Hanno Zilliken neemt ons mee naar het grote proeflokaal, dat helemaal nieuw gebouwd is boven op de oude kelders van het domein.
Warm hout, subtiele kunstwerkjes, het straalt allemaal klasse en elegantie uit. Net zoals de wijnen, zoals snel zal blijken.

Proefflessen bij Zilliken

Foto © Vrienden van de Riesling

Herr Zilliken geeft ons eerst een korte inleiding tot het domein en de filosofie van wijnmaken, kort samengevat: enkel Riesling, enkel opvoeding op oude houtvaten, VDP sinds 2009. Dit hebben we al toegelicht in vorig artikel.

Vermits van wijnoogst 2012 nog maar weinig in verkoop beschikbaar is, zal de reis hier ons door de minder recente jaargangen voeren.

We beginnen meteen in stijl, met de Saarburger Riesling trocken Alte Reben 2011.
2011-Zilliken-Saarburger-Riesling-trocken-Alte-Reben_EtiketDeze wijn is afkomstig van Alte Reben, maar dan wel te verstaan de minst oude van de oude stokken die op de Saarburger Rausch zijn aangeplant. De druiven voor deze wijn zijn afkomstig van wijnstokken met een gemiddelde ouderdom van 40 jaar, daar waar de wijngaard is aangeplant met ranken die tot 142 jaar oud zijn. De druiven zijn een kleinbessige variant, waardoor meer aroma’s en smaak aan de wijn wordt gegeven.
We horen het goed, ook de druiven die voor deze wijn worden gebruikt zijn afkomstig van de Saarburger Rausch, Grosse Lage VDP. De specifieke vermelding van de beroemde helling wordt door Zilliken slechts gebruikt bij de echte topwijnen.
Toch kan men, volgens Zilliken, deze wijn tot een kleine broer van de GG rekenen.
De wijn komt bleek in het glas, wit en geel fruit stuift in de neus, met daarenboven een fruitig en mineraal karakter. Dartele citruszuren, strak en rechtlijnig, met een zeer droge en frisse afdronk.

De tweede wijn van deze degustatie is al onmiddellijk een GG…
Rausch  RTEmagicC_erste-lage_02 Großes Gewächs 2011 is ook afkomstig van Alte Reben van de Rausch-helling, maar dan van de oudere exemplaren.
2011-Zilliken-Rausch-GG_EtiketKruidiger dan vorige wijn, met ook witte bloemen en gesteente. Strak, verfijnd en bescheiden fruit. Filigrane zuren met een zekere saliniteit. De zuren zijn heel precies, waardoor de wijn een elegante finesse krijgt. Tegelijk is dit een krachtige wijn.

Na twee droge wijnen schakelen we al over naar de wijnen met restzoet.
Hanno Zilliken hierover: “We gaan niet zo graag mee met de trends. We blijven graag bij onze traditionele stijl van wijnmaken. Het “Trocken-weine Diktat”, daar gaan we niet aan meedoen…” Van alle wijnen die Zilliken maakt, is 25% Feinherb en 50% zoet en edelzoet.

2012-Zilliken-Rausch-Diabas_EtiketDe Rausch Riesling Diabas 2012 is een Feinherb wijn, en komt (uiteraard) van de Saarburger Rausch. De wijn is genoemd naar het vulkanisch gesteente dat zo eigen is aan de helling. Geen GG op het etiket, vermits dit in de VDP regelgeving enkel voorbehouden is voor de droge wijnen.
Meer fruitexpressie hier: exotisch fruit, ananas, toch ook mineraal. Elegant en krachtig rijp fruit (perzik, ananas, groene appel). Filigrane zuren maken de ruggengraat, het fruit speelt daar rond. Lange afdronk, zuiver. 12 % Alc, Restsuiker 18,2 g/l, zuren 7,3 g/l.

Proeven bij Zilliken

Foto © Vrienden van de Riesling

Hanno Zilliken vertelt verder: Het wijnmaken is bij ons gericht op “slankheid”. Dat begint al in de wijngaard, waar bruinverkleurde druiven worden verwijderd, zodat enkel het perfecte fruit in de kelder belandt. Alles in de wijngaard wordt gedaan om “maceration pelliculaire” te vermijden, zodat het sap onmiddellijk in de houten vaten kan om te gaan vergisten. We gebruiken enkel en alleen spontane vergisting voor onze wijnen. Eerlijkheidshalve zijn daar een paar uitzonderingen bij: onze basiswijnen vergisten we koel, zodat het risico bestaat dat de gistingsfase vastloopt. Daarvoor hebben we heel neutrale hulpgisten ter beschikking, die geen aroma’s of smaken toevoegen. We kunnen deze neutrale hulpgisten desgevallend ook inzetten bij onze Beerenauslesen of Trockenbeerenauslesen, die omwille van het hoge suikergehalte soms moeilijk in de startfase komen.

2011-Zilliken-Saarburger-Riesling-Kabinett_EtiketWe schakelen over naar de Fruchtige wijnen, te beginnen met de Saarburger Riesling Kabinett 2011.
Deze wijn wordt als Ortswein verkocht, terwijl toch alle druiven van de Saarburger Rausch afkomstig zijn. Door het hogere gehalte restzoet is het alcoholgehalte lager. We spreken hier al van 50 g/l restzoet, met alchoholgehalte van 7.5 tot 8%. Technisch gesproken valt deze wijn al in het Spätlese bereik.
In de filosofie van Zilliken wordt extreem gezocht naar de expressie van wat Hanno noemt de “frisse componenten”. Citruszuurtjes om te beginnen, maar vooral ook munt en kamille. We zullen deze impressies dan ook meermaals tegenkomen in de geproefde wijnen.
De Kabinett 2011 is floraal, delicaat fruitig maar vooral fijn kruidig met een mooie mineraliteit. Na een zoete aanzet met niet opvallende zuren blijken die zuren toch aanwezig te zijn om evenwicht te geven aan de wijn. Ook de 50 g restsuikers vallen niet op door de frisheid in de wijn. Filigraan mondgevoel, dartel, met een afdronk vol sappig fruit.

2011-Zilliken-Rausch-Kabinett_EtiketDe Rausch  RTEmagicC_erste-lage_02 Riesling Kabinett 2011 werd in 2013 tot “bester Kabinett des Jahres” gekozen door Gault Millau, en kreeg 92/100.
Met 65 g/l restsuiker is dit volgens Herr Zilliken klassiek voor de stijl van wijnen hier. Een nagenoeg “gewichtloze” indruk, terwijl de wijn toch krachtig is.
We vinden rijp exotisch fruit (mango), een fijne mineraliteit en een kruidigheid richting curry, munt, specerij. Na een zoete aanzet met fijne zuren volgt een delicaat mondgevoel, met exotisch fruit, en een lange fruitgedreven afdronk. Het restzoet wordt steeds mooi gecounterd door de zuren.

Er komt toch nog een 2012 op de proeftafel. Maar dan wel als onderdeel van een kleine “vertikale” reeks.
2012-Zilliken-Rausch-Spaetlese_EtiketDe Rausch Riesling Spätlese 2012 werd gemaakt van vol-uitgerijpte druiven, het maximale wat door de plant mogelijk is werd bereikt, en er werd geoogst net voor de bruinkleuring van de druiven.
Rijp tropisch fruit in dit glas, ananas, litchi, mango. Een heel krachtige neus. Dit is zo’n voorbeeld van een lichtvoetige wijn, bijna gewichtloos, met heel veel finesse en precisie. Veel sappig rijp fruit (groene appel, ananas, witte bessen, rode bessen…) en filigraan, met een speelse souplesse en fijne mineraliteit.

2011-Zilliken-Rausch-Spaetlese_EtiketRausch RTEmagicC_erste-lage_02 Riesling Spätlese 2011 is een jaartje rijper dan vorige wijn. De primaire aroma’s hebben al plaats gemaakt voor iets kruidigere, minerale impressies. Toch nog tropisch fruit, en een lichte petrolé-toets op de achtergrond. Een mooie aanzet met fijn rijp fruit, met daarboven een extra laag kruidigheid. Fluweel mondgevoel, met een lange persistentie. De wijn is toch nog iets meer gesloten dan de 2012, maar heeft wel al een heel fijne, lange en gevarieerde afdronk.

2009-Zilliken-Rausch-Spaetlese_EtiketRausch RTEmagicC_erste-lage_02 Riesling Spätlese 2009 is weer enkele jaren rijper.
De wijn heeft een boeiende, complexe neus. Tropisch, torrefactie, rode vruchten. De aanzet is vol en krachtig, met duidelijke expressie van zuren. Zeer lange afdronk. Een elegante wijn, die volgens Hanno Zilliken op zijn best is na 15-20 jaar.
Deze wijn wordt trouwens gebruikt door dochter Dorothee om een exlusieve Gin te produceren. Meer hierover op www.saar-gin.de

We zijn ongeveer halfweg in deze schitterende degustatie. In volgend artikel vervolgen we met onder andere een verrassing en een interessant experiment.

 Lees ook
Uitstap naar de Saar – deel 1
Uitstap naar de Saar – deel 2
Uitstap naar de Saar – deel 3
Uitstap naar de Saar – deel 4
Uitstap naar de Saar – deel 5

Uitstap naar de Saar – deel 6
Uitstap naar de Saar – deel 7
Uitstap naar de Saar – deel 8