Tags

, , ,

“Weingut Hermann Donnhoff is to Nahe, 
what Domaine de la Romanée-Conti is to the Cote-d’Or.” 
(Neal Martin, The Wine Advocate)
“Great winemakers produce the finest wines 
in their region year in year out. 
Superb winemakers consistently surpass a given vintage's 
qualitative potential. 
Stellar winemakers craft wines that leaves tasters 
shaking their heads in awe. 
Dönnhoff is stellar.” 
(Pierre-Antoine Rovani, The Wine Advocat)

Sinds januari 2016 staat Cornelius Dönnhoff officieel aan de leiding van het wijnbedrijf. Nadat hij de afgelopen jaren verantwoordelijk was voor wijngaard en wijnkelder, heeft hij nu alle aspecten van het wijngoed van zijn vader Helmut overgenomen.
De druk is groot, want de reputatie van Wgt Dönnhoff is hoog, getuige bovenstaande citaten van het vooraanstaande team van Robert Parker.

Dönnhoff

We beseffen dat“, zegt Anne Dönnhoff, “maar we denken dat we nooit beter gepresteerd hebben dan het afgelopen jaar. Vader Helmut, 67 jaar, is nog elke dag aanwezig, en met zijn 44 jaar ervaring, gecombineerd met de 8 jaar ervaring van Cornelius hebben we nu de indruk dat we aan de top van ons kunnen zijn.

De invloed van Cornelius deed zich dit jaar al gelden. Hij oogste, tegen de zin van zijn vader, vroeger dan men gewoon was bij Dönnhoff. Voorheen was de “hangtijd” van de druiven anders gedefinieerd dan nu, en zou men 2 tot 3 weken later begonnen zijn met oogsten. Maar Cornelius wil een lichtere stijl van wijnen. Alcohol ziet hij liever op 11% dan op 12% en meer. Dat geeft ook meer finesse en persoonlijkheid.
De GG’s werden ook droger: restsuiker eerder rond de 5 gram/liter dan rond de 7 g/l.

We mogen vatstalen van die Grosse Gewächse 2015 proeven. Maar Helmut Dönnhoff fluistert Anne in het oor dat we er beter niks over schrijven. Anders zou VDP wel eens moeilijk kunnen doen, omdat ze een embargo in de pers eisen tot de wijnen officieel vrijgegeven worden, in september.
We mogen hopelijk wel vermelden dat in 2015 uitzonderlijk vier GG’s het licht zien, in plaats van de traditionele drie, Dellchen, Felsenberg “Felsentürmchen” en Hermannshöhle.
Door de uitzonderlijke omstandigheden werd dit jaar ook van Oberhäuser Brücke een GG gemaakt. Die wijngaard, volledig in bezit van Dönnhoff,  wordt normaal volledig gereserveerd voor Spätlese en Auslese wijnen, in gunstige jaren wordt hier zelfs Eiswein geoogst.
Deze Brücke *Monopol* GG 2015 zal op de veiling (“Versteigerung des VDP-Nahe-Ahr“) op 18 september per opbod aangeboden worden.
Lees over deze GG’s hier…

Over dus naar de wijnen met restzoet.

KabinettDonnhoff2015Klein
Dönnhoff Riesling feinherb 2015 
De basiswijn in halfzoet. Net zoals de droge basisriesling afkomstig van vulkanische bodems.
Geel fruit, witte peper en sinaas in de neus. Sinaas ook in aanzet, rechtlijnig, met wat romigheid. In de medium afdronk een klein bittertje.

Nu volgt een interessant duo“, zegt Anne Dönnhoff. De volgende twee wijnen zijn analytisch nagenoeg gelijk aan elkaar. Het zijn beide Kabinett-wijnen. Enkel de bodem zorgt hier voor het verschil.

Kreuznacher Krötenpfuhl Riesling Kabinett 2015
Nabij Bad Kreuznach, ten noorden van Oberhausen, in de nabijheid van de Kahlenberg wijngaard. Löss en leem met een hoog percentage van kwartsiet in de bodem, en door de warme ondergrond ook een vroege wijngaard. Door de stenige grond brengen de wijnstokken hier trossen met kleine besjes voort, die delicate aroma’s en een levendige aciditeit ontwikkelen. VDP klasseert deze wijngaard ook als Grosse LAge. Dönnhoff produceert hier een van de twee Kabinettwijnen.
Kruiden en wit fruit, met complexiteit door de onderliggende mineraliteit. Rijp, rond en zijdezacht, “mouthwatering”. Gekonfijte citrus in middenstuk, nu al heel mooi evenwicht tussen zoet en zuur. Mooi!

Oberhäuser Leistenberg Riesling Kabinett 2015
De wijngaard ligt in de zijvallei naast het dorpje waar het wijngoed in gelegen is, Oberhausen. Steile terrassen en een geërodeerde leisteenbodem zorgen voor de ideale condities voor Riesling. Door de zuidoostelijke oriëntatie baadt de wijngaard in de ochtendzon, waardoor dauw snel opgedroogd wordt en de vruchten gezond blijven. De zachtere namiddagwarmte zorgen voor een lange rijpingstijd en lagere alcoholgehalte in de wijn. De ideale wijngaard voor Kabinett…
Wat ingetogen op de neus nu. perzik, mineraliteit, peperig, kruiden rook, vlezig bij opschudden. Strakkere en kruidiger dan de Krötenpfuhl, romig en lang, het zoet mooi omgeven door de aciditeit. Lange afdronk, schitterende wijn.

Anne dringt erop aan dat we haar favoriete Spätleses ook eens proeven, om daarna af te sluiten met de zoete versie van de nieuwe Brücke GG. We spreken haar niet tegen…

Schlossböckelheimer Felsenberg Spätlese 2015
Steile zuidhelling met verweerd vulkanisch porfier en geërodeerd melafier. Een warme wijngaard, waar steeds strenge selectie nodig is om de mooiste resultaten te bekomen.
Ingetogen, ernstige neus, mineraal, citrus van citroen tot pompelmoes, en kruiden. Materie en diepte in de mond, zoet maar strak in evenwicht. Rondeur met rijp fruit en kruidigheid. Lange ! afdronk met citrus en sinaaszeste. Fris, complex en romig.  

Nierderhäuser Hermannshöhle Spätlese 2015
Al meer dan 100 jaar wordt Hermannshöhle beschouwd als de topwijngaard van de Nahe, en wordt gebruikt als toetssteen voor elke andere wijngaard in de regio. In de bodem vinden we donkergrijze leisteen gemengd met vulkanisch stollingsgesteende, porfier en kalksteen.
Expressieve neus met kruiden, citrusfruit, pit- en boomgaardfruit. Mineraal en floraal. Strakkere stijl, met sappige aciditeit die voor evenwicht zorgt, met rode besjes en rijp citrus fruit. Romige afdronk met grote lengte en veel impressies.

DonnhoffSpatlese2015_kl

Oberhäuser Brücke Auslese Goldkapsel 2015
De kleinste wijngaard van de Nahe, 1,1 ha, en in alleenbezit (Monopol) van Dönnhoff. Door de nabijheid van de Nahe wordt een beschermd klimaat gecreëerd met vroege bloei en late rijping van de druiven. De complexe bodem zorgt voor een ideale waterhuishouding. De geologische en klimatologische condities zijn perfect voor Rieslingwijnen met concentratie en diepgang.
We moeten de Brücke GG terug in herinnering brengen als we deze Auslese proeven, zegt Anne Dönnhoff, want de kracht en de diepte zijn herkenbaar.
Nog wat bescheiden neus met rijpe rode appel, mineraal, citrus en rijp geel fruit. Zoet met diepte, karakter en materie. Rijpe appel, perzik, citrus, en nog veel meer. Krachtig en mondvullend. Schitterend lange afdronk. Grootse wijn.

BruckeAuslese2015_kl

Het werk in de kelder is helemaal Cornelius’ ding.
Als we enkele dagen na onze degustatie de wijnen afhalen, draait de bottelmachine. Een werknemer legt de afgevulde wijnflessen in de dozen. Even verderop bedienen twee andere werknemers het toestel en zorgen voor een perfecte afvulling. Als ik nog wat verder in de werkruimte kijk, zie ik Cornelius Dönnhoff. Met scherpe blik en hier en daar een opmerking superviseert hij heel het proces.
Als ik dat opmerk tegen Anne antwoordt ze: “Dat is altijd zo bij hem. Hij controleert àlles. Niets wordt aan het toeval overgelaten.
En hadden ik al iets gezegd over de wijnkelder van Dönnhoff?
Die kelderruimte is zo ontworpen dat er genoeg capaciteit is om de hele oogst ofwel volledig in roestvrij staal ofwel volledig op oude houten foeders op te voeden.
Men wil hier geen keuze moeten maken. Als een jaar vraagt om alle wijnen op roestvrij staal op te voeden, wil men dat kunnen. En als op een ander moment men liever alles op hout legt, dan gebeurt dat ook. Geen compromissen hier, enkel de perfectie wordt nagestreefd.

Lees ook: Uitstap naar de Nahe – deel 17 (2016): Weingut Dönnhoff revisited (deel 1)
Lees ook: Große Gewächse 2015 – deel 2: Wgt Dönnhoff (Nahe)

En lees nog eens terug: de reeks van vorig jaar:
Uitstap naar de Nahe – deel 10: Weingut Dönnhoff
Uitstap naar de Nahe – deel 11: de wijnen van Wgt Dönnhoff (1)
Uitstap naar de Nahe – deel 12: de wijnen van Wgt Dönnhoff (2)
Uitstap naar de Nahe – deel 13: de wijnen van Wgt Dönnhoff (3)

|m|

Advertentie