. De wijnen vertonen allemaal de handtekening van Cornelius Dönnhoff, de eigen huisstijl: licht, delicaat, nooit overheersend. Wijnen die fluisteren, heeft Cornelius ons ooit eens toevertrouwd. Daardoor multifunctioneel inzetbaar en combineerbaar met zoveel gerechten.
Jaargang 2017 bevestigt nog maar eens waarom dit domein (niet alleen bij mij) zo hoog aangeschreven staat.

|m|

Advertentie