De degustatie met Hanno Zilliken verloopt in een gemoedelijke sfeer, de gastheer vertelt vlot en met passie over zijn wijnen en zijn domein.
De volgende wijn die hij ons serveert hoort nog in het rijtje van de “vertikale” die in vorig artikel begon met de Rausch RTEmagicC_erste-lage_02 Riesling Spätlese 2012, 2011 en 2009.
Rausch RTEmagicC_erste-lage_02 Riesling Spätlese 2010 komt van het moeilijke jaar 2010. Bij Zilliken werd heel laat geoogst, na de koude en natte periode. Toen brak weer een droge periode aan, waarbij het fruit heel geconcentreerd is geworden. Alles is heel snel moeten gaan tijdens het binnenhalen van de druiven. Daar waar andere wijnmakers oogstjaar 2010 vervloekt hebben, is dit bij Zilliken een van de mooiste van de laatste jaren geworden. De kwaliteit was heel hoog, zo hoog dat er bijna geen basiswijnen zijn gemaakt, alles was geschikt om topwijn van te maken. Vooral de Spätlesen staan op hoog niveau.
Rozijntjes, gedroogd fruit (vijgen, dadels) en peper, kruiden in de neus. Frisse zuren in de aanzet, sappig fruit en gedroogd fruit in het midden, met mineraliteit en lengte. Veel concentratie. In de lange afdronk veel sappige fruitzuren. Elegant.

2012-Zilliken-Rausch-Auslese_EtiketDe druiven die gebruikt worden om de Rausch Riesling Auslese 2012 van te maken worden afzonderlijk geoogst. Het is dus letterlijk een Auslese, een selectieve oogst, waarbij gezocht wordt naar ingedroogde druiven zodat het suikergehalte hoog is.
Complexe fruitneus met veel primair fruit (exotisch, zoals ananas), een fijne kruidigheid maar ook veel gedroogd fruit (dadel, vijg). Na een volle aanzet volgt een bijna verfrissende lichtheid door het enorm precieze evenwicht tussen zoet en zuur. De afdronk, met fijne citruszuurtje, is heel lang.

Dan komt Hanno, met een fonkeling in de ogen, met een verrassing. We krijgen dezelfde Auslese, maar dan van… 1995.
Rausch Riesling Auslese 1995, bijna 19 jaar oud, wordt dit jaar voor het eerst in verkoop gebracht. In de enorme kelders van Zilliken ligt een ware schatkamer aan oudere jaargangen te rijpen. In jaren dat er weinig wijn is – 2012 is nagenoeg uitverkocht, de oogst 2013 bedraagt amper de helft van normaal – kan die voorraad aangesproken worden om de klanten toch van dienst te zijn.

Kelder_Zilliken

Foto © Vrienden van de Riesling

De Rausch Riesling Auslese 1995 is een goudgele wijn, met een complexe neus die naar het rokerige neigt. Boenwas, Schiefer, firne (onderhout, paddenstoelen, bosgrond) met tegelijk veel gedroogd fruit (gedroogde abrikozen…). Dit is een complexe wijn geworden, met heel veel smaakcomponenten. Een dense mineraliteit, een veelheid aan rijp fruit, ziltigheid, rokerigheid, alles strijdt om aandacht in dit glas topwijn. De afdronk is talmend, met een geweldige concentratie vol sap en zuurtjes.

We zijn nog maar amper bekomen van deze verrassing, en Hanno kondigt een “experiment” aan. Om ons te laten ervaren hoe Riesling kan ouderen… Niet dat we dat nog niet wisten (lees hier en hier), maar we zijn toch benieuwd.
De Riesling Rausch “Qualitätswein” 1984 is een gerijpte riesling uit een “klein” jaar. De druiven bleven relatief groen, ze waren niet volledig uitgerijpt, met als gevolg veel herbale tonen in het sap. Deze Qualitätswein uit 1984, met 35 g restsuiker, zou nu als VDP.Ortswein worden gelabeld.
In de neus indrukken van bosgrond, animaal, een oude kast of kelder. In de mond veel evolutie, het zoet is helemaal versmolten, complex, tertiair, droog tot zeer droog.
Deze wijn is niet meer in topvorm, maar is ook nog niet kapot, en toont aan dat zelfs een eenvoudige basiswijn hier lang – in dit geval bijna 30 jaar – mee kan.

Het fonkelen in de ogen van Hanno Zilliken houdt niet op. Tegenover een basiswijn uit een klein jaar zet hij met trots een Auslese uit een groot jaar. Het contrast kan niet groter zijn.
De Saarburger Rausch Riesling Auslese 1997 is heel fijn in de neus, complex, tropisch fruit, boenwas, mineraal. Veelzijdige indrukken in de mond, honing, exotisch sappig fruit, met een zekere romigheid. Grote lengte. 

We zijn aangekomen bij de absolute top van het gamma van Weingut Forstmeister Geltz-Zilliken. De Goldkapsel (gouden capsule) en Lange Goldkapsel (lange gouden capsule) zijn Auslese-wijnen waarbij de ingedroogde druiven afzonderlijk uit de trossen worden geplukt, en nadien nog een selectie op rijpheid en kwaliteit krijgen op een trieertafel. Herr Zilliken spreekt van “Einzelbeerenselection”: het selecteren van de individuele bessen.

GK2010_LGK2005_Zilliken

De Rausch RTEmagicC_erste-lage_02 Auslese 2010 GK heeft 7,5% Alc en 150 g/l restzoet, met 12,7 g/l restzuur. Door de zuren in oogstjaar 2010 krijgt deze Auslese bijna het frisse karakter van een Eiswein. Deze wijn kreeg topnoteringen van verschillende wijnschrijvers: 97/100 Robert Parker, 95/100 Gault Millau, 96/100 WineSpectator.
We ruiken honing, acacia, gedroogd fruit. Na een heel zoete aanzet met indrukken van gedroogd fruit maken lichtvoetige zuren een heel evenwichtige wijn. Veel materie en concentratie. Uitzonderlijk lange afdronk met sappige ananas en citrus.

We eindigen in absolute schoonheid met de Saarburger Rausch Riesling Auslese 2005 LGK. De druiven konden in 2005 heel rijp worden. Deze Auslese kan technisch als Beerenauslese worden beschouwd, en heeft door zijn concentratie bijna het karakter van een Trockenbeerenauslese. Door Gault Millau bekroond met 96/100.
Goud en viskeus in het glas, bijna olieachtig. De neus is helemaal open en breed, met rijp en gedroogd fruit, honing, rozijnen en een veelheid van indrukken zoals was, sinaas, bloedappelsien… Aanzet met opmerkelijke frisheid, heel veel sappigheid in het middenstuk met weer sinaasindrukken, honing en rijp fruit. Veel materie en concentratie. Een wijn om slokje per slokje van te genieten.
Nochtans is deze wijn nu in zijn rustfase, zegt Hanno Zilliken. De openheid en de fruitindrukken komen door zijn grote concentratie. Deze wijn zal pas na 20 tot 25 jaar helemaal op zijn best zijn.

RuthZillikenNa afloop van deze geweldige degustatie-ervaring maken we nog even kennis met mevrouw Zilliken. Ruth is erg geïnteresseerd in onze Riesling blog, en als we vertellen dat we enkel in het Nederlands schrijven, is ze duidelijk teleurgesteld.
Deze aanzet hadden we net nodig om onze artikeltjes ook in het Engels beschikbaar te maken. We speelden immers al langer met dit idee.
Dus onze dank gaat niet alleen naar Herr Hanno Zilliken voor de fenomenale ervaring van deze proeverij, maar ook naar Frau Ruth Zilliken om ons aan te sporen om in het Engels te publiceren.

Hanno

Hanno Zilliken – Foto © Vrienden van de Riesling

Lees ook
Uitstap naar de Saar – deel 1
Uitstap naar de Saar – deel 2
Uitstap naar de Saar – deel 3
Uitstap naar de Saar – deel 4
Uitstap naar de Saar – deel 5
Uitstap naar de Saar – deel 6
Uitstap naar de Saar – deel 7
Uitstap naar de Saar – deel 8
Uitstap naar de Saar – deel 9

 

 

Advertentie