In oktober 2011 klikte Marc Roovers voor het eerst op “Publiceren”, en kwam het eerste artikel van deze blog online te staan.
Een paar maanden voordien had Marc zijn wijnmaatje Rudi Jackmaert meegenomen naar een proeverij van rieslingwijnen. Dat was bij wijnhandel Vinikus (nu Vinikus en Lazarus), en het is toen dat de fascinatie voor wijnen van deze druif is ontstaan.
Marc |m| (1958) is amateur wijnliefhebber.
Het volledige ontstaansverhaal van deze blog schreef Filip Salmon in zijn boek “Wijn genieten, ontdekken, proeven, beleven in België“.
De tekst hiervan staat verderop deze pagina.
Gastschrijvers:
Rudi Jackmaert |r| (1959) is sinds 1999 gepassioneerd wijnliefhebber. Hij spendeerde gedurende vijf jaar bijna al zijn vrije tijd om het diploma Sommelier te behalen. Eind 2016 slaagde hij met vlag en wimpel.
Rudi is mede-oprichter van deze blog, maar door een overvolle agenda en andere drukke bezigheden is zijn actieve bijdrage sinds medio 2015 gestopt.
Eind 2016 schrijft Peter Depré |p| (1963) een eerste artikel voor wat ondertussen bekend is als “de rieslingblog”. Peter Depré is wijnhobbyist, gediplomeerd sommelier en docent Syntra Antwerpen en Leuven, oa. over de regio’s Elzas en Duitsland.
Peter is gepassioneerd door de geschiedenis, de mooie ligging en de (Frans-Duitse) cultuur van de Elzas en gaat er al vele jaren op wandel-, fiets- en wijnexcursie.
De zo verscheiden terroirs van de Elzas hebben voor Peter geen geheim. Niet te verwonderen dat Peter dus over de Elzas schrijft op deze blog.
Naast de Elzas is Peter ook geboeid geraakt door wat er zich over de Rijn afspeelt op vlak van wijn en riesling in het bijzonder. De contacten met Gerd Brabant van Vinikus waren ook hier een katalysator. Ondertussen is Peter een fervent adept van Duitse wijnen, die meer dan ooit hun plaats verdienen in de moderne gastronomie waar groenten en lichtvoetige gerechten met internationale kruiding optimaal tot hun recht komen.”
Begin 2017 maakte Carl Verheyden |c| (1978) zijn entree als schrijver voor deze blog. Carl is afkomstig uit Lubbeek, getrouwd met Inge en trotse vader van Elise (13) en Robbert (14).
Ergens rond 2007 raakt hij geïnteresseerd in wijn, in het begin voornamelijk zoete wijn en rode Bordeaux, onder invloed van de blog van Vinejo. in 2013 behaalde hij het diploma van sommelier bij Syntra Leuven. In oktober 2012 won Carl de wedstrijd Top Amateur Sommelier 2012, een organisatie van Delhaize en Megavino. Hieraan was een tweedaagse trip naar Bordeaux verbonden waar hij Chateaux Pape Clement, Margaux, Lynch Bages, Gazin en Hosanna bezocht.
Carl is verzot op Rieslingwijnen en wijnen uit Duitsland in het algemeen. Ook hij werd aangestoken door het virus toen hij op een rustige zondagnamiddag in 2010 binnenstapte bij Gerd Brabant van Vinikus en Lazarus in zijn winkel te Merchtem. Gerd nam hem mee op een trip langs zijn open flessen en Carl was verkocht: de aroma’s sprongen hem tegemoet en hij rook en proefde dat het goed was. Sindsdien helpt Carl al vijf jaar op de opendeurdagen bij bovengenoemde wijnhandel, zowel in Merchtem als in Linden. Hij ging ook al verschillende malen mee op trips langs Duitse wijndomeinen om ter plaatse ter gaan kijken en proeven, wat een enorme verrijking is en zijn passie alleen maar meer aanwakkert.
Tussendoor tracht hij ook van andere regio’s op de hoogte te blijven via verschillende prive-proeverijen die op maandelijkse basis georganiseerd worden door het proefclubje “De Wino’s”, door losse initiatieven van vrienden in het Leuvense en iets verder. Natuurlijk onderwerpt hij rijpere Riesling ook regelmatig aan een onderzoek met het proefclubje van deze blog, “De Vrienden van de Riesling”.
Met de “Vrienden van de Riesling” bezoeken we regelmatig de Moezelstreek, waar we al enkele mooie ontdekkingen gedaan hebben. Zie hierover de artikels over Vollenweider, Adam en de onvolprezen Martin Müllen.
In 2016 verscheen het boek “Wijn genieten, ontdekken, proeven, beleven in België“.
Hieronder vind je de tekst die Filip Salmon over deze blog schreef in dit boek:
“Wijn genieten, ontdekken, proeven, beleven in België“.
De naam van deze blog zegt het eigenlijk al helemaal: dit is een project van twee vrienden – Marc Roovers (57) en Rudi Jackmaert (56) – rond één welbepaalde wijndruif: de riesling. Opmerkelijk toch, dat je een hele site en flink wat blogposts wijdt aan één druif. Maar zoals alles heeft die keuze zijn redenen en zijn geschiedenis.
Marc en Rudi kwamen met mekaar in contact door hun beroep. Allebei werken ze in de medische sector, de cardiologie meer bepaald, waar Marc vroeger technicus in was (en nu medisch vertegenwoordiger) en Rudi verpleger. En hoewel beide heren op nogal wat kilometers van elkaar wonen – de eerste in Wilrijk en de tweede in Diepenbeek – richten ze samen een beroepsvereniging op waardoor ze mekaar maandelijks zien. Allebei zijn ze met wijn bezig en dus ontstaat al snel een goede band en worden ze (wijn)vrienden. Wanneer dan ook nog eens blijkt dat beider vrouwen het bijzonder goed met elkaar kunnen vinden, is de vriendschapsband helemaal gesmeed.
Marc was vroeger trouwens via een kleine wijnhandel in Antwerpen, de Wijnkrans, aan de wijn geraakt. Hij had er ook al cursus rond gevolgd bij diezelfde wijnhandel, eind de jaren 1980. En van dan af is hij wijn beginnen exploreren. Recentelijk volgde hij nog een andere wijncursus aan het CVO in Gent. Rudi volgde op zijn beurt ook wijnstudies en was in 2015 nog druk doende met een opleiding voor sommelier-conseil. Samen hadden ze dus wel wat te bespreken, al was riesling niet meteen één van hun favoriete gespreksonderwerpen. Dat veranderde rond 2008 wanneer Marc bij wijnhandel Vinikus van Gerd Brabant binnenstapte (zie ook elders in dit boek – nu Vinikus & Lazarus). Tot dan was hij niet meteen fan van witte wijn, maar wanneer Gerd hem een Riesling Steinreich van Eva Clüsserath laat proeven, veranderde plots alles. “Een openbaring”, zo noemt hij dat moment, dat hij trouwens meteen doorbriefde aan Rudi. Ze beslisten samen naar de volgende proeverij van Vinikus te gaan en daar werd het gevoel bevestigd: deze rieslings zijn geweldig!
De twee begonnen zich daarop passioneel te verdiepen in alles wat met riesling te maken heeft, stuurden mekaar via e-mail artikels en links door tot Marc het idee krijgt om de passie en de kennis die ze opdeden te delen met iedereen die het wil weten. Het was 2011 en de blog Vrienden van de Riesling werd geboren. Aanvankelijk stonden er vooral stukjes artikels op van andere sites of magazines over riesling. Maar gaandeweg werd de blog een mix tussen informatieve stukken en proefnotities. En vandaag is hij dat nog steeds. Wie gaat grasduinen op de site vindt er zowel een reeks over de Duitse wijnwetgeving als een leuke proeverij met Twittercollega’s – want Marc (@RieslingFriend) en Rudi (@RJackmaert) zijn ook op sociale media actief – een verslag van bezoek aan de Duitse ProWein wijnbeurs, een uitgebreide reportage van een reis naar het Duitse wijngebied Nahe, bezoeken aan Duitse wijnboeren en… heel veel proefnotities. Wie de vorige zinnen herleest zal het zeker opvallen dat Duitsland een belangrijk rol speelt. Het was nochtans de bedoeling, vertelt Marc, om heel breed te gaan en riesling uit verschillende wijnlanden te bespreken. Maar toch blijkt de Duitse riesling hun lievelingsonderwerp te zijn, gewoon omdat er zoveel over te vertellen valt.
Blijft, tot slot, de vraag: waarom specifiek die druif? En welke rieslings zijn volgens de heren dan top? Een combinatie van een mooie zuurstructuur met vaak een tikje zoet dat voor evenwicht zorgt, materie, lengte, complexiteit, mineraliteit én de capaciteit om niet te hoog in alcohol te gaan: dat alles maakt de riesling voor beide heren de preféré. En als het om de coup de coeurs gaat, schuift Marc graag een paar namen naar voren: Eva Clüsserath natuurlijk, maar ook Schäfer-Fröhlich en Wittmann – alle drie in de portefeuille van Vinikus. Al gaan de heren ook heel graag langs bij Langbeen en Portovino (zie elders in dit boek); de eerste is een echte referentie als het op riesling aankomt, de tweede is een mooi gamma aan het uitbouwen. Je weet dus meteen ook waarheen, als je nog eens lekkere riesling wil.
Wijn in België’ (ISBN 9789059087576) telt 416 blz., kost €45 en is een project van Davidsfonds Uitgeverij. Het boek verscheen op 1 september 2016.
Contact: vvdr@skynet.be
Twitter: @RieslingFriend
Peter Olaerts gezegd:
Beste Heren,
Schitterend initiatief ! Kudos aan de vrienden van de Riesling.
Wist U dat Wijnmakelaarsunie invoerder is van KP Keller, Dönnhoff, H Sauer en Molitor?
vriendenvanderiesling gezegd:
Bedankt voor de positieve feedback, Peter.
Nee, wij wisten niet dat jullie deze domeinen invoerden.
Ik stuur je een mailtje…
Marc
John Konsten gezegd:
Beste Rudy en Marc,
Ik wist niet wat ik zag op internet. Leuke artikelen met veel informatie.Ben zelf lid van de Weinbruderschaft Mosel Saar Ruwer, ben geregeld aan de Mosel en ken ook enkele wijnboeren persoonlijk o.a. Alfred Merkelbach want mijn vaste stek is Urzig. Ben zelf helemaal kapot van de edele druif en heb er in november een horizontale proeverij over gegeven. 5x kabinet + 5x spatlese uit de Urziger Wurzgarten.
met vineuze groet,
John Konsten
vriendenvanderiesling gezegd:
Beste John,
we zijn heel blij met je reactie. Zeker als die afkomstig is van iemand die lid is van het Weinbrudershaft. Ook benieuwd naar de proefnotities van de proeverij, als je die ergens gepubliceerd zou hebben.
In elk geval: zulke reacties geeft ons weer extra energie om verder te doen!
John Konsten gezegd:
Beste Rudy en Marc,
Het proefverslag vind je op de site van Nederlands Genootschap van Wijnvrienden.
klik aan “Bailliages”
klik aan “Tussen Worm en Geul”
klik aan “Proefverslagen”
Klik aan “Terroir proeverij”
Ik ben de Bailli (voorzitter) van de afdeling Tussen Worm en Geul. Mijn voorkeur gaat uit naar Duitse Wijnen (dan ben je al een uitzondering) en dan specifiek Riesling.
m. vr. groet,
John Konsten
Martijn Roos gezegd:
Als vrienden van de riesling kunnen jullie vast onze laatste toevoeging aan de wijnkaart waarderen: een aparte riesling kaart met 35 opties! http://media.wix.com/ugd/c7dd8f_9ea3d9eb484d425aaca27ab2255e666b.pdf
dirk vermeersch gezegd:
Mooi initiatief… mooie druif…
Tom Alessie gezegd:
Vanaf 1975 ben ik een groot liefhebber van wijn en vrijwel meteen Duitse riesling. Eigenlijk Riesling met een hoofdletter. Zowel jonge als oude wijnen kunnen me bekoren, en als het om Duitse wijnen gaat, verrassen. Jullie zullen begrijpen dat ik jullie met heel veel interesse ga volgen. Inmiddels hebben ik en 3 vrienden een clubje Rieslingliebhaber in het leven geroepen (1995) en komen bij elkaar thuis samen, of Bacchus Haarlem