Tags

, , ,

In de koele opslagplaats van Wgt Emrich-Schönleber worden de wijnen van de jaargangspresentatie voorgesteld.
Het is er redelijk druk, die zaterdagochtend, maar het lukt ons toch om af en toe even met Frank Schönleber te spreken en wat uitleg te krijgen.

IMG_1839b

2015 was geen gemakkelijk jaar in de Nahe. Hete periodes in juli en augustus zorgden bij de jongere aanplant voor wat droogtestress. De mobiele druppelirrigatie installatie werd hiervoor ingezet. De oudere wijnstokken die dieper geworteld zijn doorstonden de droogteperiode goed. In september kwam de langverwachte regen, waardoor het rijpingsproces van de druiven naar wens verder liep. Een koele oktober zorgde ervoor dat de oogst op een ontspannen manier kon gebeuren. Emrich-Schönleber beschrijft de wijnen van 2015 als “Feinfruchtig, mineralisch, feine Säure”. “We hebben hier een jaargang die in ons zijn jeugd enthousiast maakt en met zekerheid een excellent rijpingspotentieel biedt.”
Op de proeftafels staan nog enkele wijnen uit 2014. Hierdoor wordt heel duidelijk dat 2015 een jaar is met méér zuren dan 2014, maar ook met meer diepte en materie.

De druiven voor nagenoeg alle wijnen groeien op de Grosse Lage Frühlingsplätchen en Halenberg.

 Historische kaart uit 1901 met vermelding van Frühlingsplätchen en Halenberg

Historische kaart uit 1901 met vermelding van Frühlingsplätchen en Halenberg

Monzinger Frühlingsplätchen heeft een zuidelijke oriëntatie, en een helling tot 70%. De bodem bestaat uit rode leisteen en gravel, met delen roodgekleurde leem (Rotliegend). Rode leisteen absobeert meer warmte dan blauwe leisteen, dus het groeiseizoen begint hier eerder dan in de naburige wijngaarden. Typisch voor deze wijngaard is het fruitige karakter van de wijnen.

Monzinger Halenberg heeft nagenoeg dezelfde oriëntatie en helling als Frühlingsplätchen, maar bestaat vooral uit blauwe leisteen en kwartsiet. De druiven hebben het hier moeilijker, waardoor de vruchtjes kleiner blijven maar meer aroma ontwikkelen. Hier typeert de fijn gestructureerde mineraliteit.

Halenberg_schoenleber

Emrich-Schönleber Riesling trocken 2015
De basisriesling. Fijnfruitig met peer, appel en pitfruit, en wat florale tonen. Zachte aanzet met sappige zuren en wat rondheid. Groene appel, peer, perzik en pompelmoes. Mooie basiswijn.

Emrich-Schönleber Riesling trocken 2014
Vergelijken kunnen we met de vorige jaargang. Geel fruit en lichte kruidigheid, mineraal. Rond, licht en zacht in aanzet. Zachte zuren en een lichtere structuur.
Goede sappigheid. 

Emrich-Schönleber “Mineral” Riesling trocken 2015
Voornamelijk afkomstig van jongere (30 jaar) stokken op de Halenberg. “Mineral” wordt als Kabinett trocken gevinifieerd.
Ernstige neus, mineraal, rokerig, met pitfruit en citrus. Sappige zuren met citrus op het palet, saliniteit in middenstuk, met op het einde een opstoot van krachtige zuren. Strakkere stijl. In afdronk een fijn bittertje.

Emrich-Schönleber “Lenz” Riesling 2015
Lenz” is het kleine broertje (of zusje) van “Mineral”. De naam verwijst naar de lente, dus naar de Frühlingsplätchen wijngaard. Deze wijn wordt altijd off-dry, met een beetje restzoet gemaakt, halbtrocken dus.
Wit en geel fruit, evoluerend in het glas, met wat mineraliteit. Na de zuurtjes in aanzet komt veel sappig fruit dat gedragen blijft door de zuurstructuur. Perzik, wat ananas en Cox appeltjes.

Er zijn twee Ortsweine in het gamma. Door de richtlijnen van VDP was men genoodzaakt de naam van deze wijnen te wijzigen. VDP schrijft immers voor dat er maar één wijn droge met de vermelding van de Grosse Lage wijngaard mag geproduceerd worden.

Emrich-Schönleber “Frühtau” Riesling trocken 2015
Afkomstig van Frühlingsplätchen, en tot vorig jaar dan ook Monzinger Frühlingsplätchen Spätlese trocken genoemd. Die vermelding mag dus niet meer, daarom de poëtische naam die naar een vroege dauw verwijst. Hier dus Spätlese kwaliteit in de fles, net als de GG van deze wijngaard, maar de wijnstokken voor deze wijn zijn zo’n 20 jaar jonger dan die waarmee de GG geproduceerd wordt.
Rijper geel fruit, citroengras en citrus. Lichte aanzet, fijn, met citrus, appelzuren en kleine kruidigheid. Zestebitters en een kalkachtige mineraliteit. Wit pitfruit in afdronk, medium lengte maar met veel materie. Dit is een bedrieglijk lichtvoetige wijn, met een mooie toekomst.

Halgans2015Emrich-Schönleber “Halgans” Riesling trocken 2015
Zelfde verhaal als hierboven. Tot vorig jaar Monzinger Halenberg Spätlese trocken genoemd. Een klein broertje van de Halenberg GG dus, weer afkomstig van de stokken die zo’n 20 jaar jonger zijn.
Halgans verwijst naar een soort kraanvogels die in de lente boven de wijngaard worden waargenomen op hun trektocht vanuit het zuiden.
Minerale neus met citruszeste en pompelmoes. Veel impressies, complexiteit. Complex en lang in de mond, na een aanzet met citrus en pompelmoes. Mooie lange afdronk. 

Emrich-Schönleber “Halgans” Riesling trocken 2014
Complexe, rijpe neus met citrus, gele vruchten en groene kruiden. Aanzet met finesse en complexiteit. Ronder dan de 2015, sappig met citrus en wat ananas.

De Grosse Gewächse worden als vatstaal voorgesteld. Ze zijn voor 95% klaar, zegt Frank Schönleber. Maar we mogen er niets over schrijven. Van VDP mag pas vanaf eind augustus of begin september iets in de pers verschijnen over de GG’s. Misschien belichten we deze wijnen te gepasten tijde in een nieuw artikel… Lees hier.

Aan de andere zijde van de proefruimte staan de wijnen met restzoet uitgestald.

Monzinger Riesling Kabinett 2015 is fruitig, met viooltjessnoepjes en uitbundig geel fruit. De zuren zitten goed geïntegreerd in de rondheid.

De Spätleses verdienen meer aandacht. Ook hier wordt onderscheid gemaakt tussen de twee Grand Cru wijngaarden. Mooi is dat er naast de 2015 telkens ook de overeenkomstige 2013 kan geproefd worden.

Frühlingsplätchen Riesling Spätlese 2015 toont rijp fruit, sinaas, kruiden en citrusschil. Frisse aanzet met sappig fruitzoet in mooi evenwicht. Lijkt nu wat eenvoudig, maar heeft waarschijnlijk gewoon tijd nodig.
Frühlingsplätchen Riesling Spätlese 2013 heeft al wat evolutie naar rozijntjes en wax. Rijpe appel, karamel, kandij, gebrande nootjes onder het fruit dat gedomineerd wordt door rijpe appel. Complex en sappig, rijk, rond en lang. Grote lengte in afdronk. Grote wijn.

HalenbergSpatlese

Halenberg Riesling Spätlese 2015 is nog discreet in de neus. De aanzet is vooralsnog licht, het zoet wordt mooi gedragen door de aciditeit van citrus. Veel finesse in deze veel te jonge wijn. 
Halenberg Riesling Spätlese 2013 is heel fris en zuiver. Zeste, sinaas, beetje boenwas en fijne mineraliteit. Rijp in aanzet, met goed evenwicht en veel diepte in de wijn. Heel lang natalmend, met veel kracht en materie. Grote wijn!

 


Het verdient vermelding dat niet alleen de wijnen van Emrich-Schönleber voorgesteld werden, maar dat ook Wgt Adeneuer uit de Ahr te gast was met enkele van hun Spätburgunders. AdeneuerGGBeide wijnmakers zijn met elkaar bevriend, en nemen elke gelegenheid te baat om elkaars wijnen mee te promoten. De wijnen van Adeneuer kennen we al een beetje van bij Vinikus&Lazarus. Maar het was een ware belevenis om de fijne en elegante GG’s (Rosenthal 2013 en Gärkammer 2013) te kunnen proeven.

Lees ook: Uitstap naar de Nahe – deel 15 (2016): Weingut Emrich-Schönleber
Lees ook: Große Gewächse 2015 – deel 1: Wgt Emrich-Schönleber (Nahe)

|m|