Tags

, , , ,

Lees ook: De fenomenale Kabinett-degustatie – deel 1

Is Kabinett het kleine, verwaarloosde broertje van de Duitse wijnproductie?

Kabinett is, zoals eerder al gezegd, de eerste stap van het Prädikat-systeem, waarbij de ongegiste most van de druiven minstens 73° Oechlse moet bedragen (in het zuidelijke Baden afhankelijk van de druivensoort 76° tot 85° Oechsle) en de wijn mag niet met suiker aangerijkt worden. Dit althans volgens de officiële Duitse wijnwet. De VDP.producenten hebben een nieuwe classificatie ingevoerd, waarbij Kabinett niet langer staat voor de rijpheid van de druiven, maar waarbij de wijn een zekere graad van zoetheid moet vertonen. Enkel wijnen die een restsuikergehalte bevatten mogen als Kabinett verkocht worden. Hier is Kabinett ook de eerste stap binnen de wijnen met restzoet.

De eerste stap in het klassement: is het daarom dat de gemiddelde wijnliefhebber neerkijkt op dit type wijnen? Verwacht men dat de volgende predikaatstappen Spätlese en Auslese meer kwaliteit bieden?

Onterecht, zo blijkt uit deze proeverij. Kabinett heeft wel degelijk zijn plaats in de wereld van de Duitse wijnen. Meer nog: deze delicate wijnen met laag alcohol en subtiel spel tussen zoet en zuur zijn vrijwel ongeëvenaard in de internationale wijnwereld.


Na de korte pauze worden we uitgenodigd om drie glazen klaar te houden. De volgende wijnen hebben dus waarschijnlijk iets met elkaar gemeen.

Zilliken Saarburger Rausch Riesling Kabinett 2007 (Saar) (8° Alc):
Stefaan: fantastische neus, zeer puur en prachtig gedefinieerd fruit, mango, gedroogde abrikoos, licht petrolé, aanzet filmend, zacht, complexe wijn, kaaskorst, compleet, bijzonder lekker en verfijnd tegelijk.  92
Carl: Cremeux, lactisch, rijp steenfruit, kaaskorst, herbaal, bessen, zoet-zuur op afdronk, fijne zuren, zachte kruidigheid, drinkt vlot weg, lichte evolutie, 2008? 91+
Marc: ingetogen fijnfruitige neus, appel en licht exotisch, met een kleine mineraliteit. Koel en precies. Mooi spanningsveld in de wijn, met veel sappigheid. In afdronk wat rijper fruit. Mooie wijn ! 92

Zilliken Saarburger Rausch Riesling Kabinett 2015 (Saar) (7,5° Alc):

Bij het eerste snuffelen aan deze wijn klinkt er een paar keer “Oei” rond de tafel. Vergeleken bij de 2007 is deze wijn inderdaad nog verrassend primair, en dat hebben we vandaag nog niet in het glas gehad. De meningen worden snel bijgesteld als de wijn wat lucht heeft gekregen.
Stefaan:  piepjong, licht geel van kleur, ijzer, fruitstukjes op siroop, snoeperig, bijzonder lekker, peer, perzik, veel variatie en materie, hele fijne zuren, blozende baby, veel potentieel. 90+
Carl: Metalig, primair exotisch fruit, lijkt recht uit vat te komen, heeft nog tijd nodig, limonade-like, rijpe citrus, 88+
Marc: Intense neus van primair fruit, bijna onaf, zoals een vatstaal. Mineraal, kruidig, wierook. Lijkt te eenvoudig nu, moet zich nog ontwikkelen. Aanzet met fruitzoet, onderliggend heel zuivere zuurstructuur. Lekker, maar moeilijk nu. 88++

Zilliken Saarburger Rausch Riesling Kabinett 2003 (Saar) (9° Alc):
Stefaan: interessante neus, rijper, kruidig, petrolé, exotisch fruit, breder, iets minder zuren. 88
Carl: Kruidig, rijpe stijl, rubber, beetje exotisch fruit in de mond, bessen, mist misschien wat zuren 89
Marc: Licht petrolé, prikkelend in de neus, mineraal. Moeilijk definieerbaar fruit, bij opschudden citrus en sinaaszeste. Wat meer evolutief in de mond, met druivenpitbitters, romig en zalvend mondgevoel. Talmende afdronk. 89

Ook Zilliken kennen we, het is en blijft een van onze lievelingswijnmakers. Hanno en Dorothee bevestigen hier met een sterke verticale.
En we leren geen grotere les als deze: Kabinett: laten liggen, minstens vijf jaar afblijven, en dan opvolgen!

Bij de volgende wijn komt er gemompel van herkenning. De wijnmaker heeft dan ook een signatuur: Sponti, of spontane vergisting.
Schäfer-Fröhlich Schiefergestein Bockenauer Riesling Kabinett 2011 (Nahe) (8% Alc.):
Stefaan: sponti-neus, stinkie winkie, petrolé, indrukwekkende neus, kaas, groenig, tropisch vol fruit, concentratie, na een dag open minder sponti-neus, wel zuiver fruit, voor mijn smaak iets te weinig zuurspanning, afdronk met vuursteen. 90
Carl: Stinkie winkie, kaas, groenig, wit boomgaardfruit, licht petrole, kruidig, romig mondgevoel, goede zuren, vuursteen, like it 92
Marc: Mineraliteit en wilde gisten, stalig, strakke, koele neus. Wit fruit en pompelmoes, schitternd gebald en krachtig mondgevoel, strak, mooie aciditeit. Fijnfruitig, mineraal. Wijn met een rock ’n roll gevoel, groots. 92+

Keller Nierstein Riesling Kabinett -H- 2014 (Rheinhessen) (8% Alc):
De “H” staat voor Hipping, de wijngaard in Nierstein waar Klaus Peter Keller op een perceel enkel deze Kabinett maakt. In View from the Cellar zegt John Gillman hierover: …der Kabinett aus dem Hipping tänzelt über die Zunge”.
Stefaan: snoeperig, munt, peer, perzik op siroop, gras, wel uitgepuurd, gaat van zoetig naar mooie zuren, beetje één-dimensionaal in de neus, rijker in de mond, meer plezier op dag 2, potentieel. 88
Carl: Citrus, gerookt, passievrucht, tropisch gevoel, ananas, dens gevoel, munt, heel mooi evenwicht tussen zuur en zoet, netel, elegant. 90++
Marc: Heel fijne neus, licht tropisch, heel subtiel fijnfruitig, moet nog helemaal openkomen. Complex en fijn mondgevoel, met veel materie en gelaagdheid. Sappig en fruitig, met lange complexe afdronk. Grote wijn. 92+.
De eerste wijn die een grotere spreiding in de scores vertoont: van 88 naar 92+. We proeven dan ook deze wijn in zijn prille jeugd. Of is het omdat we met deze wijn wat zuidelijker zitten, weg van de koele Moezel, Saar en Nahe?

Dönnhoff Oberhäuser Leistenberg Riesling Kabinett 2015 (Nahe) (9,5% Alc):
We konden deze wijn vorige zomer al op het domein proeven, toen in een nòg jongere fase.
Stefaan: prachtige delicate neus van citroen, limoen, mandarijn, nog wat snoeperig. In de mond fantastisch delicaat, zuren als fijngeslepen diamanten, gewichtloos, bescheiden en vriendelijk, bijzonder verfijnd, heel lang, fruitzuren blijven nog minuten in de mond spelen, rokerig, veel potentieel. 94
Carl: Rode appel, munt, heel goede balans in de mond, frisheid blijft merkbaar, veel bestanddelen, duidelijke zuren, rokerig, mineraal, groots 93
Marc: Jong, exotisch fruit, citrus en mineraliteit. Opwekkende neus, verfijning. Hoge densiteit in aanzet, klasse en lengte. Gebalanceerde finesse en sublieme fruitigheid. 93 
Geen commentaar nodig hier. De scores spreken voor zich. Gerd spreekt van een “ontroerend mooi spanningsveld”.

Er staat een mooie kaasschotel op ons te wachten. Erbij ontkurkt Stefaan nog twee Kabinetts.

Ansgar Clusserath Trittenheimer Apotheke Riesling Kabinett 2007 (Moezel) (8,5% Alc):
Stefaan: Erg mooi aroma van rijpe appel, kaneel, medicinale pleister, ook perzik en thee,  beetje lactisch, sappig-doordrinkbaar, appelsap, lang, heerlijk. 88+
Carl: Licht lactische toets, ietwat bredere stijl kabinett, licht groene toets, firne, sinaasappel, goede zuren, 89
Marc: Mooie neus van zuiver fruit, citrus, appel, wilde gisten, lichte firne al. Zoete citrus en sinaas in de mond, goede balans en sappigheid. Kruidige toets, munt. 88

Dr Wagner Saarburger Kupp Riesling Kabinett feinherb 2007 (Saar):
Stefaan: lichte petrolé, limoenschil, fijn, stalig van zuren, typisch Saar, concentratie, rokerig, licht. 88​
Carl: Lichte petrole, gistig, droger mondgevoel, kruidig, beetje korte afdronk, ik heb wat weinig emotie bij deze wijn . 86
Marc: wat eenvoudigere, lichtere en zachtere stijl. Koele neus, met gedroogd fruit en perzikpit. Bitters in afdronk. 86


Later, in de opvolgende e-mails, spreken enkele proevers zich uit over hun voorkeuren.
Peter zegt: “Voor mij Zilliken 2007, Dönnhoff 2015, S-F 2011 als absolute uitschieters, heel heel knap ook: Martin Müllen, Van Volxem en Fritz Haag.”
Gerd geeft door: “Ik heb er niet onmiddellijk punten opgekleefd, maar ik zou ze alle vier rond de 91-92 scoren: Fritz Haag 85Zilliken 07Schäfer-Fröhlich 11Dönnhof 15.
Gezien het prijsniveau van de wijnen een beresterke prestatie.”

Zilliken 2007, Dönnhoff 2015 en Schäfer-Fröhlich 2011 krijgen ook in de proefnotities van Carl, Stefaan en Marc de hoogste scores, net als de rijpe maar fantastische Fritz Haag Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Riesling Kabinett 1985.
Het is, zoals Peter opmerkt, inderdaad indrukwekkend hoe vlot deze wijnen hun ouderdom kunnen verteren.
Peter mag ook afsluiten:
“Kabinetts uit Duitsland: wijnen die uniek zijn, hun gelijke nergens kennen en toch miskend zijn door het grote publiek.
Opvallend ook: grote wijnmakers met naam maken het verschil, en veel homogeniteit in de appreciatie van de wijnen deze keer.”

Oprechte dank aan iedereen voor de onvergetelijke degustatie in alweer een ongedwongen en fijne sfeer. Speciale dank aan Stefaan voor de uitstekende selectie van de wijnen en de warme ontvangst.

Lees ook: De fenomenale Kabinett-degustatie – deel 1

En lees ook:
Kabinett, een kleine geschiedenis…
Het Kabinett-probleem: wijnbouw en de opwarming van het klimaat

|m| |s| |c|

Advertentie