Veel rust is ons niet gegund. Na een heerlijk diner in ons wijnhotel en een rustige nacht, worden we de volgende dag om 10u verwacht in Saarburg, bij het Weingut Forstmeister Geltz-Zilliken.

Riesling wie Schmetterlinge… Riesling like butterflies… Riesling zoals vlindertjes. Met deze slogan, afkomstig van Stuart Pigott typeert Wgt. Zilliken zichzelf. De bekende Britse wijnschrijver en rieslingfanaat Pigott vervolgt: “…despite their splendor, so light that they float“: in alle pracht zo licht, dat ze lijken te zweven.

De familie Zilliken is al meer dan 250 jaar actief in de wijnbouw in de Saarvallei. De status en de reputatie van het domein zijn voornamelijk het werk van de Pruisische districtbosbouwer (Forstmeister) Ferdinand Geltz (1851-1925). Als eerbetoon aan zijn werk draagt het huis nog steeds zijn naam. Ondanks de tweede wereldoorlog, waarin het wijngoed, gebouwen en kelders vernietigd en de wijngaarden ernstig beschadigd werden, volhardt de familie en blijft het bedrijf bestaan. Het is sinds Hans-Joachim Zilliken en zijn vrouw Ruth het bedrijf overnamen, dat wijnhuis Zilliken naar de top kon doorgroeien.
In 1972 beëindigt Hans-Joachim (roepnaam Hanno) zijn studies in Geisenheim, in 1976 neemt hij de verantwoordelijkheid voor de kelder over van zijn vader, en in 1981 neemt hij heel het bedrijf over. In 2007 komt ook dochter Dorothee mee in het wijngoed, nadat ze ook haar studies in Geisenheim heeft afgerond. Daarmee is de elfde generatie wijnmakers binnen de familie een feit.

Wgt. Zilliken verbouwt uitsluitend Riesling. Buiten een klein perceeltje van 1 ha op de Ockfener Bocksberg komen alle druiven van de Saarburger Rausch. Deze wijngaard, als Grosse Lage geklasseerd door het VDP, is 26 ha groot en zuid tot zuidwest georiënteerd en situeert zich net noordelijk van de stad Saarburg. De hellingsgraad bedraagt 60%. 10 ha van de Saarburger Rausch behoort toe aan Zilliken.
De samenstelling van de bodem is uniek hier: fijn verweerde grijze Devoon leisteen met een belangrijk aandeel Diabas, een groenkleurig vulkanisch gesteente.

 

Diabass

Leisteen (achter) en Diabas (vooraan) – Foto © Vrienden van de Riesling

Volgens Hanno en dochter Dorothee is het aandeel Diabas belangrijk voor de wijnen van Zilliken. “Het gesteente geeft aan wijnen uit de Rausch een specifieke elegantie, finesse, precisie en nadrukkelijke aciditeit“, zegt Dorothee.

Wijnmaken gebeurt op traditionele wijze hier. Alle wijnen worden opgevoed op oude houten vaten, die gestockeerd liggen in de diepste ondergrondse kelders van de streek. Door de nabijheid van een ondergrondse bron is de vochtigheid hier steeds 100%, terwijl de temperatuur constant 10°C bedraagt. Volgens Stephan Reinhardt draagt de atmosfeer in de kelder bij tot de stijl van wijnen van Zilliken. “Er is iets speciaals in de wijnen, iets etherisch, een koele toets zoals in een donker en vochtig woud. Het was pas toen ik met Hanno drie verdiepingen onder de grond in de kelder kwam, dat ik het herkende: de vluchtige geuren die hier aanwezig zijn, zijn ook in de wijn te herkennen…

Zilliken_Kelder

De vochtige kelders van Zilliken – foto © Vrienden van de Riesling

Natuurlijk is de nauwgezette manier van wijnmaken ook verantwoordelijk voor de unieke stijl hier. Vergisting gebeurt altijd spontaan, zoals gezegd dus in oude houten vaten waarin de wijn ook verblijft tot het moment van bottelen.

Enkele vermeldingen in de pers:
Gault Millau: 4 druiventrosjes, in uitgave 2013 werd de Kabinett Saarburger Rausch 2011 als beste Kabinett van Duitsland gekroond, en de Saarburger Rausch -1- Auslese als beste Auslese van Duitsland. Dit huzarenstukje werd nog eens herhaald in 2014… In dit jaar werd ook de Spätlese Saarburger Rausch “06 04″ 2003 tot beste edelzoete wijn uitgeroepen.
De 2011 Saarburg Rausch Riesling Großes Gewächs werd in de Feinschmecker Riesling Cup 2012 in München in de TOP 15 van de droge rieslings verkozen.
De Eichelmann gids bedeelt Wgt. Forstmeister Geltz-Zilliken jaar na jaar met eervolle vermeldingen.

We arriveren stipt om 10u aan de nieuwe proeflokalen, gebouwd bovenop de eeuwenoude kelders. De kennismaking met Hanno Zilliken is hartelijk en gemoedelijk. Hij zal ons meer dan 3 uur onderhouden met zijn wijnen en verhalen…

 Lees ook
Uitstap naar de Saar – deel 1
Uitstap naar de Saar – deel 2
Uitstap naar de Saar – deel 3
Uitstap naar de Saar – deel 4
Uitstap naar de Saar – deel 5

Uitstap naar de Saar – deel 6
Uitstap naar de Saar – deel 7

 

Advertentie