Tags

, ,

“Bij Dönnhoff zoeken we naar elegantie, niet naar overweldigende kracht. Overdonderende wijnen, waarvan je na één glas genoeg hebt, zijn niet onze interesse. Je moet zin hebben om nòg een glas te drinken. We willen wijnen maken die je toefluisteren, waar je goed naar moet luisteren, in plaats van schreeuwende, brullende, luidruchtige wijnen.”
Cornelius Dönnhoff komt na onze degustatie even tot bij ons voor een praatje, en wat hij zegt en hoe hij het zegt maakt een diepe indruk.
Zijn gedrevenheid, zijn passie en zijn ontoegeeflijk streven naar perfectie is onmiskenbaar aanwezig in zijn blik en zijn houding.

Donnhoff_Bord

De Dönnhoff-familie kwam meer dan 200 jaar geleden in de Nahe terecht en vestigde in Oberhausen an der Nahe een algemeen landbouwbedrijf.
Geleidelijk aan schakelden ze om naar wijnbouw. Sinds 1971 staat Helmut Dönnhoff (°1949) aan de leiding van Weingut Dönnhoff. Tegenwoordig runt hij samen met zijn zoon Cornelius (°1980) het wijngoed. Het werk in de kelder heeft Cornelius sinds 2007 van zijn vader overgenomen. Stuart Pigott feliciteert hem hiermee, trouwens: “Een wijngoed wereldberoemd te maken is een heel grote opgave. Een wereldberoemd wijngoed van je vader overnemen en verder op het allerhoogste niveau blijven houden is nog veel moeilijker.

©Decanter

Deze uitspraak deed Pigott bij de uitreiking van de “Wijnmaker van het jaar 2015“-prijs door Frankfurter Allgmeine. Deze prijs mag bij de lange rij eretitels en vermelding van Wgt Dönnhoff opgeteld worden.
Winnaar van de Riesling Cup (Feinschmecker) in 2010, en vervolgens drie maal op rij de prijs voor de beste “trocken Riesling” in 2010, 2011 en 2012. De winnende wijn, de Niederhäuser Hermannshöhle GG haalt ook de prijs van “Wein-Legende 2015” binnen. Der Feinschmecker geeft dus onvermijdelijk een FFFFF-score, wat het absolute maximum is.
Wijnmaker van het jaar bij Eichelmann in 2011 en 2012. 5/5 sterren is de quotering hier.

In Decanter van juli 2015 verscheen een reportage getiteld “The winemakers’ winemakers” over “The world’s greatest winemakers – As judged by their peers“. Daarin werd aan vooraanstaande wijnmakers gevraagd wat hun top drie van wijnmakers over de hele wereld zou zijn.
Het is natuurlijk een grote eer om door collega-wijnmakers genomineerd te worden als een van de beste wijnmakers ter wereld. Het mag dan ook niet verbazen om de naam Dönnhoff in de top 30 te zien verschijnen, tussen namen als Aubert de Villaine (Dom. de Romanée-Conti), Paul Draper (Californië) en Jean Louis Chave (Rhone).
Terecht wordt hiermee Helmut Dönnhoff bij de grootste wijnmakers gerekend.

Enkel Gault Millau zorgt voor polarisering, en degradeert in de recentste uitgave Weingut Dönnhoff van vijf naar vier “druiventrossen”, volgens de geruchten omdat Cornelius aan het roer van het wijngoed is gekomen. Dat dit feit al bijna zeven jaar ongemerkt is gebleven pleit enkel maar voor Wgt Dönnhoff en voor Cornelius’ talent. De degradering heeft in elk geval voor beroering en polemiek gezorgd, niet in de laatste plaats omdat Stuart Pigott hier een voortrekkersrol in heeft gespeeld. Een citaat: “Naar mijn mening is de kwaliteit van de droge Rieslings van Dönnhoff (vooral de delicaat fruitige en krachtige “crus”) op geen enkele wijze afgenomen in de laatste jaren, maar integendeel duidelijk toegenomen! De edelzoete Riesling Spätlese van het landgoed zijn nog steeds complex en briljant. Daarom eert mijn nieuwe boek PLANET Riesling (…) de Dönnhoff Rieslings en in de uitgave van de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) van 23 november verleen ik Cornelius Dönnhoff de titel van wijnmaker van het jaar. Net zoals het hoort te zijn!”

Dönnhoff Lagen Kaart

Wgt Dönnhoff bezit 25ha wijngaard, waarvan 80% met Riesling aangeplant is. De  druivenstokken zijn gemiddeld tussen de 16 en de 60 jaar oud. Dönnhoff bezit percelen in enkele van de allermooiste wijngaarden van de Nahe. Hoewel acht daarvan als VDP.Grosse Lage zijn geklasseerd, produceert het wijnhuis slechts drie GG wijnen.

Het rendement is laag, omdat de bodem in de meeste wijngaarden arm en rotsig is, en omdat de wijnstokken soms ouder dan 65 jaar zijn. Om de planten nog meer tot de uiterste kwaliteit te drijven is de plantdichtheid erg hoog, tot 6000 stokken per hectare. “De wijnstok moet afzien, niet te veel, maar ook niet te weinig“, zegt Helmut Dönnhoff in “The finest wines of Germany”.
De oogst gebeurt traditioneel laat in het seizoen, zelden voor eind oktober. Elke perceel wordt in twee of drie tijden met de hand geoogst.

De traditionele stijl van de Nahe-streek, uitgesproken elegant met diepgang en extreem puristisch, wordt hier nagestreefd.

Wat volgt is het verslag van een memorabele topdegustatie…

Lees ook: deel 11: De wijnen van Wgt Dönnhoff (1)
Lees ook: deel 12: De wijnen van Wgt Dönnhoff (2)
Lees ook: deel 13: De wijnen van Wgt Dönnhoff (3)