Tags

, , ,

Goede vriend en goede ‘Vriend van de Riesling’ Peter stuurde me onlangs een berichtje. ‘Ik doe een proeverij met als thema “Riesling” voor een fijne groep vrienden. Als je zin hebt om mee aan de tafel te zitten: welkom’. Daar kon ik niet aan weerstaan, het was ten eerste al veel te lang geleden dat ik Peter had gezien, en hij weet altijd mooie flessen uit zijn kelder tevoorschijn te toveren. Hoge verwachtingen dus, en ze werden volledig ingelost.

Het thema was dus Riesling, uit Duitsland en Elzas, want Peter heeft een doorgedreven kennis van beide maar is vooral expert in wijnen uit Elzas. Voor deze avond koos hij een reeks ‘uit iets zwaardere bodems, geen leisteen’. Benieuwd…

Proefnotities van Peter |p| en mezelf |m|.

We beginnen met een Sylvaner om de smaakpapillen aan te scherpen.
1- Agathe Bursin Sylvaner Lutzeltal 2022
Het domein Agathe Bursin bevindt zich in Westhalten, in het zuiden van de Elzas, tussen Colmar en Mulhouse. Ze werken biologisch, en deze Sylvaner is afkomstig van kalkhoudende grindbodems, arm aan klei.
|p| Strogeel, steenfruit, peer; steenfruit, klein zoetje, ondersteunende zuren bittertje, ziltig, lactisch, sur lie vermoedelijk, ook wat anijsachtig. 87.
|m| Rijpe peer, kweepeer, romig; steenfruit in de mond, bittertje, wat vettigheid (sur lie?); goede lengte in afdronk met wat warmte, mooi, niet al te complex. 87
Een leuke opwarmer, die zonder al te complex te zijn toch veel waar voor zijn geld (een goede €11) geeft.

2- Bisschofliches Weingut Berg Schlossberg Ehrenfels Riesling trocken 2019 – Rheingau D
Bisschofliches Weingut is een beetje ‘onder de radar’-domein, met wijngaarden in de beste Lagen rond Rüdesheim am Rhein: Berg Roseneck, Berg Rottland en deze Berg Schlossberg. Berg Schlossberg ligt in de bocht van de Rijn ten westen van Rüdesheim. Het is een van de steilste wijngaarden in Rheingau, met een stijgingspercentage van 45%. Taunuskwartsiet en fyllietleisteen domineren de bodem van deze wijngaard, die vrij goed gedraineerd is en de warmte goed vasthoudt. Ehrenfels is de naam van de kasteelruïne die zich in de wijngaard bevindt.

Schloss Ehrenfels op de Berg Scholssberg wijngaard – Foto ©VDP

|p| Pompelmoes, citrussnoepjes, mineraal, zeste van citroen; mineraal, gebrand, precies en gefocust, bittertjes, veel zeste en agrumes in afdronk. Strak, rechtlijnig, precies ook. Stevige speelse zuren; lange afdronk, nog een mooie toekomst tegemoet. 89-90.
|m| Iets pétrole in eerste neus, verdwijnt snel, gekonfijte citrus, pompelmoes, kleine kruidigheid, geel fruit; eerder strak in aanzet, met frisse limoen en citrus, pompelmoes, focus, balans en goede spanning; afdronk met sinaaszeste, kleine bittertjes van pompelmoes. 90.
Een wijn met een goede focus en een zekere finesse, heel mooi, en kwaliteit/prijs top (rond de €20).

Gemakkelijk herkenbaar als Duitse Riesling.

3- Domaine Wassler Riesling Grand Cru Winzenberg 2019 – Alsace Grand Cru F

Anne, Marc en Matthieu Wassler vind je in Blienschwiller (Bas-Rhin), halverwege tussen Obernai en Sélestat, een iets minder gekend deel van de uitgestrekte wijnstreek Alsace.
Hier domineert graniet in de bodem. Grand Cru Winzenberg bestaat uit kiezelhoudende granietbodem met mica, rijk aan kwarts. De granieten rotsen zijn op sommige plaatsen zichtbaar. Het is een bodem die snel opwarmt, ook al vanwege de ligging op het zuiden en zuidoosten. De steile helling van Winzenberg maakt het bewerken van de wijnstokken moeilijk.

|m| Slanke neus met finesse, fijne citruszeste, kruidig, complex; dens en olie-achtig mondgevoel, het tikje zoet balanceert de eerder zachte zuren; in de afdronk wat rijper fruit en fijne bittertjes, en weer dat olie-achtige gevoel. Meer rondeur en iets breder, daardoor ook culinair breder inzetbaar. Mooie wijn. 90.
|p| is iets minder enthousiast: gerookt, snoeperig, lactisch, malo gekregen, minder expressief dan vorige wijn; peer, kruidiger, meer fruitvet errond, vollere stijl maar lichtvoetig, blijft goed in evenwicht heeft, goed gemaakt maar niet zo complex en gelaagd, valt sneller weg. P/K dik OK.
Een onbekende grand cru op granietbodems met zanderige componenten. 87.

Kostprijs: 16 euro, ter plaatse gekocht

4- Gies-Düppel Birkweiler Kastanienbusch 2019 – Pfalz D

Op de heuvel boven deze wijngaard in het zuiden van de Pfalz groeien kastanjebomen, vandaar de naam. Vanwege de ligging op het zuiden kunnen er overdag hoge temperaturen worden bereikt, maar de vrij grote hoogte zorgt voor koelere temperaturen ’s nachts. De bodem bestaat vooral uit Rotliegendes, een ijzerhoudend gesteente van ijzerhoudende leisteen en gekleurde zandsteen en verder nog kalksteen en kalkmergel.

De Kastanienbusch, foto die ook prijkt op de cover van Wijnland Duitsland ©Gies-Düppel

|m| Geel fruit, appel en citrus, perzikjes, abrikoos (Pfalz?), bloesem en kruiden; strakke focus met mooie zuren; veel steenfruit, sinaaspartjes, groene kruiden, sappigheid; goede lengte in afdronk.
Focus en precies, en toch gul sappig. Compleet glas wijn. 91+

|p| Kruidig, steenfruit, perzik, mineraliteit; mooie zuren, heel evenwichtig met veel balans tussen fruit, aciditeit, mineraliteit. Veel energie in de wijn. De aroma’s en smaak zijn coherent met elkaar. Mooi geknoopt en afgewerkt. Een glas om zo van te genieten. 91
Rond de €19 (op domein) is dit een koopje.

5- Weingut Winter Riesling Dittelsheimer Geiersberg GG 2016 - Rheinhessen D

Grosse Lage Geiersberg ligt aan de voet van de Kloppberg met een stijgingspercentage van vijf tot tien procent. De wijnstokken groeien in diepe kalkhoudende kleimergel. We kunnen dus een wat bredere wijn verwachten door de zwaardere bodem hier.

|p| Compact, eerder gesloten , citrus, exotisch fruit; mineraliteit, vlezig, wringend, tanninneuze structuur, laat een harde indruk na. Zit niet geknoopt en zal dat niet worden, er klopt iets niet aan deze wijn. Er zijn de duidelijk kenmerken van mergel-kalkbodems zoals bij Wgt Wittmann maar Wittmann heeft de balans wel, deze niet. 82.
|m| Licht animaal, rokerig, kruidig, vlezigheid, eerder gedroogd fruit hier; breder en wat hoekig, kalkachtige mineraliteit, iets gebrand ook; streng in de afdronk. Deze wijn mist finesse en balans. 84. €27, op domein gekocht.
Jammer, want van Weingut Winter heb ik in het verleden al mooie wijnen geproefd. Maar eerlijkheidshalve ook minder goede. Wisselend van kwaliteit, dus. Snel over naar de volgende…

6- Domaine Agapé Riesling Grand Cru Rosacker 2020 – Alsace Grand Cru F

Vincent Sipp maakt al al meer dan dertig jaar wijn in de Elzas, en sinds 2007 aan het roer van dit kwaliteitsvolle domein in Hunawihr, in het hart van een van de meest pittoreske delen van de Elzas, tussen Ribeauvillé en Riquewihr. De naam Agapé betekent ‘onvoorwaardelijke liefde’ in het Grieks.
Ze werken er biologisch in de wijngaard en met minimale interventie in de kelder. De meeste wijnen verblijven wat langer op hun fijne droesem.
Grand Cru Rosacker bestaat voornamelijk uit dolomitische kalk, de druiven die voor de Grand Cru Rosacker van Agapé gebruikt worden, komen uit de lieu-dit Heitzberg, met voornamelijk Muschelkalk in de bodem.

De wijngaarden van Domaine Agapé nabij Hunawirh – Foto © Leif Carlsson / alsace-agape.fr

|p| Gesloten, komt op eerste zicht niet zoveel uit, rijp fruit, citrus exotisch fruit, snoepjes, maar al bij al heel gesloten en compact, beetje petrolétoets ook; genereus, sappig volle stijl riesling met opnieuw rijp fruit, citrus,exotisch fruit, aciditeit is wel duidelijk, maar zit ingebed in de materie. Voldoende evenwicht tussen de bestanddelen.
Bittertje op afdronk, goede gastronomische begeleider.

Kalk en dolomiet grond, bekend voor goede rieslings. 89-90.

|m| Gesloten in het begin, na opwarmen fijne citruszeste, kruisbessen, alpensnoepjes, passievrucht, mineraal, kruidig, heel lichte pétrolé; rijper geel fruit in de mond, klein exotisch fruit en ananas, rijpe appel, nadrukkelijke zuren, naar het einde toe pompelmoesbittertjes; goede lengte in afdronk, kalk en krijt, en op het einde wat warmte en romigheid. Hier ben ik wel fan van. Herkenbaar Alsace ook. 91+
Peter betaalde €26 ter plaatse.

Lees ook: Een mooie proeverij van Rieslings uit Duitsland en Elzas bij Peter – deel 2 (volgt)