Na de mooie reeks droge rieslings (in deel 1, deel 2 en deel 3) zijn we toegekomen aan de wijnen met restzoet. We verdelen in drie categorieën: 2 maal Kabinett, 2 maal Spätlese en als afsluiter een bijzondere Auslese.

lauerKab9- Wgt Peter Lauer  Faß 8 Ayler Kupp Kabinett 2012
In het voorjaar van dit jaar brachten we een bezoek aan deze rijzende ster in de Saar (lees hier, hier en hier). Deze Kabinett is afkomstig van de Ayler Kupp, sinds dit jaar geklasseerd als Grosse Lage. In de filosofie van wijnmaker Florian Lauer krijgt ook de Kabinett zijn eigen karakter mee, en worden de druiven niet overrijp geplukt, maar bij optimale rijpheid zodat veel frisse aroma’s bewaard blijven.
In het glas komt een bleekgele wijn, met aroma’s van mandarijn, sinaasschil, en een rokerige, minerale toets. Explosief mondgevoel met veel sap, mooie frisheid, sappig fruit en een fijne kruidigheid. Het zoete zit goed ingebed in de wijn. Uitstekende lengte.

Hoewel in theorie een mooie combinatie, blijkt de geserveerde kaas hierbij de wijn volledig te overheersen. De Engelse blauwschimmelkaas Stilton is te krachtig, en doet de wijn verschrompelen tot een eenvoudige zoetheid. Jammer, dit is geen mooie match.

Zilliken10- Wgt Forstmeister Geltz-Zilliken Rausch RTEmagicC_erste-lage_02 Kabinett 2011
Tijdens onze uitstap naar de Saarvallei bezochten we ook dit wijndomein (lees hier, hier en hier). Deze Kabinett werd in 2013 tot “bester Kabinett des Jahres” gekozen door Gault Millau, en kreeg 92/100. Met 65 g/l restsuiker is dit volgens Hanno Zilliken klassiek voor de stijl van zijn wijnen.
Lichtgele kleur met felle schittering. Subtiele neus met fijne florale en fruitige impressies. De schitterende zuur-zoetbalans van deze wijn is opvallend, waardoor de wijn een dartele subtiliteit krijgt met verfijnde, pure smaken. Een grote wijn met een grote toekomst.

Freddy komt uit de keuken met een heel mooie aromatische kaas : stal, hooi, en in de mond peperig, romig. Zowel wijn en kaas worden tot een hoger niveau getild als ze samen worden gedegusteerd. De voorgestelde kaas is verrassend genoeg een AOP Munster, uit de Vogezen, afkomstig van een kleine hoeve waar het kaasmaken op de ouderwetse manier gebeurt. Net als bij Zilliken rijpen de kazen in een kelder met een bron, zodat de vochtigheid optimaal blijft.

Haart200511- Reinholt Haart Piesporter Goldtröpfchen RTEmagicC_erste-lage_02 Spätlese 2005
2005 was een jaar met een overvloed aan zonneschijn. Een exceptioneel jaar in Duitsland, in zowat alle wijngebieden, maar zeker in de Moezel. Decanter spreekt van “Exceptionally good”, Jancis Robinson noemt Reinhold Haart als “one of the best producers in 2005”. De Goldtröpfchen wijngaard is een Erste Lage, met leisteen en Feinerde, zuidoost georiënteerd, de ideale terroir voor de productie van zoete rieslings.
Een heel lichtgekleurde wijn, met in de neus tonen van boter, rijp fruit (mango, meloen, limoen), firne, honing, met een licht gebrande toets (kandijsuiker). Fijn-zoete aanzet met sap, fruit en mooie zuren. Breder van stijl, met ook wat kruidigheid. Mooie wijn.

Hier komt onze kaasmeester weer een blauwschimmelkaas voorstellen. Deze AOP Roquefort wordt gemaakt van schapenmelk, van december tot maart. De schimmel wordt in de kaas gebracht door deze met naalden te doorprikken, nadien rijpt de kaas in grotten bij stabiele lage temperatuur en hoge vochtigheid. Deze Roquefort is afkomstig van een kleine producent. De kaas laat het fruit in de wijn, en dan vooral de appeltonen, tot expressie komen. Deze schimmelkaas doet het wel heel goed bij deze wijn.

Saumagen200212- Wgt Koehler-Ruprecht Kallstadter Saumagen Spätlese 2002
Francois Langbeen verstrekte ons bij de twee Spätleses wat extra informatie: Het zijn twee contrasterende wijnen, de ene (Koehler-Ruprecht) gemaakt door een specialist in droge wijnen, de andere (Haart) door een specialist in fruitige en edelzoete wijnen. Daarenboven van 2 totaal verschillende bodems, kalksteen (Pfalz) en leisteen (Moezel).  Ook het wijnjaar is anders: 2002 is een normaal jaar, 2005 zeer warm. De wijn van Philippi is daarenboven gemaakt op hout, die van Haart op edelstaal! Meer verschil kan er niet zijn, maar het zijn beide duidelijk rieslings!” We zien ook 8% Alc bij de Haart, tegenover 11% bij de Koehler-Ruprecht.
De “Saumagen” wordt beschouwd als de beste locatie van Kallstadt, zelfs als één van de beste locaties in Duitsland. In Saumagen vindt men vooral kalkzandsteen, waaraan de Rieslingwijnen hun typische mineraliteit te danken hebben.
Goudgeel fonkelend, met een neus van honing, rozijnen, heel rijp fruit, firne, boenwas, kruiden, hout. Intrigerende wijn, met weinig tot geen zoetimpressie, krachtig, spanning. Intens en harmonisch, met een strakke afdronk. Heel mooi.

Bij deze wijn verkiest Freddy geen kaas te serveren. Ons respect voor zijn kennis is intussen zo groot dat we dit zonder commentaar aanvaarden…

Merkelbach13- Merkelbach Erdener Trepchen Auslese 2010
Over de gebroers Merkelbach schreven we eerder ook al op deze blog (hier, hier en hier). Het Weingut, officieel “Geschw. Albertz-Erben Alfred Merkelbach Inh. Rolf Merkelbach” beschikt over enkele percelen in de mooiste wijngaarden rond Ürzig en werkt heel traditioneel op de wijnberg en in de kelder. De wijnen rijpen op grote foeders van ongeveer 1000 liter. Elke foeder is genummerd, en de wijnen worden door de broers ook met dit foedernummer benoemd. Dit is foeder 3.
Medium citroengeel, intense neus met rijp fruit, perzik, compote, ananas, citrus en kruiden. Krachtig en aromatisch mondgevoel, geconcentreerd met een mooie zuur-zoetbalans. De afdronk heeft grote finesse, complexiteit en lengte. Grote wijn!

AberotBij deze krachtige intense wijn haalt Freddy een Abe Rot. Deze roodflora- kaas is afkomstig uit Rougemont in Zwitserland. De kaas wordt gemaakt van rauwe melk en heeft een rijpingstijd van minimaal 5 weken. De kaas is romig in de kern met een iets stevige korst en zeer intens van smaak.
Twee intense produkten, die elkaar perfect balanceren. Het zoete in de wijn harmonieert met de notige smaken van de kaas. Een perfecte afsluiter voor deze unieke avond.

IMG_0516

Ten slotte willen we nog heel hard alle proevers danken voor de gezellige en positieve sfeer, en uiteraard nogmaals Freddy Hendrikx van Crémerie Saint Siméon voor het enthousiast begeleiden van deze proeverij.

Lees ook: deel 1, deel 2, deel 3