“Erdener Treppchen Riesling Auslese 2010” van het Weingut A. Merkelbach uit Ürzig (Mosel-Saar-Ruwer) werd onderscheiden met de Goldene Kammerpreismünze. Deze onderscheiding wordt jaarlijks door de Kamer van Landbouw, overigens zelf organisator, toegekend aan de winnaars van de regionale proeverijen (competities) in de deelstaten. Een jury van experts kent na een blinde proeverij punten toe die kunnen variëren van 0 tot 5. Een score van 4.5 – 5.0 is goed voor goud. Naast gouden worden er ook zilveren en bronzen munten toegekend. Hiermee wil de Kamer inspanningen om kwaliteit te leveren belonen. 

Strogele kleur met gouden reflectie. Mooi glanzend in het glas.
Een rijke neus. Fris. Mooi mineralig met tonen van rijp fruit: rozijnen, rijpe limoen en perzik. Kruidig. Na het walsen komen de minerale tonen maximaal tot expressie. De neus is nu één en al mineraal met de geur van rijpe zuren.
In de smaak herkennen we de geur: rozijnen, honing, perzik en rijpe limoen die fijne prikkeling en frisheid geeft. De aanzet is sappig, gevolgd door een ronde soepele mondvulling. Er is een duidelijk gevoel van zoetheid maar niet overheersend. Zoet en zuur verhouden zich perfect.
Lange afdronk. Mooie lengte door een goede zuurtegraad. Zachte zuren begeleiden aanvankelijk de aroma’s van limoen, perzik, rozijnen en honing. Geleidelijk krijgt het zoete de bovenhand met rozijnen en kweepeer (confituur) in de hoofdrol. Een rijke finale met restzoet op het einde.
Deze Auslese is zoet, zeker niet zwoel, heeft voldoende frisheid.
Nu reeds aangenaam om drinken.

90/100
SOS +2

Rudi

Zie ook de artikels over ons bezoek aan de broers Merkelbach: deel 1 en deel 2