Omdat we in het “WEINhotel Ayler Kupp” verbleven tijdens onze reis, was het niet moeilijk om een afspraak te maken met Florian Lauer.
Hij zou ons gedurende een tweetal uren op ontdekkingsreis door zijn wijngamma begeleiden.

Uit het basisaanbod laat Florian ons eerst de Faß 16 Trocken Saar Riesling proeven.
Hij noemt deze wijn een “Gebietscuvée”. De druiven komen voor 50% uit Ayl, de overige 50% uit omliggende gemeenten, waar Weingut Lauer druiven van pachters opkoopt en vinifieert.
Jancis Robinson heeft deze wijn de “Saar Sancerre” genoemd…
Sprankelend fris in de neus, een lichte reductie, frisse zuren met redelijk wat sappigheid, medium lichte afdronk. Met 11° Alc een lichte dorstlesser.

2 Faß 2 “extra trocken” 2012 is een VDP.Ortswein.
De druiven komen uit alle 6 Weinbergen rondom Ayl: Kupp, Rauberg, Scheidterberg, Schonfels, Sonnenberg en Saarfeilser. De bodem bestaat over het algemeen uit verweerde blauw-grijze leisteen.
In de Duitse wijnwet van 1971 worden al deze Lagen tot één enkele “Einzellage” -de “Ayler Kupp”- gerekend. In de familietraditie van de Lauers wordt dit met lede ogen aanzien. Ze hebben zich hieraan nooit willen compromiteren, en bestrijden nog steeds het principe van de “Einzellages”, ook in de praktijk, door het uitbrengen van wijnen van specifieke micro-perceeltjes.
Faß 2 komt iets donkerder in het glas, met een neus van zuiver wit fruit en een lichte mineraliteit. Weer een heel lichte reductie. In de mond is de wijn droog, mineraal, met redelijk wat saliniteit. De afdronk lijkt eerst wat kort te zijn, maar komt later met redelijk wat kracht terug opzetten. Met slechts 3,3 g restsuiker een uitermate droog gevinifieerde wijn.

 Senior_LauerFaß 6 “Senior” 2012 is een “Trocken bis Feinherb” wijn. Tussen droog en licht-halfzoet in, dus. Dit wordt ook aangeduid op het etiket. De droge wijnen krijgen een kleine T onderaan het etiket, Feinherbe wijnen een kleine F, en de combinatie TF is dus ook mogelijk, zoals bij deze wijn.
De wijn is Senior genoemd omdat hij gemaakt wordt in de geliefde stijl van grootvader Peter Lauer Sr. Voor velen is dit dé wijn die het wijnhuis Peter Lauer typeert.
Geel fruit, perzik, agrum, licht kruidig. Licht reductief weer. Een volle aanzet, harmonisch spel tussen zoet en zuur. De zoete component draagt bij tot de elegantie en kracht. Mooi lengte, met vrij complexe afdronk.

Lauer_Proeven

Na drie wijnen uit het basis- en middengamma zijn we al toegekomen tot de gouden etiketten, de wijnen afkomstig van de beste percelen van de Ayler Kupp en de Grosse Gewächse.

 

12 Faß 12 “Unterstenberg” 2012 is afkomstig van oudere druiven in een diepere bodem aan de voet van de helling. De wijnstokken werden in 1958 aangeplant in een fijne geërodeerde bodem.
Volgens Florian Lauer heeft deze wijn minstens 6 jaar nodig om optimaal tot ontwikkeling te komen, en dan ligt er nog een lang leven in het verschiet. Deze wijn kan volgens de wijnmaker jong of oud gedronken worden.
Op het etiket staat ook TF: Trocken bis Feinherb dus.
Wit, zuiver fruit, ziltig. Elegant. Ook iets romigs in de neus. Redelijk complex. Een mooie balans in de mond, droger dan de “Senior”, maar complexer en voller. In de afdronk herkennen we terug de saliniteit die we eerder ook al ontdekten.

 

11 Faß 11 “Schonfels” GG 2012 komt van de winderige, zonnige “Fels terrassen” van de Schonfels Lage. De hele steile helling beneden aan het water neemt in hellingsgraad af in de hoogte. Het samenwerken van zonnewarmte en wind, de reflectie van het water op de wijngaard, de zuidoost-oriëntatie en het feit dat er geen beschermend bos bovenaan de helling staat, zorgt voor een uniek microklimaat. Hierdoor kunnen overrijpe druiven worden verkregen, terwijl de kans op botritis toch minimaal is door de invloed van de wind. De wijnstokken werden in 1912 aangeplant.
Discrete neus met kruiden en curry. Minder fruit, wel een duidelijke mineraliteit. Complexe kruidigheid in de mond, een mooie grote wijn. 6,2 g restsuiker.

Faß 17 “Neuenberg” 2012 is weer een TF wijn. De Neuenberg is een deel van de Ayler Kupp waar altijd een tiental procent botritis voorkomt. Het kleine perceeltje ligt halverwege aan de voet van de helling, op het zuidwesten gericht, en krijgt veel avondzon.
Kruidig, peper, rijpe appel. Mondgevoel met rondeur, een mooie harmonie met geel fruit en saliniteit in het tweede deel. Medium tot lange afdronk, met duidelijk reserve.

We gaan een stapje hoger in het gehalte restzoet, en daarom moeten we eerst terug naar een wijn met een groen logo op het etiket:
Faß 4 Ayler Riesling is een Feinherb wijn, en heeft al 27,5 g restsuiker. Het is terug een “Village”-wijn, een Ortswein dus, de druiven hiervoor zijn afkomstig van de Scheidterberg en de Rauberg wijngaarden.
Vloeibare honing in neus en mond, iets minder concentratie. Appel, citrus-aciditeit. Medium afdronk.

In volgend deel de andere Feinherbe en de edelzoete wijnen…

Lauer_Lagenkarte

Klik voor een groter bestand

 

Lees ook
Uitstap naar de Saar – deel 1
Uitstap naar de Saar – deel 2
Uitstap naar de Saar – deel 3
Uitstap naar de Saar – deel 4
Uitstap naar de Saar – deel 5