Tags

, , , , ,

Kommer en kwel in de Nahe wat de hoeveelheid oogst in 2017 betreft. Afhankelijk van de bron worden verliezen van 45% tot 60% gemeld, veroorzaakt door een late opstoot van vorst in april en een vernietigende hagelbui in augustus.
Wat de kwaliteit van de wijnen betreft, lijkt het wel helemaal goed te zitten…

We beginnen ons overzichtje van enkele Nahedomeinen met Weingut Jakob Schneider. Niet op het domein deze keer (zoals hier, hier en hier), maar gewoon in Heusden bij Gent, waar Wijnhuis Tinto dit domein sinds kort vertegenwoordigt.
Steven en Nathalie vroegen me om de stalen van de 2017 jaargang mee te komen proeven. Uiteraard wou ik dat.
En vermits ze enkele dagen later op vakantie zouden vertrekken, kreeg ik de flessen mee, met de opdracht om even na te proeven na enkele dagen. Dat deed ik met plezier!

 

 

 

 

 

 

 

 

De twee basiswijnen zijn genoemd naar de bodems waar ze vandaan komen: leisteen (Grauschiefer) en vulkanisch (Melaphyr).
Grauschiefer Riesling trocken 2017 is eerst wat reductief, met gerookte en vlezige toetsen, en onderliggend wit fruit, citrusschilletjes, agrum. Licht in aanzet, verfrissend, met pompelmoes, agrum, citrus. Het evenwicht neigt nu nog naar de aciditeit. Zuivere afdronk, klein bittertje. Boeiende instapper, strak en licht.
Een dag of twee later komt in de neus meer zolderfruit door, kweepeer en klein rood fruit. Delicaat in aanzet met voldoende mondvulling, zachtere aciditeit dan eerst. Een beetje rust doet duidelijk zijn werk ten goede hier.

Melaphyr Riesling trocken 2017 vertoont meer bloemetjes, geel fruit, en is dus iets breder in de neus dan Grauschiefer. Kruidig, grassig, rokerig mineraal.
In de mond ook wat zoetere impressies, denser, met een fraaie zuurstructuur en een zalvend mondgevoel.
Op dag 2 en 3 in de neus meer peer, peardrops, kweepeer, marmelade, abrikoos en toast, rook. De wijn heeft nog aan veelzijdigheid gewonnen. In de mond is de wijn wat teruggeplooid, maar heeft nog steeds goede densiteit en materie.

Melaphyr en Grauschiefer zijn twee verschillende stijlen van instapwijn: de ene strak en lichter, de andere wat krachtiger en zalvend. Beide zijn ronduit plezierwijnen die het bij dit warme zomerweer heerlijk doen als aperitief op het terras.

Niederhäuser Rosenheck Riesling trocken 2017 is rokerig, mineraal en geeft nog niet veel prijs kort na openen. Strakke aciditeit met onderliggend goede materie. Mooie complexiteit en wat kruidigheid. De zuurtjes blijven doorgaan, maar krijgen wat compensatie van witte pitvruchten.
Drie dagen zijn nodig om deze wijn op zijn waarde te kunnen schatten. Edele neus van kruiden en mineralen. Perzikpitten, nootjes, salie, citroengras. Sinaas- en pompelmoesschillen. Zachtere zuren nu, van citroen en wit fruit met weer die kleine kruidigheid. Goede spanning met zuurtjes die later toch weer komen opzetten, samen met pompelmoesbittertjes. Spannende en boeiende wijn.

Niederhäuser Felsensteyer Riesling trocken 2017 heeft onmiddellijk na openen een leuke snuffelneus: wit fruit, rood bessenfruit, ananassnoepjes, kruiden, bloemenwei. Sappig en toegankelijk, met strakke zuurtjes, goede vulling en rijpere fruitimpressies.
De wijn blijft gedurende enkele dagen deze sappigheid en densiteit behouden. Veelzijdig en lekker. Als de aciditeit later gaat versmelten wordt dit een grote wijn!

Niederhäuser Hermannshöhle Riesling trocken 2017 is bij openen iets reductief, met hennep, hooi, citrus en agrum en rokerigheid. Terug wat eenvoudiger in stijl. Fijne citrus, goed evenwicht, maar eerder terug op instapniveau dan de wijngaardnaam doet vermoeden. Ook na enkele dagen wordt de wijn niet echt interessanter.

 

Norheimer Dellchen Riesling trocken 2017 is een van de twee Grosse Lagen-wijnen van Weingut Jakob Schneider. Ze krijgen een gouden capsule rond de kurk.
De wijn vertoont duidelijk het kenmerk van spontane vergisting (Sponti-neus). Vlezig, complex en mineraal. Citrus, rijpe sinaas, zolderappeltjes, kruiden. Complex, krachtig en lang, dense wijn met veel impressies. Kruidigheid en spicyness valt op hier. Beetje lactisch en droesemindrukken.
Later in de week wordt de wijn romiger, en de bittertjes in afdronk nemen wat toe.

Hermannshöhle Riesling trocken MAGNUS 2017 geeft in eerste indruk niet veel prijs. Gesloten, mineraal, gerookt, vlezig. Erg complex bij opschudden: zolderfruit, pitfruit, bloemen. Veel materie in deze wijn, mooi fruitgedreven en strakke aciditeit. Stenige mineraliteit, saliniteit, kruidigheid. Focus en precisie hier, grote wijn.
Na enkele dagen flesrust bevestigt deze wijn alleen maar: meer complexiteit, wat rijper fruit en wat kruiden, grote lengte. Mooie wijn.

 

Twee zoete wijnen tenslotte, een Kabinett en een Auslese, jammer genoeg geen Spätlese.
Klamm Riesling Kabinett 2017
is boeiend in de neus (kleine reductie, bosappeltjes, kruidigheid, mineraal), maar valt een beetje tegen in de mond. Sinaas en Isostar, zuurtjes ontbreken om evenwicht te geven. Hier zijn zowel Steven als ik benieuwd naar de evolutie over enkele dagen.
Wel, ik kan Steven gerust stellen: dit wordt een heerlijk glas Kabinett, met fijn citrusfruit onder de sappige fruittonen. Na een weekje koelkast gaan we zelfs richting rood fruit, cassis, en blijft de mineraliteit opmerkelijk. Spanning in de zuurtjes en de sappigheid. Mooie Kabinett die wat tijd nodig heeft.

Hermannshöhle Riesling Auslese 2017 vertoont roosjes, florale toetsen en honing in de neus. Rijp, pikant, kruidig, met goede zuren, honing en veel lengte.
Een week later is de neus heel complex, met aardse en wat vegetale impressies naast het rijpe tropische fruit (mango, ananas) met honing en gedroogde vruchten. In de mond ook honing en rijp tropisch fruit, met saliniteit op de lippen. Zuivere en lange afdronk vol rijp fruit zonder plakkerigheid. Heerlijke Auslese.
Nu al heel toegankelijk, maar zal uiteraard nog winnen met enkele jaren kelderrust.

Weingut Jakob Schneider behoort ondertussen tot de groten van de Nahe. “Aufsteiger des Jahres” in Gault&Millau 2017, vier druiventrosjes een jaar later in diezelfde gids. De wijnstijl werd “serieuzer” sinds mijn eerste kennismaking hier in 2015. Meer diepgang, en ook meer precisie. Bij sommige wijnen lijkt Jakob junior wat teveel moeite gedaan te hebben (Dellchen), en kan “less is more” raad brengen, maar al bij al is 2017 een meer dan geslaagde jaargang, die een heel hoge kwaliteit en veel drinkplezier brengt.