Tags

, ,

Anne Dönnhoff vertelt over de geschiedenis van Weingut Dönnhoff.
In het begin van de 20ste eeuw waren Duitse wijnen duurder dan sommige van de bekende Cru’s uit de Bordeaux. Rond 1950 kwam er een teloorgang van de faam van de Duitse wijnen en de prijs ervan zakte dramatisch. Het werd daardoor meer en meer onrendabel om de steile wijnbergen te bewerken. Liever ging men in de vlakte naast de rivieren nieuwe aanplant aanleggen, die dan machinaal kon bewerkt worden. Daardoor daalde de prijs van de wijn, maar ook de kwaliteit ging stelselmatig achteruit. De aankoopprijzen voor wijngaarden in de beroemde Steillagen daalden ook.
Helmut Dönnhoff is opgegroeid in de oude traditie. Hij maakte begin jaren ’80 al enkele van de beste wijnen van de Nahe, maar van minder geklasseerde wijngaarden. Toen de prijzen van de betere wijngaarden daalden, zag hij kansen. Hij kon stelselmatig zijn arsenaal aan wijngaarden uitbreiden door verstandige aankoop van percelen binnen topwijngaarden.
Dat deed en doet hij niet alleen uit economische belangen, hij wil ook de traditie en de cultuur van de wijnbouw die hij kende van oudsher bewaren en verderzetten.

In de degustatie zijn we toegekomen aan de Grosse Gewächse.
Pas in september mogen de VDP.GG-wijnen te koop worden aangeboden. Hier, bij Dönnhoff, zijn de GG’s al lang voor september uitverkocht.
Dat wordt soms wel een probleem“, zegt Cornelius ons later. De beschikbare hoeveelheid wijn is veel kleiner dan de vraag. Verdelers en restaurants kunnen soms niet genoeg wijn bemachtigen om aan de jaarlijkse vraag van hun klanten te voldoen.
Dat belet Anne Dönnhoff niet om ons toch tot een “pre-tasting” uit te nodigen.

Grosse Gewächse

Felsenberg “Felsentürmchen” GG 2014
In de steile Schlossböckelheimer Felsenberg-wijngaard met voornamelijk vulkanische bodem (melafier en porfier) staat een oud torentje wat de naam geeft aan deze GG. Rondom deze toren liggen de beste percelen van de Felsenberg.
Steenvruchten, kruiden en licht rokerig. Gelaagde, complexe neus, ingetogen en tegelijk met intensiteit. Op het palet vooral complex met veel finesse, nog wat gesloten. Afdronk met lengte en puurheid. Mooi!

Felsentümchen

Felsentürmchen en de Felsenberg in de avondzon

Dellchen GG 2014
Tussen Norheim en Niederhausen ligt de pal zuidelijk gerichte wijngaard Dellchen. De leistenige bodem is vermengd met erosiemateriaal van de omliggende vulkanische hardgesteenten. De percelen zijn in terrasvorm aangelegd. Traditioneel zijn de wijnen van deze Grosse Lage sappiger, vrouwelijker.
Licht goudgele fonkeling. Florale, intense neus met fijne mineraliteit. Een lichte groene kruidigheid boven op het witte fruit. De aanzet is zacht, met rijper fruit, zalvend. Naar het middenstuk toe meet saliniteit en de mineraliteit van de leisteen. Fruitgedreven afdronk met grote lengte.

Hermannshöhle GG 2014
De Hermannshöhle wijngaard heeft een bodem die door leisteen gedomineerd wordt, maar ook wat vulkanische lagen heeft. “Hermann” is een verbastering van de naam van de Romeinse god “Hermes”, wat aantoont dat deze wijnberg al eeuwen gecultiveerd wordt. Centraal in de helling ligt een kleine grot, een “Höhle”, waardoor de naam volledig verklaard wordt.
In de Nahe geldt de Hermannshöhle als allerbeste site en het is tegelijk een “benchmark”, de wijngaard waartegen andere wijngaarden worden afgewogen.
Dönnhoff Hermannshöhle GG is een van de meest gezochte en hoogst gewaardeerde wijnen in Duitsland en de hele wereld. Deze wijn kreeg in 2015 de Feinschmecker Award van “Weinlegende“.
Het mogen proeven van deze wijn is een groot moment. Een stil moment ook, want de wijn is monumentaal goed.
Bijna goudgeel schittert de wijn in het glas.
De neus is intens en complex, met zoveel impressies dat je blijft snuffelen. Sinaas, zeste, rokerig, fijne floraliteit, romig, kruiden en specerijen.
De aanzet in de mond is klasserijk, sappig, met frisse zuren en al rijp fruit. Een fijne mineraliteit, mondvullend met veel materie. Boeiend, compact en complex. Hier wordt je stil van. 

Een talmende afdronk, complex en extreem lang, hier zelfs met wat tropische vruchten. Minutenlang blijft de wijn in de mond spelen. Dit is topklasse…

GG2014Dönnhoff

Lees ook: deel 10:  Wgt Dönnhoff 
Lees ook: deel 12: de wijnen van Wgt Dönnhoff (1)
Lees ook: deel 13: de wijnen van Wgt Dönnhoff (3)

Advertentie