Tags

, , , ,

De proeftafel van Stefaan Soenen krijgt stilaan een mythische reputatie. Ettelijke memorabele proeverijen hebben hier al plaatsgevonden. Nu nodigt Stefaan ons uit om Kabinettwijnen te komen proeven.
De mensen rond de tafel zijn vrienden, met de meeste van hen trokken we al op ontdekkingstocht tussen de Duitse wijngaarden.
Stefaan kennen we: hij koestert oude rieslings, en houdt van de evolutietonen die deze wijnen kunnen etaleren. De verwachtingen zijn hoog, de nieuwsgierigheid om de jaartallen van de etiketten af te lezen na het proeven maakt deel uit van de spanning.

Verrassing dus als Stefaan de eerste wijn niet blind schenkt.
Markus Molitor Wehlener Klosterberg Kabinett 2009 (Moezel) (11,5° Alc) is gebotteld met een witte capsule. De consument moet dan weten dat het hier om een droge wijn gaat bij dit wijnhuis. Bij Wgt Markus Molitor bottelt men héél veel verschillende wijnen elk jaar. Het domein bezit momenteel 14 wijngaarden, waarvan telkens verschillende wijnen worden geproduceerd. Om een beetje door de bomen het bos te zien werkt men met gekleurde capsules die de wijnstijl aangeven. Wit staat dus voor droog, grijsgroen voor halfzoet, en goud voor edelzoet. Deze Klosterberg Kabinett zou dus droog moeten zijn.
Carl: rijpe geconfijte citrus, steenfruit, licht petrole, blauwe kaas, ananas, behoorlijk strakke citruszuren, licht bittertje, ietwat monotoon, vief, valt weg op de afdronk 85+
Stefaan: gekonfijte citroen, kaarsvet, rokerig, pompelmoes, geen mooi fruit, weinig concentratie, waterig in korte afdronk, aan het verslijten. 82
Marc: wat “gewoontjes” in de neus: mineraal en citrus, kaas, is er Botrytis?. Zoete ananas in de mond, rijpe citrus, maar kort en drogend in afdronk, minder gedefinieerd. 84.

Uitzonderlijk zet ik een puntenscore bij de wijnbeschrijving. Omdat zowel Carl als Stefaan mij die zo hebben doorgestuurd, maar ook om de wijnen in perspectief te kunnen plaatsen. Ik kan alvast verklappen dat het een sublieme degustatie wordt.
Let ook op de alcoholpercentages die telkens vermeld worden.

Ook de tweede wijn wordt zonder verhullende verpakking rondgegeven. Het is dezelfde wijn, maar drie jaar jonger.
Markus Molitor Wehlener Klosterberg Kabinett 2012 (Moezel) (11,5° Alc):
Carl: rijper fruit, amandel, biscuit, sinaasappel, saffraan, zuren en body zijn meer in evenwicht, stijl nog steeds aan de strakke kant, mooi om nu te drinken, gebrande toetsen, perzik 87
Stefaan: droog met wellicht wat grammen restzoet, rijper fruit van mandarijn, sinaasappel, ook nectarine, mooie gedefinieerd fruit, amandel, biscuit, sappig, saffraan, strak, voldoende afdronk, geen hoogvlieger maar goed. 87
Marc: wat meer ingetogen neus, sinaas, mandarijn en bloedappelsien, amandel, wat gebrand. Ook hier Botrytisindrukken. Rijpe citrus, wat dunner mondgevoel maar wat meer evenwichtiger, met beter gedefinieerd fruit. Op dronk. 87.

Interessante vraag van Gerd: welk nut heeft de vermelding “Kabinett” op dit etiket? De term “trocken” wordt niet vermeld, tenzij op het achteretiket, waar men het over een “ein trocken schmeckende Wein” heeft. Wordt met de aanduiding Kabinett toch niet een ander verwachtingspatroon vooropgesteld? De wijnliefhebber die de term kent, verwacht een lichte wijn met een delicate maar speelse zoet/zuur balans en licht in alcohol. Hier wordt waarschijnlijk enkel naar het mostgewicht van de druiven bij de oogst verwezen. Op die manier is het uitermate verwarrend voor de consument.

De volgende wijn komt wel blind, perfect geserveerd aan 12°C, wat de ideale temperatuur is voor dit type wijnen.

Fritz Haag Brauneberg Juffer-Sonnenuhr Riesling Kabinett 1985 (Moezel) (7,5° Alc – AP 11 86):
Carl: Lijkt wat kurk te hebben maar onze vrees is ongegrond, natte gazetten, firne, boenwas, balans zuur-zoet is messcherp in de mond, fijne citrus, licht lactische toets, zeste, appel, licht, lange afdronk, perzik, filigraan, lekker, blijft doorgaan op de afdronk, 93
Stefaan: bij openen sterke firnetonen die even aan kurk doen denken, binnenkant van okkernootschaal, mooie vegetale toets, heel licht okkernoot ook, geraspte appel, boenwas, honing, appelsienschil, munt en natuuryoghurt. Ongelofelijk verfijnde mond, perfect versmolten, ragfijne aroma’s, bijzonder aangename body, namelijk gewichtsloos zoals een pluim, zuren als vlinders tot in een ellenlange finale, licht maar prima concentratie, delicatesse, perfect. 93+
Marc: donkergeel in het glas. Boenwas, gekonfijte citrus, bij opschudden rijpe appel, zeste, perzik. Heel zuiver en fijn. Finesse in de mond ook: lichtvoetig en speels, fijn balancerend, bijna emotioneel mooi mondgevoel. Grote lengte in afdronk, heel zuiver en fijn. Grote wijn, met nog wat reserve. Gewichtloze wijn, als een pluim. 93+

Weer worden we op het verkeerde been gezet door Stefaan, die met een gerijpte wijn inzet, terwijl je de jongere wijnen eerst zou verwachten. Maar wat voor een fles om te beginnen! Al direct een van de wijnen van de avond. En 31 jaar op de teller, bijna niet  te geloven.

Piedmont Filzener Pulchen Riesling Kabinett 1990 (Saar) (8,0% Alc) is vijf jaar jonger maar lijkt tien jaar ouder.
Carl: Geeft wat indruk van oloroso sherry, gekonfijt fruit, noten, licht oxidatief, lijkt beetje op Jura-wijn, de zoete component is bijna volledig opgenomen, licht zoute component, bredere stijl met frisse zuren, denkelijk is dit niet de stijl die met deze wijn bedoeld werd maar het maakt hem wel breder inzetbaar aan tafel, 89
Stefaan: neus gelijkt op Oloroso, kleur is oudgoud/oranje, ver geëvolueerd, oxidatief met rozijnen en okkernoten, aardappelkelder, maar ook bloedappelsien, sinaasschil, honing, gekonfijte abrikoos, erg mooie zuren, bijzonder interessante wijn, breed maar niet mollig, vol maar zeer fris, dens, complex, niet voor iedereen maar ik kan dit wel pruimen, hoek af. 90
Marc: Donker oker/goudgeel. Olie en witte chocolade, noten, karamel, boerenjongens (rozijnen op alcohol), kaarsvet, gedroogde abrikoos, met een oxidatieve toets. Ook oxidatief in de mond, maar wel boeiend, doet aan Jura denken, ook wat ziltigs. De zoetheid is opgenomen in het geheel, mooie aciditeit, mooi ook in afdronk. Dit is misschien in feite een foutieve wijn, maar lekker en boeiend. Verrassende wijn. Wel voor maar één glas, wordt snel vermoeiend. 87

Van Volxem Wiltinger Braunfels Riesling Kabinett 1990 (Saar) (9,2° Alc):
Weingut Bernd Van Volxem, de voorloper van het huidige Wgt Van Volxem, waarvan we onlangs de recente jaargang konden doorproeven.
Carl: Blauwe bes, cassis, licht petrolé, licht vegetaal gecombineerd met kruidigheid, pruimentaart, munt, mond is iets sterieler, thee-aroma’s, strak, licht gistig, pompelmoes, zoete component is ietwat vervlogen, blijft fijn, mooie lengte. 90+
Stefaan: veel cassis, in combinatie met gestoofde paprika doet dit wat aan Chileense Carmenère denken, pruimentaartje, basilicum en munt, erg delicaat en lichtvoetig in de mond, wat petrolé, in de mond, zelfde mondgevoel als thee, druppeltje citroen, mooi zwart fruit,  thee-aroma’s, strak, iets strengere zuren als Moezel, sappig, delicaat, pompelmoes, zoete component is ietwat vervlogen, blijft fijn, mooie lengte. 91
Marc: rood fruit en violetjes, abrikoos, mineraal, rokerig/fumé. Verse basilicum. heel mooie neus. Fijn en delicaat met speels zuren, sappig. pompelmoesbittertje, zolderappeltjes, sinaas, perzik. Zoet enkel in aanzet, later strakker. Mooie, cleane afdronk. 90
Het etiket is versleten en stuk, de wijn duidelijk niet.

Künstler Reichestal Riesling Kabinett 2005 (Rheingau) (7,5% Alc) is weer een heel stuk jonger. En een ander type van Kabinett, zo blijkt.
Carl: Honing, geconfijte citrus, exotisch fruit, munt, lactisch, big boy qua stijl, niet als Kabinett te klasseren, bieraroma, fruit overheerst de zuren een beetje, spanningsboog is iets minder, 89
Stefaan: oudgeel, geëvolueerde kleur, weelderig exotisch fruit, druivensap, rozijn, kaneel, apfelstrudel, honing, supersappig, filmend, bijzonder lekker, munt, lactisch, toch heel fris tegelijk, mooie balans, bijzonder type Kabinett! 88
Marc: donkere kleur. Kruiden, groeten, firne, boenwas, yoghurt, tropsch fruit, licht pétrolé. In de mond ook tropisch en exotisc, met honing, ananas, rode druivensap. Veel zoet in deze wijn. Minder complex maar lekker, en uitgesproken sappig. In afdronk veel honing. 89
Wat meer verdeeldheid over deze wijn, die minder complexiteit heeft, maar die gewoon goed is zoals hij is. Soms moet het ook niet méér dan dat zijn.
2005 was een warm jaar, de Reichestal heeft een klei- en leisteenbodem. Dat verklaart waarschijnlijk de rijkere stijl.

Martin Müllen Kröver Paradies Riesling Kabinett 2000 (Moezel) (8,5% Alc):
Carl: Hars, kaarsvet, botrytis?, saffraan, opvallend droog, veel bestanddelen, gedroogde abrikozen, appelsienschil, mooie zuren, yoghurt, 89+
Stefaan: sinaasappelschil, bloedappelsien, abrikoos, thee, citroen, hele fijne zuren, yoghurt, precies nog te jong, zal nog mooier evolueren, kaarsvet, saffraan, mooie zoet-zuur, veel bestanddelen, gedroogde abrikozen, appelsienschil, mooie zuren, yoghurt, 90
Marc: licht goudgeel, fonkelend. Fijnfruitige, jonge indruk, perzik, pitfruit, amandel, cacaoboter, beetje lactisch. In aanzet wat pompelmoesbittertjes, delicaat evenwicht, bijna droog, geconcentreerd. Abrikoos en gedroogd fruit. Dense wijn met goede aciditeit. Afdronk met nog veel reserve. Heel lang. 90+

Een interessante wijn, dit. Je moet er wat moeite voor doen. Op de degustatie van gerijpte wijnen bij de wijnmaker afgelopen jaar beschreef ik deze wijn als ““één van de toppers van de degustatie, een schoolvoorbeeld van dé klassieke Kabinett, zoals die enkel in de Mosel kan gemaakt worden.”
De wijn is nu bijna 17 jaar oud, en wordt nog als “jong” omschreven. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Kerpen Graacher Himmelreich Riesling Kabinett feinherb 2009 (Moezel) (11°Alc):
Martin Kerpen is geen onbekende van ons. Onze eerste uitstap naar de Moezel, vijf jaar geleden, bracht ons tot bij hem. Toen waren we nog zo onwetend dat we ons enkel tot de droge wijnen beperkten.
Opvallend meer alcohol in deze wijn. Het mag dan ook niet verbazen dat er lager gescoord werd hier.
Carl: Exotisch fruit, ananas, gerookt, rubber, mineraal, zeer strakke zuren met fruit wat op de achtergrond, zoete component is amper waarneembaar, pompelmoesbitters, mist nog wat evenwicht, bitter op de afdronk, 85
Stefaan: intrigerende neus, wilde aroma’s, veel rokerige mineraliteit, natte stenen, exotisch, ananas, petrolé, in de mond wat ruw, alcohol niet in balans, bitter, minder precies, minder plezier, te lang gelegen? 84
Marc: mineraal, leisteen, rubber en wit fruit in de neus. Strak en mineraal karakter, zoet is amper merkbaar. Warme alcohol. Mist daardoor evenwicht en balans. Uitgesproken bitters in afdronk. 85
Deze wijn had waarschijnlijk enkele jaren eerder meer appreciatie gekregen.

Stefaan last een pauze in, om even over de voorbije wijnen te kunnen praten. Mooi initiatief, waar dikwijls te weinig aandacht aan gegeven wordt. De uitwisseling en verhalen maken deel uit van de sfeer.

Lees ook: De fenomenale Kabinett-degustatie – deel 2 (volgt)

En lees ook:
– Kabinett, een kleine geschiedenis…
– Het Kabinett-probleem: wijnbouw en de opwarming van het klimaat

|m| |c| |s|
Advertenties