De wijnen van Lauer gisten na de oogst tot februari, soms tot april, en blijven 2 tot 4 maanden op hun fijne droesem.
De droge wijnen worden in oude eiken vaten van 1000 l opgevoed, alles wat restzoet heeft blijft in inox of glasvezelkuipen.

Met Faß 4 waren we gestart met de “Feinherb bis Fruchtige” wijnen, en er blijken nog heel wat te volgen.

Het volgende duo is afkomstig van micro-percelen op de Ayler Kupp.
15Faß 15 “Stirn” 2012: Stirn betekent voorhoofd, dus deze wijn komt van het bovenste deel van de wijngaard, net boven het deeltje van de Ayler Kupp dat door VDP als Grosse Lage wordt gecatalogeerd. Ondanks optimale expositie naar het zuiden is het hier relatief koel met dikwijls een beetje wind. De bodem bestaat uit grote platen leisteen, waarop het water regelrecht naar beneden afloopt. De ranken moeten hier diep in de steenbodem wortelen om de kleine bessen van de “Alte Reben” extract te geven.
Fijn geel fruit, mineraal, romigheid van het verblijf op droesem. Sappig, mineraal tot saline, rechtlijnig en strak. Medium en droge afdronk. 9,5% Alc, 40 g restzoet, 8,8 g zuren.

Faß 9 “Kern” 2012 is genaamd naar de familie Kern, het perceel was eigendom van deze tabaksfabrikanten die het kochten als belegging toen wijnen uit de Saar tot de wereldtop behoorden en heel duur waren. Het perceel loopt van boven tot beneden aan de helling, het is verder van het water verwijderd, daardoor is er meer verschil tussen dag en nacht. De hitte overdag warmt de donkere bodem sterk op, de koelte van de nacht die van de berg naar beneden daalt doet de temperatuur voelbaar zakken. Deze wisselwerking zorgt voor intense aroma’s en behoudt een filigrane en geconcentreerde mineraliteit in de wijn.
Discrete, vrij complexe neus, van citrus tot torrefactie, lijkt meer zoet te hebben dan Stirn, zuren komen in middenstuk met een aangenaam citrusgevoel, mooie concentratie, grote lengte, fijne complexe wijn. 10,5% Alc, 34 g restzoet, 8,5 g zuren.

Florian verdwijnt even uit het proeflokaal, en komt even later terug met een groot glas vol troebel, geelgroen, lichtbruisend vocht. De wijn wordt met enige moeite verdeeld over onze vier proefglazen…
8Faß 8 Kabinett krijgen we als vatstaal te proeven, jaargang 2013, nog niet gebotteld.
Kabinett wijnen, volgens onze gastheer zijn ze in Duitsland dikwijls oninteressante wijnen, gemaakt van overrijp geworden druiven die eigenlijk voor iets anders bestemd waren. Niet zo in de filosofie van Weingut Peter Lauer: daar krijgt ook de Kabinett zijn eigen karakter mee, en worden de druiven niet overrijp geplukt, maar bij optimale rijpheid zodat veel frisse aroma’s bewaard blijven.
Verse appel in dit vatstaal, zoals cider, met een kruidigheid en licht reductief, appelzuurtjes in de mond, complex met grote lengte, finesse en precisie. Heerlijke wijn-in-wording.

Faß 23 Spätlese ** 2011 is een wijn van voor de toetreding tot VDP. De twee sterren verwijzen naar de vroeger gebruikte toevoeging “Feinste”, wat het hoogste Spätlese prädikat is. De goudgele, perfect rijpe druiven worden hier geplukt net voor het optreden van botritis. De druiven worden uit de verschillende percelen van de Ayler Kupp geselecteerd op rijpheid, niet naar hun geografische herkomst. De vergisting gebeurt altijd op spontane manier.
Passievrucht, mineraal, kruidig (peper en curry). Mooie dessertwijngevoel met filigrane delicaatheid. Mooi harmonieuse afdronk, getekend met fruit en lengte. 7,5% Alc, 90 g restsuiker, 10,3 g restzuur.

10Faß 10 beschouwt Florian altijd als het beste vat van het wijngoed. We krijgen hiervan twee jaargangen, om aan te tonen hoe groot de wijn kan zijn. De 2012 werd door Gault Millau met 96 punten geselecteerd in de top 10 van de beste Auslese van Duitsland. Voor deze wijnen wordt altijd met botritis geoogst, als de druiven al ingedroogd zijn.
Faß 10 Ayler Kupp Riesling Auslese 2007 had ongeveer 10% botritis.
De wijn heeft een schitterende neus van amandel, rozijnen, marsepein, met lichte petrolé-toets. Een zalvend mondgevoel met veel rijp fruit, druif, ananas, marsepein, bijna adembenemend mooi, met een grote concentratie.
Faß 10 Ayler Kupp Riesling Auslese 2005 had meer botritis dan de 2007, ongeveer 20%. Beide wijnen hebben ongeveer 100 g restzoet en 8% Alc.
Fijne complexe neus, licht petrolé, ananas, amandel, gedroogd fruit. Kruidig in de mond, complex en delicaat tegelijk, met rijp fruit en ananas.

Het valt ons op dat Florian Lauer alle wijnen die hij ons aanbiedt eerst zelf even proeft. De reden wordt nu pas duidelijk, sommige proefflessen staan al gedurende langere tijd open, en Florian is zelf benieuwd naar de evolutie op fles. De volgende wijn die hij ons serveert staat al… een half jaar open. We zijn dan ook bij de BA, de Beerenauslesen aangekomen, wijnen met hoog restsuikergehalte die jarenlang kunnen ouderen.

Rau2010Rau 2010 Riesling Beerenauslese is afkomstig van de Rauberg. Typisch voor deze wijngaard in het koele jaar 2010 is dat de druiven in een nog onrijp stadium zijn beginnen indrogen en concentreren. Dat geeft deze Beerenauslesen een heel bijzondere stijl, met krachtige zuren en tegelijk frisse en groene aroma’s.
Complexe kruidige neus met wat koffie, mokka en rabarber. Complex en lang in de mond, met zuivere talmende afdronk. Grote wijn met veel bewaarpotentieel. 140° Oechsle, 250 g restzoet, 14 g zuren, 6,5% Alc.

We eindigen in absolute schoonheid met de Trockenbeerenauslese Schonfels 2011. Geoogst met 230° Oechsle, 421 g restsuiker, 17 g restzuur en 5,5 % Alc, had met hier ongeveer 250 kg gedroogde druiven nodig voor 10 l van deze wijn.
Schonfels Riesling Trockenbeerenauslese 2011 heeft een gouden kleur, rozijnen op alcohol in de neus, met daarnaast nog een veelheid aan impressies: grassig, tabak, honing. Overweldigend glas wijn, met een subtiele balans en fraaie zure, honing, minutenlange afdronk. Heerlijk glas topwijn. Uiteraard veel te jong nu. 

Met gepaste woorden van dank sluiten we af, dit was een van de meest memorabele proeverijen die we mochten meemaken.

Florian_Relaxed

Florian Lauer, gedreven en enthousiast

 

Lees ook
Uitstap naar de Saar – deel 1
Uitstap naar de Saar – deel 2
Uitstap naar de Saar – deel 3
Uitstap naar de Saar – deel 4
Uitstap naar de Saar – deel 5

Uitstap naar de Saar – deel 6: de wijnen van Wgt Peter Lauer (1)