Tags

, ,

von Winning Ruppertsberger Reiterpfad 2012

Een korte proefnotitie deze keer, maar misschien wel relevant, na de “off-day” die deze wijn vertoonde op de jubileumdegustatie in november vorig jaar.
Want toen ik gisteren een eerste slok van deze fles nam, moest ik even het etiket controleren of ik toch niet per vergissing de 2013 uit de kelder had gehaald. Niet, dus, het was wel degelijk de 2012.

In november schreven Carl en ik over deze wijn:


von Winning Reiterpfad 2012 (Pfalz, Duitsland)
|m|: Licht strogeel. Pétrolé, mineraal, limoen, wat vanille? Bij opschudden wat sinaas, kleine kruidigheid. Aanzet met wat restzoet, impressies wat vlak. Later toch wat meer diepgang, meer materie ook. Sappig maar minder precies. Medium afdronk met wat geel fruit en een klein bittertje. Toch twijfel hier. 
|c|: Licht petrole, von winning?, ananas, limoen, mineraal, start licht zoet, volle stijl, goed droog, sappig, mist wat definitie, crowdpleaser, ietwat anoniem, 86

Een off-day voor von Winning? Deze Ruppertsberger Reiterpfad is een Erste Lage, en valt een beetje tegen. We discussiëren hier even over, maar komen er niet echt uit. Er wordt geopperd dat de wijnen van von Winning, door het gebruik van hout bij deze wijnmaker, misschien niet zo goed kunnen ouderen. Misschien gewoon een mindere fles. Te herproeven binnenkort.


Te herproeven binnenkort, schreef ik toen dus.
De fles die nu open ging presteert weer op niveau.

|m|: Intens fonkelend licht citroengeel. 
Medium intense neus van limoenzeste, pompelmoesschil, citroen, beetje groene kruiden. Heel zuiver en strak. Bij opschudden en wat opwarmen: tikje boter, wat hout, en nog meer kruiden.
Evenwichtig mondgevoel met veel materie. Krachtig, power, met explosie van citrustonen. Goede balans en precisie met zuiver strak citrus- en pitfruit. 
Op het einde komen fijne bittertjes tot in de afdronk meespelen. Citrus blijft lang hangen. 

Mooie wijn, deze fles. Het anonieme, vlakke en licht zoete van de vorige proefnotitie zijn hier niet te bespeuren. De wijn is krachtig en mondvullend, fris, precies en krachtig. Een plezier om in het glas (en in de mond) te hebben.
De wijn heeft ook nog reserve, dus ook de woorden “…misschien niet zo goed kunnen ouderen” zijn hier niet van toepassing.

Waar ligt de oorzaak van de verschillende notities? Het korte karaferen van vorige keer kan amper een rol gespeeld hebben, vermits ik de wijn over twee dagen heb gevolgd, en de zuurstofinvloed geen afbreuk deed aan de impressies.
Flesvariatie, misschien? Mogelijk. De flessen werden in dezelfde kelder op dezelfde manier, naast elkaar, bewaard.
Voer voor discussie. Uw inbreng wordt gewaardeerd, beste lezer…

|m|