von Winning Ruppertsberger Reiterpfad 2012
Een korte proefnotitie deze keer, maar misschien wel relevant, na de “off-day” die deze wijn vertoonde op de jubileumdegustatie in november vorig jaar.
Want toen ik gisteren een eerste slok van deze fles nam, moest ik even het etiket controleren of ik toch niet per vergissing de 2013 uit de kelder had gehaald. Niet, dus, het was wel degelijk de 2012.
In november schreven Carl en ik over deze wijn:
von Winning Reiterpfad 2012 (Pfalz, Duitsland)
|m|: Licht strogeel. Pétrolé, mineraal, limoen, wat vanille? Bij opschudden wat sinaas, kleine kruidigheid. Aanzet met wat restzoet, impressies wat vlak. Later toch wat meer diepgang, meer materie ook. Sappig maar minder precies. Medium afdronk met wat geel fruit en een klein bittertje. Toch twijfel hier.
|c|: Licht petrole, von winning?, ananas, limoen, mineraal, start licht zoet, volle stijl, goed droog, sappig, mist wat definitie, crowdpleaser, ietwat anoniem, 86
Een off-day voor von Winning? Deze Ruppertsberger Reiterpfad is een Erste Lage, en valt een beetje tegen. We discussiëren hier even over, maar komen er niet echt uit. Er wordt geopperd dat de wijnen van von Winning, door het gebruik van hout bij deze wijnmaker, misschien niet zo goed kunnen ouderen. Misschien gewoon een mindere fles. Te herproeven binnenkort.
Te herproeven binnenkort, schreef ik toen dus.
De fles die nu open ging presteert weer op niveau.
|m|: Intens fonkelend licht citroengeel.
Medium intense neus van limoenzeste, pompelmoesschil, citroen, beetje groene kruiden. Heel zuiver en strak. Bij opschudden en wat opwarmen: tikje boter, wat hout, en nog meer kruiden.
Evenwichtig mondgevoel met veel materie. Krachtig, power, met explosie van citrustonen. Goede balans en precisie met zuiver strak citrus- en pitfruit.
Op het einde komen fijne bittertjes tot in de afdronk meespelen. Citrus blijft lang hangen.
Mooie wijn, deze fles. Het anonieme, vlakke en licht zoete van de vorige proefnotitie zijn hier niet te bespeuren. De wijn is krachtig en mondvullend, fris, precies en krachtig. Een plezier om in het glas (en in de mond) te hebben.
De wijn heeft ook nog reserve, dus ook de woorden “…misschien niet zo goed kunnen ouderen” zijn hier niet van toepassing.
Waar ligt de oorzaak van de verschillende notities? Het korte karaferen van vorige keer kan amper een rol gespeeld hebben, vermits ik de wijn over twee dagen heb gevolgd, en de zuurstofinvloed geen afbreuk deed aan de impressies.
Flesvariatie, misschien? Mogelijk. De flessen werden in dezelfde kelder op dezelfde manier, naast elkaar, bewaard.
Voer voor discussie. Uw inbreng wordt gewaardeerd, beste lezer…
|m|
kupers gezegd:
Zou flessenvariatie niet eerder variatie zijn in de toestand en het gemoed van de proever?
vriendenvanderiesling gezegd:
Bwah, ik weet het niet, Peter.
Ik kende de wijn, en had die er in november tussen gezet in de hoop om hoog te scoren. Gisteren en vandaag bevestigt de wijn mijn verwachtingen, enkele maanden terug, blind, meerdere proevers: een mindere fles.
Ik heb het trouwens al meer gehad, niet alleen met riesling: een vermoeide fles, die niet goed in de smaak valt, andere fles uitgehaald, en die is dan weer veel beter.
Volgens mij bestaat er wel degelijk zoiets als flesvariatie. Ander vulmoment, ander vat, ander verleden van de fles?
kupers gezegd:
Pas op; flesvariatie is een common issue. Maakt het onlangs nog mee bij een tasting: twee flessen gingen rond, uit dezelfde doos die ik op het domein had gekocht. eentje was mooi op zijn fruit; de andere heel bedompt en niet wat het moest zijn. In het verleden dacht ik dat dit vaak aan de kurk te wijten was, maar in dit specifieke geval waren beide flessen met een diam afgesloten.
Ik denk echter wel dat de gemoedstoestand van de proever ook niet te onderschatten is, hoe vaak vind je een fles op een degustatie tussen anderen top, enkel om dan achteraf teleurgesteld te zijn? Is dit dan enkel te wijten aan de fles, of ook aan de andere geproefde wijnen, hoe de proever zich voelt, of zelfs de biodynamische kalender ;).
Jan Theys gezegd:
Het menselijk aspect telt ook soms. De ene dag proef je beter, ben je minder vermoeid, zijn je smaakpapillen minder belast, minder stress enz. Heb dit ook al dikwijls ondervonden.
Guido Demaiter gezegd:
Toevallig ook deze wijn in kelder. Vandaag geproefd: citrusgeel; zeer attractieve neus: vleugje petroleum en citrustoetsen. Eerste indruk bij proeven: discrepantie met neus: wat zoet en vlak (moet ik, me zorgen maken na wat te lezen viel op vriendenvanderiesling) maar na wat luchthappen toch mening herzien: heel mooie wijn met complexiteit: lichte kruidigheid, geel fruit – perzik, citrus, mooi bittertje. Over voldoende lengte van afdronk voor erste Lage kan gediscussieerd worden. Deze wijn maakt wel elke mamma happy!
vriendenvanderiesling gezegd:
Dank om dit met ons te willen delen, Guido. Dat zouden meer lezers moeten doen 😉