Tags

, , , ,

Na de degustatie bij Wgt Carl Loewen in Leiwen (lees deel 1, deel 2 en deel 3) is het maar enkele kilometer rijden naar Dhron, waar we bij Weingut A.J. Adam verwacht worden.

De koelte van de ochtend op deze 21 juli heeft intussen plaats gemaakt voor de hitte van de namiddag, de temperatuur loopt op tot tegen de 30° C, en het strak ingerichte proeflokaaltje van A.J. Adam heeft geen airco.

Later zou blijken dat deze omstandigheden symbool staan voor de wijnen en de wijnmaker hier. Strak, dicht bij de natuur, spontaan, niet gekunsteld, moeilijk als en omdat het niet anders kan, en je moet er wat moeite voor doen om ze te leren kennen.

Andreas Adam is nochtans een aimabel man, die bescheiden spreekt over zijn wijn alsof het niet zijn verdienste is dat hij zich in minder dan 20 jaar naar de top heeft gewerkt.

De grootouders van Andreas en zijn zus Barbara stopten in 1983 met wijnmaken. Tijdens zijn studies in Geisenheim en tijdens zijn stage bij Heymann-Löwenstein start Andreras in het jaar 2000 het wijnbedrijf van de familie terug op. De wijngaard van amper een hectare werd weer in ere hersteld.
Momenteel bewerkt Andreas 4,5 ha. De belangrijkste wijngaarden liggen op de Hofberg in Dhron, een zijvallei van de Moezel. Ook op de Piesporter Goldtröpfchen heeft hij enkele mooie percelen.
Alle werk in de wijngaard en de wijnkelder deed Andreas alleen. Sinds 2013 helpt zijn zuster Barbara mee, nadat ook zij haar studies aan Geisenheim heeft beëindigd.

IMG_2006

© vriendenvanderiesling

Gutsrieslinge

Er zijn twee basiswijnen in het overzichtelijke assortiment van A.J. Adam. De halfzoete feinherb is voor later.
De Riesling trocken 2015 die we als eerste in het mooie Zaltoglas krijgen slaat ons  onmiddellijk met verstomming.
De wijn is afkomstig van de jonge aanplant (15 tot 20 jaar oud) op alle percelen van het wijngoed, en wordt enkel op roestvrij staal opgevoed.
Strakke, minerale neus, nog gesloten, lichte rokerigheid, kleine lactische toets ook. In aanzet strak, mineraal en verfijnd. Precieze zuren, met in het middenstuk een delicaat zoetje dat nét voor evenwicht zorgt. Dense structuur met ziltigheid. Wat een schitterende riesling…

Ortsrieslinge

Dhroner Riesling trocken 2015 wordt gemaakt van wijnstokken van zo’n 35 jaar oud, en wordt voor de helft in oude houten foeders van 1000 liter opgevoed.
Discrete neus met mineraliteit (natte leisteen), rokerig, finesse. Diepgang en zachte zuren vanaf de aanzet, gelaagd mondgevoel met iets pikants, witte citruspellekes, kruidigheid. Veelzijdige afdronk met een klein bittertje.

Adam & Haart Piesporter Riesling trocken 2015
In Piesport zit er wat rode zandsteen bij de leisteen. Dat geeft, volgens Andreas Adam, een andere stijl van Ortswein: iets koeler, wat kruidiger met meer citrus.
Deze wijn wordt samen met de jonge wijnbouwer Julian Haart gemaakt. Later hierover meer (in deel 3).
Citrus en -zeste in de neus, funky Sponti-toets en rokerigheid. Na opschudden floraal en wit steenfruit.
Strakke aanzet, zestebitters, pompelmoes en kruidigheid. Pikantje op de tong. Nog wat hoekig nu, heeft nog wat tijd nodig. Lange afdronk met reserve.

Adam2015Guts_Orts

Lees ook: Op bezoek bij Weingut A.J. Adam (Mosel) – deel 2
Lees ook: Op bezoek bij Weingut A.J. Adam (Mosel) – deel 3
Lees ook: Sponti-neus…?

|m|

Advertentie