Tags

, , ,

Ah, Weingut Dönnhoff. Ik moet bekennen dat ik een zwak heb voor deze wijnmakers. En als je op vakantie dagelijks twee keer voorbij het domein rijdt, is het heel moeilijk om de verleiding te weerstaan om hier een afspraak te maken om een degustatie te mogen doen.Na het leuke antwoordmailtje van Anne Dönnhoff (“Great to hear you are back in Nahe!”) is de datum snel vastgelegd, en op een onweerachtige vrijdagnamiddag mogen we weer plaats nemen in de proefruimte voor een overzichtsdegustatie van de Rieslingwijnen van 2015. Dezelfde proefruimte waar we vorig jaar de mooie degustatie mochten doen, en waarover we schreven in deze artikels: deel 1, deel 2, deel 3, deel 4.

2015 was een spannend jaar voor Wgt Dönnhoff.
Klimatologisch was het het warmste jaar ooit in de Nahe. De zomermaanden waren tropisch warm, en even zag het er naar uit dat er helemaal géén 2015 zou kunnen geoogst worden. De lange droogte zorgde ervoor dat de groei en de metabole ontwikkeling van de druiven stilviel. Eind augustus zag het er helemaal niet goed uit in de wijngaarden. De dramatische situatie werd gelukkig gekeerd door de regen die in september opluchting bracht. Toen bleek dat door de trage groei in de warme maanden de aciditeit van de druiven bewaard was gebleven, tegelijk met een enorme concentratie door de kleine bessen. De vrees dat alcohol en aciditeit niet in balans zouden zijn bleek ongegrond.
De oogstperiode was optimaal. Men kon op een relaxte manier oogsten, zonder de haast die de afgelopen jaren nodig was. En in tegenstelling tot de gangbare ontwikkeling in de herfst viel de aciditeit in de druiven niet snel terug, maar slechts geleidelijk. Daardoor kon elke perceel bij optimale rijpheid worden geoogst, vanaf half september tot eind oktober.
Helmut Dönnhoff durft de kwaliteit van 2015 te vergelijken met… 1971.
1971: het jaar dat de Duitse wijnwet in voege ging, de eerste oogst van Helmut Dönnhoff zelf, én tegelijk misschien wel het beste wijnjaar in de recente Duitse wijngeschiedenis.

Jancis Robinson doet in het artikel “Germany 2015 – simply the best” een gelijke vaststelling: “Cornelius Dönnhoff from the famous Nahe estate Hermann Dönnhoff reports that in his and his father Helmut’s lifetimes, weather conditions had never been better than in 2015.

IMG_1863

We krijgen dus een overzicht van jaargang 2015 bij Dönnhoff.
We beginnen logischerwijs bij de twee basiscuvées.

Dönnhoff Riesling trocken 2015

Voornamelijk afkomstig van wijngaarden op vulkanische bodems.
Fijn geel fruit en floraal. Aanzet met wat fruitzoet, aciditeit in middenstuk, mooie lengte met finesse. Sinaas- en pompelmoesbittertjes. Mooie instapriesling.

Tonschiefer Riesling trocken 2015
De wijngaarden voor deze wijn liggen in enkele zijvalleien van de Nahe. In Oberhausen zijn dat de Leistenberg en de wat in onbruik geraakte Oberhäuser Felsenberg, niet te verwarren met de Grosse Lage Felsenberg die in Schlossböckelheim ligt, maar net aan de overkant van de Nahe ter hoogte van Oberhausen.
Minerale leisteen-rokerigheid, met citruszeste en wat amandel. Frisse aanzet met zeste en pompelmoes. Bitterjes in eindstuk. Elegant, maar nu nog gesloten. Droge afdronk met goede lengte.

Weingut Dönnhoff bezit wijngaarden in negen VDP.Grosse Lage. Ze kunnen dus negen Grosse Gewächse op de markt brengen. Dat doen ze niet. Ze willen enkel wijnen van de allerbeste terroirs als GG aanbieden. Traditioneel worden er maar bij Dönnhoff drie wijnen als GG’s gelabeld. In 2015 worden er uitzonderlijk vier GG’s aangeboden, waarover later iets meer.

Lagenwijnen
De twee volgende wijnen zijn afkomstig van wijngaarden die als VDP.Grosse Lage geklasseerd zijn, maar deze vermelding komt niet op het etiket voor. In de gloednieuwe brochure wordt vermeld dat Dönnhoff deze wijnen als VDP.Erste Lage klasseert.

Kahlenb_Hollenpf2015

Kreuznacher Kahlenberg Riesling trocken 2015
Kwartsiet, porfier en leem in deze wijngaard, die ter hoogte van Bad Kreuznach ligt. In deze wijngaard wordt meestal het vroegst geoogst. De druiven hier hebben dikwijls een voorsprong van twee weken. De wijnen hebben een “Rheingau” karakter, volgens Anne Dönnhoff: met wat meer uitgesproken fruit bovenop de mineraliteit.
Geen speciale vermelding op het etiket. In de brochure staat “Classification: VDP.Erste Lage. Lot Name: Im Kahlenberg, Classified as VDP.Grosse Lage.
Complexe neus met rijper fruit, geel fruit en pitvruchten, appelschil. Zachte aanzet met groene appel, geïntegreerde aciditeit. Extract en concentratie, saliniteit. Afdronk met goede lengte, mooie wijn.

Roxheimer Höllenpfad Riesling trocken 2015
Zelfde verhaal als boven. Classificatie door VDP als Grosse Lage, met als officiële benaming “Höllenpfad Im Mühlenberg”, hier op het etiket ook geen eretitel, en in de brochure weer de vermelding: Classification VDP.Erste Lage, Classified as VDP.Grosse Lage.
Wat ingetogen neus, mineraal, wit pitfruit. Bij opschudden peer en appel. Aanzet met lichtvoetige aciditeit, citrus- en agrum met zeste en perzikpit. Saliniteit en concentratie. Langere afdronk, rokerig, droog. Mooie wijn, maar nu nog veel te jong om te beoordelen.

Lees ook: Uitstap naar de Nahe – deel 18 (2016): Weingut Dönnhoff revisited (deel 2)
Lees ook: Große Gewächse 2015 – deel 2: Wgt Dönnhoff (Nahe)

En lees nog eens terug: de reeks van vorig jaar:
Uitstap naar de Nahe – deel 10: Weingut Dönnhoff
Uitstap naar de Nahe – deel 11: de wijnen van Wgt Dönnhoff (1)
Uitstap naar de Nahe – deel 12: de wijnen van Wgt Dönnhoff (2)
Uitstap naar de Nahe – deel 13: de wijnen van Wgt Dönnhoff (3)

|m|