Tags

, , , ,

Net zoals bij Weingut Carl Loewen is het ook hier een artikel in een vooraanstaand buitenlands tijdschrift dat de internationale aandacht op Weingut A.J. Adam vestigt.

Schermafdruk 2016-08-06 18.29.11In 2010 verschijnt in de New York Times een “Tasting Report” met als titel “Mosel Kabinett Rieslings That Speak in a Delicate Whisper“.
De Dhroner Hofberg Kabinett 2008 van A.J. Adam gaat met de beste
 score lopen, en Eric Asimov wijnrecensent voor de New York Times, schrijft:
So, why was our No. 1 wine the Dhron Hofberg from A. J. Adam? Look, when a wine is this beautiful, with complexity, wonderful minerality and lingering flavors, so completely evocative of the Mosel, we couldn’t resist it…”

 

Twee jaar eerder, in 2008, schreef Robert Paker al in zijn Parker’s Wine Buyer’s Guide: “At Dhron, from the Hofberg vineyard, the benchmark is A.J. Adam.”

Van de 4,5 ha wijngaard die het wijngoed nu bezit is het merendeel “Steillage”, uitgezonderd de “Im Pfarrgarten“, wat een vlakkere wijngaard in Dhron is.
Op enkele van de steile wijnbergen staan nog ongeënte oude wijnstokken: op het perceel van de Piesporter Goldtröpfchen en op de piepkleine wijngaard Häs’chen.
De Häs’chen wijngaard is slechts 0,3 ha groot, en volledig in bezit van Wgt A.J. Adam. Häs’chen mag dus “Monopol” genoemd worden.
In de zijvallei van de Moezel ter hoogte van Dhron ligt de Hofberg, een grote wijngaard met leisteenbodem waarin een aandeel ijzer en kwarts. Hiervan bezit Andreas Adam enkele mooie percelen.

Wijnmaken doet Andreas Adam uiterst traditioneel. Hij werkt met een oude mandpers voor de betere cuvées, en met een zachte pneumatische pers voor de basiswijnen.  Enkel spontane vergisting worden gebruikt, en de wijnen verblijven lang op hun fijne droesem. De grote wijnen worden volledig op hout opgevoed. De instapwijnen ofwel op roestvrij staal, ofwel voor een deel op inox en een deel op hout.

Ongeveer 50 tot 60 percent van de productie bestaat uit droge wijn, afhankelijk van de jaargang.

Lagen Rieslinge

De Lagenwijnen zijn het equivalent van de Grosses Gewächs-wijnen, mocht A.J. Adam bij VDP zijn aangesloten. Er worden drie droge “GG’s” gemaakt.

IMG_2001

Häs’chen Riesling trocken 2015
De Monopol Häs’chen is aangeplant met stokken uit 1930. Het is een oostelijk gerichte wijngaard, waardoor er enkel in de voormiddag en een kort deeltje van de namiddag zonnewarmte komt.
De wijn wordt volledig in oude foeders opgevoed.
Mineraliteit in de neus, met lichte Sponti-toon, vlezigheid en wit pitfruit.
Sappige aanzet met prikkelende zuren, strakke structuur, perzikpit, klokhuis van appel en peer, groene appel, bittertjes van citrus.
Medium afdronk, met kruidigheid en rokerigheid.

Hofberg Riesling trocken 2015
De Hofberg is een zuidelijk gerichte wijngaard van 65 jaar oud met leisteen, kwarts en ijzer in de bodem.
Wat rijper fruit en lactische toets in de neus. Geel tot klein rood fruit, kruiden en specerijen, ook een kleine houtindruk. Op het palet rijp en sappig, maar prikkelend met steeds die strakheid die de wijnen hier zo typeert. In afdronk een funky mineraliteit, wat agrumbitters en nootjes.

Adam & Haart Goldtröpchen Riesling trocken 2015
Deze wijn wordt samen met de jonge wijnbouwer Julian Haart gemaakt. Later hierover meer (in deel 3).
Al toegankelijke neus met gele perzik, wit steenfruit, rokerigheid, boomgaardfruit en kruiden.
Sappig fruit en kruiden in aanzet, veelzijdige impressies in een wat bredere stijl. Materie en volheid, en een lange zuivere afdronk.

Restzoete wijnen

Andreas Adam produceert twee feinherbe wijnen. De andere restzoete wijnen (Spätlese en Auslese) komen in deel 3 aan bod.

Im Pfarrgarten Riesling feinherb 2015
De vlakke wijngaard nabij de parochiekerk in Dhron. Andreas Adam doet zelf wat neerbuigend over de bodem hier: “garden soil”, tuingrond. Om die reden maakt hij van de druiven hier enkel een lichtzoete basisriesling, die op inox wordt opgevoed.
Sponti-neus met wat groene indrukken en groene appel. Frisse zuren en sappigheid, een leuk zoetje en wat bitters. Medium mondvullend, niet al te complex.

IMG_2003_kl

In der Sängerei Riesling feinherb 2015
Dit wijngaardperceel binnen de Dhroner Hofberg heeft een oude kadasternaam en werd al in 1868 vermeld op de Saar en Mosel “Weinbau Karte” onder de naam “in der Sengeray”. Sinds enkele jaren is het vermelden van het lieu-dit of Gewann in Duitsland toegelaten, dus verschijnt deze naam ook op het etiket. A.J. Adam bezit ongeveer de helft van dit 1ha grote perceel, waarop 60 jaar oude rieslingstokken staan.
Wijnen die hiervan afkomstig zijn hebben altijd een wat geringere aciditeit. Opvoeding gebeurt volledig op hout.
Stinky Sponti-neus met wit steenfruit. Droge aanzet met nadien meer fruitigheid, minerale complexiteit. Zoetheid wordt door uitgesproken saliniteit gecompenseerd. Krachtig en mondvullend, maar nog steeds die strakheid. Mooie wijn!

Hä’chen Riesling Kabinett 2015
De lagere percelen van de kleine Häs’chen wijngaard worden gebruikt om deze Kabinett te maken. Er blijft 45 g/l restsuiker in deze wijn.
Wilde neus met licht exotisch fruit, rijpe appel, banaan en sinaas. Meer zoete indruk, met rijp fruit en wat munt in middenstuk. Bredere stijl met minder zuurstructuur. Medium afdronk met weer wat tropische fruit.

Hofberg Riesling Kabinett 2015
Verschillende percelen in de Hofberg lage brengen de druiven voort voor deze wijn. Eveneens 45 g/l restsuiker.
Uitgesproken neus van wilde gisten: kaaskorsten zwavelig. Sappig en speels op de tong, met rijpe sinaas, mandarijn en fijne citrustonen. Ronder en al toegankelijk, met een mooie zuurstructuur. Materie en kruidigheid in de afdronk. Wijn met een mooie spanning.

Lees ook: Op bezoek bij Weingut A.J. Adam (Mosel) – deel 1
Lees ook: Op bezoek bij Weingut A.J. Adam (Mosel) – deel 3
Lees ook: Sponti-neus…?

Advertentie