Tags

, , , ,

Op het etiket van drie wijnen bij A.J. Adam staat “Adam & Haart” in plaats van enkel “A.J. Adam”.
Die “Haart” slaat op Julian Haart, vriend van Andreas Adam en wijnbouwer in het nabijgelegen Piesport. De ster van Julian Haart is sinds enkele jaren fel rijzend aan het wijnfirmament. Om eerlijk te zijn: Julian Haart was het oorspronkelijke doel van deze uitstap, maar hij mailde ons in juni al: “We are more than sold out…”.
Julian Haart’s eerste oogst was in 2011. Hij leerde het wijnmaken bij gerenommeerde namen als Egon Müller (Saar), Klaus Peter Keller (Rheinhessen), Heymann-Löwenstein (Mosel) en Emrich-Schönleber (Nahe).  

JulianHaart

Julian Haart

Julian Haart en Andreas Adam maken samen de wijn van enkele wijngaarden op de Piesporter Goldtröpfchen. Ze bezitten samen oude wijnstokken die staan op de steile terrassen van het perceel met de naam Laychen in de beroemde Goldtröpchen wijngaard, en een perceel wat meer stroomopwaarts, grenzend aan de Piesporter Grafenberg, nog steeds op de Goldtröpchen. Laychen is amper 0,25 ha groot.

De dubbele naamsaanduiding “Adam & Haart” op het etiket vinden we dus telkens bij de Goldtröpchen wijnen: Piesporter trocken, Goldtröpchen trocken, Goldtröpchen Auslese.


Restzoete wijnen: Spätlese en Auslese

Hofberg Riesling Spätlese 2015
Uit een specifiek perceel in de Hofberg wijngaard, aangeplant in 1953. Hier wordt laat geoogst, omstreeks eind oktober, maar Botrytis wordt vermeden. De wijn heeft 85 g/l restsuiker.
Mineraal, strak in de neus met wilde gisten en wat torrefactie, kruiden en specerijen. Aanzet met ananas, sinaas en citrus. Het zoete zit perfect in balans met de aciditeit. Lengte en materie met een fijne zuurstructuur. Grote lengte, grote wijn. 

A.J. Adam heeft nog enkele oudere wijnen die op dronk worden aangeboden. Dit jaar is dat de
Hofberg Riesling Spätlese 2003
Evolutie in de neus, firne, gekonfijte sinaasschil. Brede structuur met honing, bittertjes, (over)rijp fruit. Komt redelijk eenvoudig over, door gebrek aan zuren.

Hofberg Riesling Auslese 2015
Zuivere neus van wit steenfruit, peer, wat klein tropisch fruit. Fris en zuiver fruit met veel elegantie. Bij opwarmen wat meer tropische indrukken en rijpe appelzuren. Rijpe, open wijn met veel materie. In de afdronk sappig fruit, kruidigheid en saliniteit. Groots.

Adam & Haart Goldtröpchen Riesling Auslese 2015
Terug wat Sponti, rijpe appel, amandel. Rechtlijnige fruitigheid in de mond, met ananas, citrus- en appelzuren. Rijpere, brede stijl, wat uitwaaierend naar tropisch en exotisch fruit. Pas in afdronk komen de impressies van de aciditeit.

Hofberg Riesling Auslese * 2015
In deze selectie wordt 15% Botrytis meegenomen. 130 g/l restsuiker.
Rijp geel fruit als perzik en meloen, met daarbij gedroogd fruit, dadel, abrikoos. Onderliggend wat kruidigheid. Expressief in het fruit en de fruitzuren. Exotisch, sappig, wat olieachtig, met een breed mondgevoel. Geel fruit, abrikoos, honing. Grote lengte met saliniteit. Wijn met een lange toekomst.

AndreasAdam_Dhron

Hoe moeten we de wijnen van A.J. Adam samenvatten?
Stefaan spreekt van “uitzonderlijke mineraliteit die mij niet meer aan rokerige stenen of zo deed denken maar aan staal, ijzererts, net alsof ze erts hadden gesmolten en dit in de wijn hadden gegoten. Zéér bijzonder wel, uniek en karaktervol zelfs…” Toch had hij bedenkingen bij de doorgedreven strakke stijl hier: “…ik miste sappig fruit er rond en fruitdefinitie, ik miste plezier. Deze wijnen hadden restzoet nodig, rijpere druiven om mee te starten. Het deed mij wat denken aan Saarwijnen uit mindere jaren, die kunnen ook zo streng en stalig zijn en moeten dan absoluut restzoet hebben ter compensatie.

Door het merkbare gebruik van spontaanvergisting maakte Peter dan weer de vergelijking met Schäfer-Fröhlich, waar die Sponti ook nadrukkelijk aanwezig kan zijn bij de jonge wijnen. Het zou inderdaad interessant zijn om wijnen van de twee domeinen eens blind tegenover elkaar te zetten.

A.J. Adam en Carl Loewen, twee domeinen die modern-traditioneel werken. Beide laten hun Rieslingwijnen spontaan vergisten, maar bij Loewen is dat amper merkbaar, bij Adam kan je er soms niet naast ruiken.
Wat daarvan de verklaring kan zijn is wellicht voer voor een ander artikel binnenkort op deze blog. In een recente publicatie bij Jancis Robinson over “Microbial terroir“, de rol van bacteriën in het wijnmaakproces, wordt hier een aanzet toe gegeven: “(This work) showed just how region-specific – even winery-specific – yeasts can be…”
Het zou dus best wel eens kunnen dat de soorten wilde gisten die bij deze twee wijnmakers tot ontwikkeling komen fundamenteel van elkaar verschillen, en voor totaal verschillende eigenschappen van de resulterende wijnen zorgen.

Adam_Overzicht

Lees ook: Op bezoek bij Weingut A.J. Adam (Mosel) – deel 1
Lees ook: Op bezoek bij Weingut A.J. Adam (Mosel) – deel 2
Lees ook: Sponti-neus…?

|m|

Advertentie