Tags

, , ,

Warme zomerdagen vragen om lichte, verfrissende gerechten. Een slaatje in plaats van een stoofgerecht, wat extra zout om het lichaam in evenwicht te houden.
En lichte wijnen, natuurlijk, met een laag alcoholgehalte en een verfrissende doordrinkbaarheid.
De perfecte dagen om de Kabinetts uit de kelder te halen.

De Oberhäuser Leistenberg Kabinett van Weingut Dönnhoff (Nahe) is natuurlijk de klassieker van dit huis. De Kreuznacher Krötenpfuhl Kabinett  is een minder bekende wijn afkomstig van een minder bekende wijngaard.

Kreuznacher Krötenpfuhl heeft een warme löss-leembodem met een hoog aandeel aan kwartsietkiezels. Door de zuidelijke ligging en de specifieke ondergrond warmt de bodem erg snel op, en de wijnstok begint hier heel vroeg uit te lopen. De leembodem is een uitstekend waterreservoir, zodat zelfs in droge jaren de stokken voldoende water krijgen. Door de stenige grond brengen de wijnstokken hier trossen met kleine besjes voort, die delicate aroma’s en een levendige aciditeit ontwikkelen. VDP klasseert deze wijngaard als Grosse Lage.
Cornelius Dönnhoff produceert hier een van de twee Kabinettwijnen, en sinds 2017 ook een Grosses Gewächs.

Wgt Dönnhoff Kreuznacher Krötenpfuhl Kabinett 2015

Licht bleekgeel in het glas.
Eerder ingetogen neus met perzik en steenvruchten, groene rinse appel, citrusschil, en een vuursteenachtige (zwavelige) mineraliteit. Groene kruiden en thee.
Rijpe exotische vruchten in de mond, ananas, mango en vooral passievrucht, met stevige citruszuren die voor evenwicht zorgen. Gebalanceerd en lang, met veel extract en naar de afdronk toe saliniteit. In de afdronk citrus- en pompelmoesschil en complex tropisch fruit. Heel mooie Kabinett in een wat rijkere stijl, met nog een lange toekomst voor zich.

|m|

Advertentie