Tags

, , , ,

Christopher Loewen van Weingut Carl Loewen kijkt met tevredenheid terug naar de oogst van 2015:
De druiven bereikten een hoge graag van rijpheid, maar behielden toch een hoge aciditeit. Daardoor is er een nagenoeg perfecte oogst binnen gehaald. Alle rijpe ingrediënten zijn aanwezig, maar ook de structuur van de wijnen zijn zoals we ze ideaal willen hebben. Volgens mij hebben de 2015 wijnen de perfecte samenstelling om lang te kunnen rijpen.

DegustatieChristopher_2

En 2016? 2016 wordt helemaal anders. Een vochtig en koud voorjaar, dus de hoeveelheid wijn zal heel klein zijn. “Twee van onze belangrijkste wijngaarden zijn ook aangetast door meeldauw en schimmel. We hebben al streng moeten selecteren. Alles zal nu afhangen van de maanden die nu komen, voor de oogst. Als die meevallen, kunnen we de kwaliteit nog redden. Maar een grote oogst zal het niet worden.

Fruchtsüße Weine – wijnen met restsuiker

HerrKan_HerrSpatlese

Herrenberg Riesling Kabinett 2015
30 g/l restsuiker, afkomstig van wijnstokken van meer dan een eeuw oud op een bodem van rode leisteen.
Rijp gekonfijt fruit, rood fruit (kersensnoepjes), boeiende neus. Aanzet met fijn fruit, sappig, mooie zuren, heel fijn. Indruk is niet zoet, wel fruitgedreven. Zuivere en lange afdronk, een heel mooie Kabinett.

Maximin Herrenberg Riesling Spätlese 2013
2013 is het laatste jaar dat van de Maximin Herrenberg een Spätlese werd gemaakt. Nadien werd enkel de droge GG hiervan geproduceerd.
Deze Spätlese heeft iets meer dan 50 g/l restzoet. 
Gekonfijte citrus, wat boenwas en intens fruit met wat groene kruidigheid. Aanzet heel fris, met mooie aciditeit en een strakker mondgevoel. Veel finesse in deze wijn met amper een zoete indruk. Lange afdronk, grote wijn!

LaurSpatlese_RitschAuslese

Laurentiuslay Riesling Spätlese 2015
Iets hoger in restsuiker dan de vorige, met slechts 8,5% alcohol.
Ingetogen, minerale neus met wat vlezigheid, wax en rijp geel fruit. Sappige aanzet met zeste en wat bitters van sinaas. Rijpe citrus en sinaas in middenstuk. Mooie aciditeit, meer zoetere impressies. Heel mooi.

Ritsch Auslese 2015
Romig, complex, mineraal, nog gelsoten neus. Licht exotisch, kleine groene kruidigheid.
Aanzet met rijp fruit, rozijntjes, zoete indruk, lijkt wat aciditeit te missen in deze fase. Afdronk met rijpe appel, ananas en citrus, waarin nu ook wat spanning ontbreekt.

Vader Karl Josef komt ons even vergezellen, we schakelen van Engels over op Duits, en we krijgen uit een “mystery bottle” ingeschonken.
De wijn vertoont al redelijk wat evolutie, complex, boenwas, rozijntjes, wat zolder. Mooi en boeiend in de neus! 
Complexe aanzet met een pikante fruitigheid, rijp fruit, wat caramel en romigheid. Rijpe afdronk met grote lengte en materie. 
Het gaat om de Laurentiuslay Riesling Auslese 2005, een jaar met veel Botrytis, die hier een heel mooie wijn heeft opgeleverd.

LaurSptlse2005

En Karl Josef haalt voor ons nog een fles boven.
Ook hier weer een intense neus die een beetje leeftijd verraadt, gekonfijte citrus en een beetje rubber. Zoet in de aanzet, met ananas, citrus, rijpheid. Heel rijp fruit, met minder opvallende aciditeit. Medium afdronk met mineraliteit en saliniteit. 
De Laurentiuslay Riesling Spätlese 2011 zal aangeboden worden op de veiling in september in Trier (Riesling Auktion und Präsentation der Großen Gewächse).

Hoe besluiten we het verslag van dit bezoek?
Misschien door Stefaan aan het woord te laten, die zijn ervaring in een Facebookbericht heeft gedeeld:
Mijn reisgenoten waren enthousiaster dan ik, maar de eerste vier ‘instap’-wijnen waren voor mij veel te snoeperig (tgv esters die met flesrijping zeker zullen verdwijnen), ook breed en wat vettig. Ik miste precisie en schoonheid van de zuren, iets waar Moezel toch groot in is. Eerder was er snoepjescitric. Ik miste ook het wilde kantje van spontane gisting, iets wat hier nochtans systematisch plaatsvindt bij alle wijnen (geen temperatuurcontrole ook). Ja, de wijnen waren voor een breed publiek toegankelijk en lekker, en dat was helemaal de bedoeling, een commercieel product. Maar nikske voor mij. En dan begon de reis naar kwaliteit, we kwamen in de hogere prijsklasse, het snoepjeskarakter verdween meer en meer, de zuren werden veel puurder en preciezer én de concentratie en lengte van afdronk steeg.
De wijnen van het terroir van Maximin Herrenberg waren voor mij gewoonweg GEWELDIG. Hier vinden we een ondergrond van Rotliegendes, en inderdaad, de wijnen deden me effectief ook wat denken aan die van de Ürziger Würzgarten met dezelfde ondergrond: heel kruidig-pikant, prachtige appelaroma’s, bijzonder subtiel. Wijnstokken aangeplant in 1896, ongeënt, alstublieft! Een droge topriesling uit Herrenberg, echt magnifiek!!
De absolute (praktisch droge) topwijn van het huis, de “1896” gemaakt in traditionele stijl met mandpers en gisting in 1000 liter vat (maar 1 vat geproduceerd): GROOTS/SUBLIEM (zeer beperkte oplage en al uitverkocht). Ook de Spätlese en Auslese van het huis (wijngaard Ritsch, Laurentiuslay of Herrenberg) vond ik prima. De papa liet ons een Laurentiuslay Auslese 2005 en een Versteigerungswein Laurentiuslay Spätlese 2011 proeven: heerlijk!!!

Bij Loewen zijn de wijnen al heel zuiver, reeds afgeborsteld in hun jeugd, je zou nooit denken dat hier wilde gisten aan het werk zijn geweest (nikske ‘sponti’-neus). Het zijn sappige wijnen met heel mooi fruit. Absolute aanrader!

Lees ook: Op bezoek bij Weingut Carl Loewen (Mosel) – deel 1
Lees ook: Op bezoek bij Weingut Carl Loewen (Mosel) – deel 2

|m|