Tags
Leuk dat je op de nationale feestdag toch in Duitsland gewoon bij de wijnbouwer terecht kan. Het ideale moment dus om nog eens met de vrienden van de riesling (Stefaan, Peter, Carl en zoon Robbert en Rudi) naar de Moezel te trekken. Uit de shortlist van te bezoeken wijnmakers wordt een selectie van twee weerhouden.
Peter zorgt voor de afspraken, en bij Weingut Carl Loewen in Leiwen worden we al om 10u ’s ochtends verwacht. Vroeg uit de veren dus, maar om 10u staan we ter plaatse, en de dag kondigt zich mooi aan.
We worden welkom geheten door wijnmaker Christopher Loewen, die in juli 2015 na zijn studies in de USA en Nieuw-Zeeland in het bedrijf van vader Karl Josef is gestapt. Zowel Christopher als zijn vader runnen tegenwoordig het bedrijf, dat sinds kort uitgegroeid is tot een grote waarde in de Mosel.
Het bedrijf kent een groeiend succes, niet in het minst door de vermelding en een topscore in Revue du Vin de France, waarover we in maart van vorig jaar bericht hebben gedaan. Christopher geeft toe dat deze vermelding als een verrassing kwam, en dat het een bekroning was van hun doorgedreven manier van werken, waar ze dus wel blij om zijn.
De productie is in de afgelopen drie jaar met de helft toegenomen, van zo’n 90.000 flessen naar 150.000 flessen.
Die manier van werken kenmerkt het bedrijf, en dus ook de wijnen die ze produceren. Van basiswijn tot Grosse Gewächse worden op dezelfde traditionele Moezelstijl gemaakt, een manier van werken van 100 jaar geleden. Geen maceratie, direct persen van de oogst, zwaartekracht, dus geen mechanische invloeden tot aan de zachte pneumatische pers, en voor alle wijnen spontane gisting. Alle wijnen zijn dus ook rond het zelfde moment klaar, en worden in maart of april op fles getrokken.
“We are very imprecise….” “We zijn heel erg onnauwkeurig“, zegt Christopher als we vragen naar temperatuurcontrole. “We doen niet aan temperatuurcontrole in de kelder. De verschillende tanken laten we op hun eigen temperatuur vergisten, de ene zal warmer gisten dan de andere. We vermoeden dat dit komt door de invloed van de voeding en van de wijngaard. Op zich is dat voor ons een element van het terroir, dus laten we dat toe.”
Ook wat betreft de selectie in de wijngaard hebben ze een eigen filosofie. Groene oogst, het wegsnijden van trossen om zo een lager rendement te verkrijgen, zien ze niet zitten. “De plant gaat dan compenseren door grotere druiven te produceren, en dat levert dan vettere, onevenwichtige wijnen op. Wij hebben daarentegen samen met de universiteit van Trier (Staatlichen Lehr- und Versuchsanstalt) uit 100 jaar oude wijngaarden een honderdtal rieslingklonen opgekweekt die al vanaf een jonge leeftijd een lage opbrengst levert. We brengen op deze manier eveneens terug variatie in de rieslingaanplant, die tegenwoordig vooral uit één kloon bestaat.”
De degustatie begint met een Pinot Blanc 2015. In de Mosel is Pinot Blanc de tweede belangrijkste druif wat kwaliteit betreft. In kwantiteit staat deze druif op de derde plaats. Pinot Blanc gedijt beter op zwaardere kleibodem. Het doel van Loewen is om een wijn in franse stijl te maken. De jongste houten vaten (van zo’n 5 jaar oud) worden gebruikt voor de opvoeding hiervan, uiteraard ook spontaanvergisting, en 50% van de wijn ondergaat malolactische omzetting.
De wijn vertoont florale, boterige en fruitige tonen in de neus, vooral peer en appel, en een kleine kruidigheid. Fris, fruitig, met een tikje appelzoet, is de wijn meer dan correct, zonder complexiteit.
Riesling Gutsweine
Riesling Quant 2015 is de instapriesling van Wgt Carl Loewen. Zelfs de basisriesling vergist zonder toevoeging van gisten. In principe is dit geen droge riesling, maar met 12 g/l restzoet zit de wijn maar net boven het niveau van een droge wijn. De term “feinherb” wil men hier niet gebruiken, omdat die door teveel wijnmakers wordt misbruikt voor te zoete wijnen.
Peer, appel, boomfruit en bloemetjes in de neus. In de aanzet een klein zoetje, peertjes en snoeperigheid, maar door de aciditeit proeft de wijn niet zoet. De wijn moet nog wat integreren, maar heeft potentie om een mooie basisriesling te worden.
Riesling Varidor 2015 is de droge versie van de vorige wijn. Deze wijn is dus afkomstig van de jonge wijngaard met de oude rieslingklonen. 8,4 g/l restsuiker hier.
Fruitig, boomvruchten, wit pitfruit, citrus en mineraliteit. Saliniteit valt op in de mond, tensie, wit fruit, citrus en pompelmoes, zuurtjes nemen nu nog de overhand. Spanning in afdronk.
Alte Reben Riesling 2015 is afkomstig van wijnstokken van 50 tot 70 jaar oud. Vanaf de leeftijd van 50 jaar krijgt een wijnstok kleinere bessen. Wijngaarden zijn overeenkomstig als die voor Quant en Varidor: verweerde leisteen en lichte klei. Fermentatie van bijna 100 dagen, de wijn blijft op de droesem tot net voor het bottelen. 9,5 g/l restsuiker met aciditeit van 8,8 g/l.
Peer, perzik en rode appel, mineraliteit (klei) en fijne kruidigheid. Aanzet met citrus en zuren, zeste, wit fruit. Een kleine zoetimpressie in het middendeel, met wat kruidigheid. Krachtig, bijna tannineus mondgevoel, met veel sappigheid. In de lange zuivere afdronk komen wat bittertjes en ziltigheid opzetten. Heel mooie wijn.
Lees ook: Op bezoek bij Weingut Carl Loewen (Mosel) – deel 2
Lees ook: Op bezoek bij Weingut Carl Loewen (Mosel) – deel 3
|m|