Wijnland Duitsland, het boek

Hier vind je regelmatig updates en aanvullingen bij het boek “Wijnland Duitsland” –
Gerd Brabant en Marc Roovers

Maart 2023:

Wijnland Duitsland: derde en geactualiseerde druk

Wijnland Duitsland

Gerd Brabant & Marc Roovers

De derde druk komt eraan,
beschikbaar vanaf midden/einde juni 2023!

We dachten na de tweede druk af te sluiten, maar de vraag naar ons boek blijft aanhouden. Wat ons ontzettend blij maakt. In de eerste plaats omdat jullie met het boek reizen en Duitsland daadwerkelijk via onze pen ontdekken. Die feedback krijgen we van lezers, wijndomeinen en hotels/restaurants.

Deze derde druk wordt volledig geactualiseerd met alle nieuwe cijfers, een update van hotels/restaurants, wijzigingen bij wijndomeinen, het inbouwen van het wijndomeinregister en een apart stukje over de ramp in de Ahr. Het boek wordt dus nog een tikkeltje dikker. Zo blijft dit standaardwerk actueel en te gebruiken door zowel de wijntoerist als diegene die zich in wijnland Duitsland wil verdiepen.

De komende weken wordt elk letter herlezen en in de loop van juni zal de derde druk beschikbaar zijn.

Prijs: €49,90 (exclusief verzendingskosten).
428 pagina’s / hard cover


“Een werkelijk geweldig boek over de Duitse wijnbouw hebben Gerd Brabant en Marc Roovers geschreven. Zelfs zo extreem goed dat dit gewoon verplichte kost is voor iedereen die ook maar iets, al of niet zakelijk, met Duitse wijn van doen heeft. Want slechts zelden is er een zo uitermate compleet en informatief werk over de wijnbouw van onze oosterburen op de markt verschenen!”
Albert de Jong, RieslingFellow, in Jéroboam Magazine

“Het boek heet Wijnland Duitsland, en het is een klepper van meer dan 400 pagina’s in kleur. Geschreven door twee Vlaamse fans en kenners van Duitse wijn. (…) Duitsland heeft een rijke wijntraditie, waarbij de meeste wijndomeinen kleinschalig en ambachtelijk zijn gebleven, en sinds generaties in familiebezit zijn. Dat staat allemaal in detail beschreven in die boek: regio na regio, dorp na dorp, terroir na terroir, domein na domein, met praktische info over wandelroutes, restaurants en hotels. Het ultieme handboek om uw reis te plannen naar het wijnland dat u wellicht het minst goed kent.”
Bruno Vanspauwen, De Standaard

Reiservaring met het boek:

“We (twee vrienden) hadden geen zomerreisplannen en we kregen het boek in handen. Impulsief trokken we op roadtrip naar de Duitse wijnregio’s. We bezochten tientallen domeinen uit het boek en na een verbluffende avond bij Franz Keller (Kaiserstuhl) was rijden geen optie meer en plantten we onze slaapzak achter het domein tussen de wijnranken. De tent opzetten lukte niet meer. ’s Ochtends ontwaakten we met lichte roes onder een straalblauwe hemel in een spectaculair landschap.”


GERD BRABANT – info@vinikus.be – +32 (0)478 34 69 84

Gerd is al meer dan 20 jaar actief in de Duitse wijnwereld, thans als medewerker van het Duits Wijninstituut, docent bij Syntra, spreker voor heel wat wijnverenigingen, gastschrijver van toeristische Duitslandbijdragen voor het online lifestyle magazine www.june.be en als organisator van evenementen/wijn(wandel)reizen rond Duitse wijn.
Drie jaar geleden werd hij door VDP (Verband deutscher Prädikatsweingüter) in Berlijn bekroond voor zijn jarenlange inzet om Duitse wijn te promoten in België. Hij had ook 10 jaar lang een wekelijkse wijnrubriek in De Morgen en richtte in 2000 Vinikus als importbedrijfje van Duitse wijn op, nadien omgedoopt tot Vinikus&Lazarus. 
Zijn grootste passie is een wijnregio al wandelend te ontdekken, de beste manier om een landschap in detail te ontdekken. Partner in crime daarvoor is zijn VW busje, waarmee hij maandelijks naar Duitsland trekt. Van kinds af aan kwam Gerd in contact met Duitsland, zijn moeder is er geboren en een deel van de familie woont er nog steeds.


MARC ROOVERS – marc.roovers@skynet.be – +32 (0)499 534 827

Marc zette zijn eerste stappen als wijnliefhebber in 1984. Vele jaren later kruiste Duitse wijn zijn pad, en samen met zijn wijnvriend Rudi startte hij in 2011 de wijnblog Vrienden van de Riesling. Met oog voor detail en zin om zich te verdiepen inzake Riesling uit Duitsland groeide de wijnblog uit tot een community van gepassioneerde Rieslingliefhebbers die regelmatig samen Duitse wijnen proeven. Zo werd ervaring en kennis opgebouwd, die beslist uniek mag genoemd worden in België. Uiteraard dragen de regelmatige trips naar Duitsland daar aan bij. Naast de eigen wijnblog is Marc ook gastschrijver voor Ken Wijn (het magazine van de Vlaamse Wijngilde) en redactielid van de digitale wijnmagazine WijnWijnWijn, en schreef hij een stukje rond Riesling en Sekt in het boek “Mousserende Wijn, de praktijk” van Koen Podevijn (uitgave 2020). 


19 augustus 2021: de eerste mail met aanvullingen is verstuurd. Je vindt de inhoud hieronder terug…

Geachte lezer, beste wijnliefhebber,

Je bestelde bij ons het boek “Wijnland Duitsland“, waarvoor we je nogmaals hartelijk willen danken. We hopen dat je ondertussen al genoten hebt van ons werk. De reacties die we kregen na het verschijnen van het boek waren overweldigend, en in deze nieuwsbrief geven we een kleine bloemlezing mee.

Hier en daar kregen we de opmerking dat een index, inhoudsopgave of register gemist wordt. Daar zijn enkele redenen voor, de belangrijkste is dat het boek nu al meer dan 100 bladzijden dikker is geworden dan voorzien (en begroot door de uitgever). Maar we nemen de opmerking ter harte, en in een van de volgende updates per mail zullen we een extra pdf met een indexregister bezorgen. De uitgeverij zal dat register in de lay-out van het boek opmaken.

Ondertussen is de tweede druk een feit. Ook daar hadden we nooit op durven hopen. We beloofden je om je op de hoogte te houden van eventuele evoluties of veranderingen, die in de tweede druk zouden aangepast zijn. In deze nieuwsbrief staan enkele zaken die sinds de eerste druk zijn gewijzigd, zoals de wijnwet, en aandacht voor de overstromingsramp in de Ahr.

We blijven het reilen en zeilen in Wijnland Duitsland op de voet volgen. En we danken iedereen die het vertrouwen gaf ons boek aan te schaffen. Zowel van lezers als van domeinen en restaurants/hotels in Duitsland vernemen we dat er echt met ons boek wordt gereisd. Dat jullie op die manier Duitsland ontdekken vinden we fantastisch!

Met hartelijke groet,
Gerd Brabant & Marc Roovers

  • De zetduivel

Hoewel we de laatste twee maanden voor de druk met verschillende mensen veel tijd hebben besteed om eventuele typo’s uit de draft te halen, beseffen we maar al te goed dat er hier en daar een drukfoutje kan staan.
Onderaan links op pagina 19 is een stukje zin achter de illustratie rechtsboven terecht gekomen. In vet het ontbrekende deel van de zin:
De naoorlogse periode was aanvankelijk gekenmerkt door een internationale boycot van Duitse producten, waaronder wijn.

  • Twee nieuwe VDP domeinen

Net na het verschijnen meldde VDP.Die Prädikatsgüter dat in de Pfalz enkele wijndomeinen tot de elitevereniging werden toegelaten.

In de tweede druk werd dus op pag. 282 Weingut Jülg opgewaardeerd tot VDP.Weingut Jülg, op de volgende bladzijde gebeurde hetzelfde voor Weingut Odinstal: VDP.Weingut Odinstal. Omdat VDP.Weingut Jülg naast de prachtige witte en rode stille wijnen, ook een specialist is inzake Sekt zal de ervaring van dit domein ook worden ingezet om mee te werken aan de verdere uitbouw van de nieuwe VDP Sektpiramide, die al in het hoofdstuk “Sekt” uitvoerig wordt besproken.

  • Weingut Weegmüller is verkocht

De zussen Gaby en Steffi Weegmüller van het gelijknaminge Weingut Weegmüller, ook in de Pfalz, gaven de fakkel door. Het zat er al een tijdje aan te komen, maar sinds de afgelopen zomer is het definitief. De tekst in de laatste paragraaf op pagina 271 werd daardoor lichtjes aangepast. Het portret van Steffi Weegmüller is meer dan ooit op zijn plaats. Ze is één van de grote boegbeelden van de Pfalz, en al zeker voor de wijnbouwsters.

Ik wist al een tijdje dat er onzekerheid heerste over de toekomst van dit domein. Met kinderen die elders hun professionele activiteit hebben gevonden, was er geen opvolging. Steffi bleef daar altijd rustig onder. ‘De toekomst staat open’. In april 2021 werd aangekondigd dat het domein vanaf juli 2021 wordt overgenomen door Philipp Steegmüller, goede vriend van Steffi en een echte Pfälzer. De naam van het domein blijft behouden. Zo is 2020 de laatste jaargang van Steffi Weegmüller. Het wijnnalatenschap van deze markante dame voor de Pfalz en Duitsland als wijnland is niet te onderschatten. Gaby, de zus van Steffi, blijft nog een tijdje meewerken, zo blijft het blauwe Weegmüller hartje dat naast de poort prijkt, nog een tijdje kloppen.

  • De nieuwe wijnwet van 2021

Onze finale deadline die we van de uitgever moesten halen voor de eerste druk hebben we even wat opgeschoven omdat de publicatie van de nieuwe Duitse wijnwet alle dagen verwacht werd. We hebben de tekst toen (in maart 2021) geschreven en bijgewerkt volgens de allerlaatste bekendgemaakte gegevens.
Toen enkele weken later de definitieve tekst in het Duitse Bundesblatt werd gepubliceerd, bleek die toch nog enigszins anders te zijn dan verwacht. Niet alleen wij waren verbaasd, nagenoeg de hele Duitse wijnwereld bleek verrast door de last minute wijzigingen die nog werden doorgevoerd.
De tekst die in de eerste druk is verschenen klopt, maar er is intussen meer detail beschikbaar. We bieden je een herwerkte versie van pagina 24, met de versie van de wijnwet 2021 zoals die in de tweede druk van “Wijnland Duitsland” is verschenen. De pdf werd opgemaakt in de lay-out van het boek, je kan die dus eventueel toevoegen. Deze pdf werd als bijlage bij de mail toegevoegd, maar kan je ook downloaden op de webpagina www.vinikus.be/boek en hier.

  • Overstromingsramp Ahr

In het Duitse Ahrdal is de wijnindustrie zwaar getroffen door de overstromingen. In de nacht van 14 juli trad de Ahr met geweld uit haar oevers en liepen grote delen van het dal onder water. In plaatsen als Altenarh, Mayschoss, Rech, Dernau, Marienthal en Bad Neuenahr-Ahrweiler spoelden auto’s en hele huizen door de straten. De schade na het watergeweld is onoverzichtelijk groot: ondergelopen kelders, van vloer tot plafond bruin van de modder, wijnvaten weggespoeld, machines, persen en voorraad beschadigd of compleet vernield. De wijnflessen die de vloedgolf hebben overleefd, liggen bedekt met een dikke laag modder. Er zijn ook menselijke verliezen: tientallen mensen overleefden de watersnood niet.

Er kwam een grote golf van solidariteit op gang. Wijnmakers uit andere regio’s kwamen ter hulp om met man en macht de kelders te ruimen en te redden wat er te redden viel. Ze boden werkkrachten aan om in de wijngaarden, die door de koele en natte zomer van 2021 erg te lijden hebben onder schimmeldruk, de nodige onderhouds- en sproeiwerkzaamheden uit te voeren.

Via verschillende wegen en op allerlei manieren werd en wordt geld ingezameld om de wijnregio van het verdwijnen te behoeden. Want het is nu al duidelijk dat het vele jaren zal duren vooraleer de Ahr terug op kruissnelheid zal draaien. We vernemen van ettelijke domeinen, restaurants,… dat ze overwegen om te stoppen. De schade is te groot, het verlies niet meer goed te maken. Hoe de oogst 2021 zal kunnen worden binnengehaald, en waar die zal kunnen vergisten en opgevoed worden, is momenteel nog een grote vraag. Maar de grote solidatireit (#solidAHRität) is een hart onder de riem. Welke impact deze ramp heeft op de aangegeven adressen in ons boek zal de toekomst uitwijzen. Laat één ding alvast duidelijk zijn: vergeet deze regio niet, het helpt hen in vele opzichten.

Op de website van het Duits Wijninstituut wordt samengevat hoe je financieel kan ondersteunen: www.germanwines.de/aktuelles/news/details/news/detail/News/dramatic-situation-in- german-wine-region-ahr-help-for-wine-producers/


April 2021: Het boek is verschenen!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is bonboek-1.jpg

Bestel alvast je exemplaar ! 

Wijnland Duitsland
Ontdekken, proeven en beleven

Gerd Brabant • Marc Roovers

Gerd Brabant en Marc Roovers hebben met Wijnland Duitsland een uniek naslagwerk geschreven. Een inspirerend boek, dat niet alleen heel wat achtergrond biedt over de wetgeving, de geschiedenis en de regio’s, maar ook elk wijngebied afzonderlijk belicht. Je vindt er specifieke informatie om elke wijnregio te doorgronden en portretten van wijnbouwers en persoonlijkheden die hen in al die jaren hebben geïnspireerd. Voor de wijntoerist of wandelaar bevat het boek wijnwandeltips, adressen van aanbevolen domeinen, restaurants en hotels. De auteurs spreken vanuit een rijke ervaring, hun teksten zijn doorspekt met anekdotes en leuke weetjes. Uit elke bladzijde blijkt hun passie en liefde voor Duitse wijnen. Kortom, een heerlijk boek om Duitsland als wijnland te begrijpen en te beleven.

Nooit eerder werd het wijnland Duitsland zo uitgebreid en smaakvol in kaart en beeld gebracht. Een niet te missen naslagwerk voor wijnliefhebbers en sommeliers!


Voorziene verschijningsdatum is 13 april 2021 • 420 pagina’s, hard cover • €45


BESTEL je exemplaar van Wijnland Duitsland:

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is kaft.jpg

>> Via deze link BESTEL een exemplaar (google form).

Je kan kiezen uit verzending, afhaling in Merchtem (Bij Gerd, Vinikus) of afhaling in Wilrijk (bij Marc) 

BESTEL JE EXEMPLAAR

Over de auteurs: 

GERD BRABANT – info@vinikus.be – +32 (0)478 34 69 84

Gerd is al meer dan 20 jaar actief in de Duitse wijnwereld, thans als medewerker van het Duits Wijninstituut, docent bij Syntra, spreker voor heel wat wijnverenigingen, gastschrijver van toeristische Duitslandbijdragen voor het online lifestyle magazine www.june.be en als organisator van evenementen/wijn(wandel)reizen rond Duitse wijn. Drie jaar geleden werd hij door VDP (Verband deutscher Prädikatsweingüter) in Berlijn bekroond voor zijn jarenlange inzet om Duitse wijn te promoten in België. Hij had ook 10 jaar lang een wekelijkse wijnrubriek in De Morgen en importeerde 18 jaar lang Duitse wijn. De wijnzaak (Vinikus&Lazarus) liet hij in 2018 over aan zijn vennoot Jeroen om zich te focussen op de kern van de passie: Duitse wijn, maar dan als ambassadeur met nadruk op marketing, toerisme en educatie. Zijn grootste passie is een wijnregio al wandelend te ontdekken, de beste manier om een landschap in detail te ontdekken. Partner in crime daarvoor is zijn VW busje, waarmee hij maandelijks naar Duitsland trekt. Van kinds af aan kwam Gerd in contact met Duitsland, zijn moeder is er geboren en een deel van de familie woont er nog steeds.


MARC ROOVERS – marc.roovers@skynet.be – +32 (0)499 534 827

Marc zette zijn eerste stappen als wijnliefhebber in 1984. Vele jaren later kruiste Duitse wijn zijn pad, en samen met zijn wijnvriend Rudi startte hij in 2011 de wijnblog Vrienden van de Riesling. Met oog voor detail en zin om zich te verdiepen inzake Riesling uit Duitsland groeide de wijnblog uit tot een community van gepassioneerde Rieslingliefhebbers die regelmatig samen Duitse wijnen proeven. Zo werd ervaring en kennis opgebouwd, die beslist uniek mag genoemd worden in België. Uiteraard dragen de regelmatige trips naar Duitsland daar aan bij. Naast de eigen wijnblog is Marc ook gastschrijver voor Ken Wijn (het magazine van de Vlaamse Wijngilde) en schreef hij een stukje rond Riesling en Sekt in het boek “Mousserende Wijn, de praktijk” van Koen Podevijn (uitgave 2020).