Tags

, , , , ,

In september worden traditioneel de Grosse Gewächse van het afgelopen wijnjaar op de markt gebracht.
Tot dan stelt VDP een embargo om over deze Grand Cru wijnen te schrijven.

Trouwe lezers van deze blog weten dat we in het voorjaar in de Nahe waren, en daar bij enkele wijnmakers een voorproefje van hun GG wijnen kregen. We mochten er toen echter niet in detail over schrijven. Nu mag het dus wel, en hier volgen de notities van de GG’s die we bij Anne van Weingut Dönnhoff mochten proeven.

Onderstaande proefnotities dateren van mei 2016. De GG-wijnen waren toen nog niet in de fles. We proefden vatstalen.
Ondertussen zijn de wijnen gebotteld en hebben een beetje rust gekregen. De proefimpressies dienen dus met de nodige reserve gelezen te worden.

gg2016_ps

Felsenberg “Türmchen” Riesling GG 2015
Cornelius Dönnhoff maakt de GG’s droger dan vader Helmut. Tegenwoordig bedraagt het restsuiker gehalte zo’n 5 g/l, waar vroeger 7 g/l gangbaar was. De eigen stijl zorgt voor nog meer precisie.
Rijpe appel, rokerig, munt, beetje Sponti. Complexe aanzet, lang in de mond, evenwicht. Ook hier rokerige mineraliteit en complexiteit. Lange afdronk. Mooie grote wijn.

Dellchen Riesling GG 2015
Deze wijn van de Norheimer Dellchen wijngaard was in mei nog niet gebotteld, maar het vatstaal toonde zich toen al heel toegankelijk. Een beetje typisch voor Dellchen, zegt Anne Dönnhoff, de wijnen zijn meer “open”, geven zich op jonge leeftijd al meer prijs.
Gist, spontane gisting, mineraal in de neus. Op de tong citrus, citroenpartjes, rijpe perzik(pi), kruiden. Veel materie en lengte. In afdronk nog reserve, de afdronk is lang en kruidig.

Hermannshöhle Riesling GG 2015
Het paradepaardje van Dönnhoff, afkomstig van de beste wijngaard van de Nahe.
Wat groene neus nu, zuiver, mineraal, rokerig, complex. Zilte aanzet, met onmiddellijk aciditeit die overneemt. Veelvuldig aan indrukken, diepgang, grote lengte. Romige lange afdronk. Groots. Uiteraard nog véél te jong.

bruckegg2015

Oberhäuser Brücke Riesling GG 2015
Sinds meer dan 25 jaar werden de druiven van de Oberhäuser Brücke enkel gebruikt voor zoete wijn. De Eiswijn van deze wijngaard is legendarisch.
In 2015 werd nog eens een droge GG geproduceerd.
Met een nieuw “oud” etiket werd de wijn aangeboden op de “Versteigerung” (wijnveiling) van VDP Nahe-Ahr in september. Er werden 600 flessen van 75cl en 48 magnums aangeboden. Inzetprijs was 30€ voor een fles van 75 cl en 60€ voor een  magnum. De veilprijzen lagen veel hoger. Er werd afgeklopt op 99,96€ voor een fles van 75 cl en 251,15€ voor een magnum!
Evoluerende neus, met groene kruiden, rijp geel fruit, heel mooi en intrigerend. 
Complexe, diepe, geconcentreerde aanzet. Strak maar met lengte en materie in de mond. Kleine bittertjes van pitfruit. Lange, talmende afdronk. Top.

Lees ook: Uitstap naar de Nahe – deel 17 (2016): Weingut Dönnhoff revisited (deel 1)
Lees ook: Uitstap naar de Nahe – deel 18 (2016): Weingut Dönnhoff revisited (deel 2)

|m|

Advertenties