Tags

, , , ,

Karl Josef Loewen nam in 1985 het wijngoed Carl Loewen over van zijn vader, en breidde uit van de toenmalige 3 ha naar 12 ha wijngaard. Wgt Carl Loewen bezit wijngaarden in 4 geklasseerde wijngaarden. Leiwener Laurentiuslay en Thörnicher Ritsch hebben een bodem van grijze leisteen met een hoog aandeel “Feinerde”, geërodeerde leisteen. In de stenige bodem van de Maximiner Klosterlay bij Detzem overheerst de hardere blauwe leisteen, Blauschiefer, en de Longuicher Maximiner Herrenberg, 20 km stroomopwaarts, bestaat uit warmere Rotschiefer, rode leisteen, die voor een goede waterhuishouding zorgt. Hier staat een rieslingaanplant die dateert uit 1896, en daarmee de oudste rieslingwijngaarden van de wereld is.LagenLoewen

Ondanks het groeiend succes en de toegenomen productie de laatste jaren, kiest Wgt Carl Loewen ervoor om kleinschalig te blijven. “We hebben één werknemer en één leerjongen in dienst. We werken liever in de wijngaard dan in de verkoop.
Christopher Loewen praat ook open over hun prijzenpolitiek. De prijzen van de wijnen zijn meer dan correct, en af en toe overwegen ze om die prijzen wat te verhogen. Zeker als een buitenlandse handelaar een groter contingent vraagt dan wat hij toegewezen kreeg van een bepaalde beperkte wijn, en daarvoor tot het dubbele van de vraagprijs biedt.

Maar denk even met ons mee,” zegt Christopher. “Stel je voor dat we onze wijn duurder gaan maken. Dan moeten we meer tijd gaan investeren in de verkoop. Misschien zelfs een verkoper aannemen die zich daar voltijds mee gaat bezig houden. Die moeten we dan betalen, zodat we zeker zijn dat onze wijn verkocht wordt. We zullen daardoor onze focus moeten gaan verleggen van wijn maken naar wijn verkopen. Resultaat: we maken duurdere wijnen die minder goed van kwaliteit zijn. En op het einde van de rit houden we misschien nog minder over ook. Onze keuze is dit niet.

Na de Gutswijnen (zie deel 1) komen de Lagenwijnen aan bod.

Maximin Klosterlay Riesling Erste Lage 2015 komt uit de wijngaard bij Detzem (zie deel 2).
Fijne, delicate neus, wat romig aandoend, met wit steenfruit en aardbei. Rokerigheid ook. Zachte aanzet met rijper fruit, densiteit en complexiteit. Goede materie. Pikantigheid, mineraliteit van leisteen. De afdronk is mineraal gedreven, maar waaiert naar het einde wat uit.

Laurentiuslay Alte Reben Riesling Erste Lage 2015 is afkomstig van wijngaard van meer dan 100 jaar oud met pre-Phylloxera wortelechte stokken. De bodem van blauwe leisteen is heel ondiep, dus heel droog.
Ingetogen neus, met wat appel, citrus, mineraliteit. Aanzet met citrus en wat pompelmoes, later rijpe appel en kruidigheid. Veel materie, mist wat elegantie, is gebald en compact. Complexe afdronk, sappig met wat bitters.

.
HerrenbergAlteRebenMaximin Herrenberg 1896 Riesling Alte Reben Riesling 2015 is dus afkomstig van de oudste rieslingwijngaard, aangeplant in het jaar 1896. De bodem heeft een groot aandeel rode leisteen, en de wijnstokken zijn uiteraard wortelecht.
Rijp fruit in de neus, sinaaszeste, citruszeste, kruidig en mineraal. Fijn, intens en boeiend. Sappige aanzet met appelschil, citrus en kruidigheid. Zachte, soepele wijn, met minder aciditeitsgevoel. “Analytisch is de aciditeit er wel“, zegt Christopher ons. 
Lange! afdronk met mineraliteit, kracht, wit fruit en bittertjes. Grote wijn.

Maximin Herrenberg Riesling GG 2015 komt van een hoger gelegen perceel op de Herrenberg, een steil deel met een armere, stenige bodem.
Fijne neus met citrus, zeste, gekonfijt fruit, rokerige mineraliteit. Intrigerende neus. Sappige aanzet met rijp fruit, citrus, volle materie, de aciditeit is minder opvallend. Zeste en mineraliteit in de afdronk. Grote wijn ook!

1896GG

1896 Riesling 2015
Het paradepaardje van het Weingut. Geproduceerd zoals de traditie was tweehonderd jaar geleden. Manuele pluk zonder preselectie, persen in oude mandpers, afvloeien van het sap onder invloed van de zwaartekracht, in een oude fuder van 1000 liter. Spontane fermentatie zonder temperatuurcontrole, de wijn blijft op de droesem tot het afvullen. Er wordt slechts één vat gemaakt, dus in totaal 1200 flessen per jaar.
Ingetogen neus met complexe appelaroma’s, rijp zolderfruit, mineraliteit. Complex, sappige, peperig, groots mondgevoel, met verweven zachtheid en elegantie. Lange minerale afdronk met rijp fruit en wat warmte. Topwijn.

Ritsch GG 2014
We proeven een wijn van vorige jaargang.
De Ritsch is een beetje een vergeten wijngaard, steil en koeler, met kwartsiet tussen de leisteen.
Sinaas- en citroenzeste, peer, wax en wat munt. Sappige aanzet met citrus en sinaas. Wat dunner mondgevoel dan de 2015’ers. Wel elegant met finesse.

Lees ook: Op bezoek bij Weingut Carl Loewen (Mosel) – deel 1
Lees ook: Op bezoek bij Weingut Carl Loewen (Mosel) – deel 3

|m|

Advertentie