Eerst even een bekentenis. De volgorde van de artikels in deze reeks “Uitstap naar de Nahe” is niet chronologisch.
Ik heb de verslagen gepubliceerd in subjectieve volgorde van “onvergetelijkheid”.
Daarbij was het toch moeilijk om plaats 2 en 1 in de juiste volgorde te zetten. Zowel Schäfer-Fröhlich als Dönnhoff zijn absolute topproducenten.
De wijnen bij Schäfer-Fröhlich zullen vooral liefhebbers van “wijnen-met-een-hoek-af” aanspreken: het zijn krachtige, wilde, ongetemde wijnen met een heel groot potentieel.
Dönnhoff daarentegen staat dan weer meer voor de typische stijl van de Nahe, waarbij finesse, delicaatheid en precisie voorop staan.
Staan ook voorop bij Wgt Dönnhoff: extreme verbondenheid met de natuur en de totale aandacht voor de eisen van de wijngaard en het microklimaat. Puur natuur, maar zonder dat er een of andere ideologie aan te pas komt. Dit betekent ook dat Helmut Dönnhoff de trends van spontane gisting, het enkel gebruiken van houten vaten, lange maceratietijden,… eerder vanop afstand of zelfs ronduit kritisch bekijkt. Over het gebruik van wilde gisten laten we Cornelius Dönnhoff later nog zelf aan het woord.
Het is ondertussen buitengewoon interessant om te zien dat zowel een “Spontanvergärer” als Schäfer-Fröhlich en een hardnekkige purist zoals Dönnhoff beiden tot de Duitse top worden gerekend.
Laat dat nu juist heel het wijngebeuren de moeite waard maken…
Het is dus op onze eerste dag in de Nahe-streek, net nadat we op onze verblijfplaats geïnstalleerd zijn, dat we verwacht worden op Weingut Dönnhoff. Gelukkig is het niet ver, we kunnen zelfs te voet gaan.
We hebben afspraak met Anne Dönnhoff, kersverse echtgenote van Cornelius. Ze zal ons op een heel relaxe en gemoedelijke manier door de degustatie leiden, waarbij toch heel wat bijzondere flessen zullen geproefd worden.
Omdat het zo warm is blijven de flessen niet op tafel staan. We zijn dus meestal te laat om een foto te nemen. Gelukkig staan de flessen afgebeeld op de website van Weingut Dönnhoff.
Maar we beginnen bij het begin: de Gutsweine.
Er zijn twee trocken Riesling-basiswijnen.
Dönnhoff Riesling trocken 2014
Deze wijn is afkomstig van verschillende percelen rond de Nahe, met bodems van vooral vulkanische oorsprong, zoals porfier, melafier, met een beetje leisteen en kwartsiet. Laag in alcohol, 11,5%.
Fonkelende schittering in het glas. Frisse perzik, fijne kruidigheid en citrusvruchten bij opschudden. Aanzet met zerpe zuurtjes, gecounterd door fijn fruit, citrus, limoen en pompelmoes. Agrumbittertje in afdronk. Mooie instapwijn.
Dönnhoff Tonschiefer Riesling trocken 2014
De naam zegt het zelf: deze wijn is afkomstig van leisteenbodems. In dit geval liggen de percelen op de Oberhäuser Leistenberg. Deze wijngaard ligt in een zijdal van de Nahe, net naast het dorp Oberhausen. De helling is zuidoostelijk gericht, waardoor de ochtendzon voor opwarming zorgt, zodat de druiven al vroeg gedroogd worden en dus gezond blijven. De zachtere namiddagzon zorgt dan weer voor een langere rijpingstijd.
Mooie minerale neus met zuiver wit fruit, specerijen en abrikozenschil. Een rondere aanzet, aciditeit is fijn maar nadrukkelijk. Minder uitgesproken fruitig, iets strakker en strenger. Droge afdronk.
De Lagenweine
Kreuznacher Kahlenberg Riesling trocken 2014
De Kahlenberg wijngaard ligt net buiten de stad Bad Kreuznach. In de onmiddellijke nabijheid ligt de plaatselijke landbouwschool, die van deze wijngaard gebruik maakt in de lessen wijnbouw. Wgt Dönnhoff begeleidt af en toe leerlingen en laat hen in de wijngaard werken.
De historische Lage werd al vernoemd in 1499. De bodem bestaat hier uit kwartsiet en leem.
De Kahlenberg is wat men hier een “vroege wijngaard” noemt: bloemzetting, groeicyclus en oogst liggen bijna altijd een week voor op de andere Lagen. Het resultaat is een meer Rheingau-type Riesling, zegt Anne Dönnhoff: met een meer fruitgedreven, rijpere stijl.
Fonkelend licht goudgeel. Genereuse, complexe neus met fijne fruitigheid, lichte mineraliteit en kleine kruiden. Mooie aciditeit en fruitcomponenten in de mond. Mooi en krachtig. Complex mondgevoel.
Roxheimer Höllenpfad Riesling trocken 2014
Deze wijngaard kwam pas recent in het bezit van Wgt Dönnhoff. In 2009 werden de percelen aangekocht ter ere van de zestigste verjaardag van Helmut Dönnhoff. De wijngaard werd volledig herplant en in ere hersteld. De eerste wijn werd geproduceerd in 2011. Volgens Anne is dit Cornelius’ “baby”: de wijngaard waar hij het liefst mee werkt.
De verweerde bodem van rode zandsteen, de steilheid en de zomerse hitte geven de wijngaard zijn naam. Höllenpfad betekent “de weg naar de hel”.
In mijn proefnotitie vinden we niets terug wat met de hel te maken heeft. Integendeel: de term “fijn” zal veelvuldig terugkomen.
Licht strogeel. Fijne, veellagige neus. Delicaat en fijn, met lelies, fijne mineraliteit, bloemenveldje, ingetogen.
Heel mooie citruszuurtjes, licht, fijn, met toch grote lengte en materie. Een beetje kruidigheid ook. De afdronk is lang en complex. Dit is een grote wijn met een grote toekomst.
Deze Riesling behoort zeker tot de mooiste wijnen die ik ooit proefde.
Maar toen moesten de GG’s nog komen.
Maar vooraleer we die Grosse Gewächse gaan bespreken, we zijn nu toch niet chronologisch bezig, even een zijsprong naar een paar wijnen met een beetje restzoet.
De grote kleppers en de speciale restzoete wijnen zijn dan voor het volgend artikel.
Fruchtige Weine
Dönnhoff Riesling feinherb 2014
Met 20 g restsuiker en slecht 10% Alc. komt deze wijn uit dezelfde percelen als de basisriesling trocken.
Intense neus van geel en exotisch fruit. NA opschudden een rokerige mineraliteit. Sappig, het zoete wordt in het middenstuk gecompenseerd door de zuurtjes. Easy drinking, met toch voldoende vulling.
Oberhäuser Leistenberg Kabinett 2014
40 g/l restzoet, 9% Alc.
Door de ligging in een zijdal van de Nahe (zie bij Tonschiefer Riesling trocken) is de Leistenberg wijngaard uitermate geschikt om Kabinett wijnen voort te brengen. De druiven kunnen lang rijpen, maar door de koelere omgeving wordt het suikergehalte in toom gehouden.
Geel en wit fruit in de neus, op het randje van exotisch. Eerder strak en mineraal. Frisse zoet/zuur balans. Rijp geel fruit in de mond, strak zonder streng te zijn. Medium afdronk met sappig fruit. Een heel mooie Kabinett.
Lees ook: deel 10: Wgt Dönnhoff
Lees ook: deel 12: de wijnen van Wgt Dönnhoff (2)
Lees ook: deel 13: de wijnen van Wgt Dönnhoff (3)
Cisse M gezegd:
Decanter oktober 2015: Favoriete wijn van 2015 volgens Hugh Johnson:
:Weingut Dönnhoff, Roxheimer Hollenpfad Riesling Trocken, Nahe, Germany 2013
A model dry Riesling, dense and savoury, animated a dinner party with a crab soufflé. Donnhoff always convinces sceptics.
Drink 2015-2017
Alc 12%
Price £16.67(ib)-£24.20 ABS Wine Agencies, Armit Wines, Berry Bros & Rudd, H2Vin, Hawkshead Wines, Justerini & Brooks, Slurp
Read more at http://www.decanter.com/40years/favourite-wine-of-2015-decanter-staff-and-columnists-276240/#qaOLeoeEW363mdIL.99
vriendenvanderiesling gezegd:
Ik heb het vanmorgen ook gezien in de nieuwe Decanter Magazine. Ik besef nu al dat ik er te weinig van meegebracht heb. Het was één van de weinige rieslings die nog beschikbaar waren op domein in juli…
Leuk, zo’n oplettende lezers, bedankt!
Marc