“Lauer has gone cult…”
“This small traditional Saar wine producer in Ayl bottles some of the finest, most classic Rieslings in Germany: pure, precise, piquant, racy, mineral, and chiseled, but also ripe, concentrated, compact, and complex.”
GaultMillau: 3 sterren

Feinsmecker: 4 FFFF
Robert Parker: “Outstanding”
De loftuigingen aan Wgt Peter Lauer zijn redelijk indrukwekkend.

Vinothek_Lauer

Foto: © Vrienden van de Riesling

In het kleine centrum van Ayl ligt de “Vinothek” van Weingut Peter Lauer. Grote kans dat je binnen Florian Lauer treft, die in 2005 het wijnbedrijf van zijn vader Peter overnam. Het familiebedrijf bestaat sinds 1830.
Sinds januari 2013 is het Weingut Peter Lauer toegetreden tot de VDP (Grosser Ring Mosel-Saar-Ruwer).
Florian Lauer (“M. Sc. agr.” staat op zijn kaartje) studeerde oenologie in Montpellier.
Al bij zijn tweede oogst werd hij door GaultMillau onderscheiden voor de beste Rieslingfeinherb van Duitsland. Tal van andere onderscheidingen zijn daarna nog gevolgd. De continue hoge kwaliteit was voor de Grosser Ring reden om Lauer in VDP op te nemen.

Weingut Peter Lauer produceert jaarlijks gemiddeld 40.000 flessen. Het heeft daarvoor de beschikking over percelen in zeven steile Lagen rondom Ayl. De bekendste daarvan is de Ayler Kupp, een onbetwiste Grosse Lage van de Saar.
Lauers wijngaarden zijn volledig beplant met riesling, in sommige gevallen met stokken van meer dan een eeuw oud. De druiven van deze oude stokken worden in de geest van de traditie van voor de invoering van de wijnwet in 1971 apart gevinifieerd tot “riesling voor gevorderden”, zoals op de website van het wijngoed staat vermeld.

 

Lauer_VVDR

Foto: © Vrienden van de Riesling

Omdat de Saarvallei een koel klimaat heeft, moeten de wijnmakers veel moeite doen om de volle rijpheid van de druiven te bekomen.
Florian heeft veel kennis van de verschillende opbind-technieken van de ranken in de wijngaard en ontbladert daar ook meer dan wat gebruikelijk is in de regio.
En uiteraard is de terroir belangrijk voor zijn stijl van wijnmaken.

In plaats van het Prädikatsysteem te volgen, kiest Lauer ervoor om de eigenheid en het karakter van de verschillende micro-percelen te benadrukken. Elk perceel wordt in een genummerd vat vergist en opgevoed.
Een site als de Ayler Kupp is voor Florian Lauer, in navolging van de familietraditie, niet eenvoudigweg een Einzellage met slechts één enkel terroirkarakter. Factoren zoals bodemsamenstelling, expositie, hoogte, hellingsgraad, en microklimaat van de wijngaarden in combinatie met de leeftijd van de stokken en het tijdstip van de oogst zijn cruciale elementen die het unieke karakter van elke wijn bepalen. Daarom worden de kleine percelen (0,25 tot 0,5 ha groot) afzonderlijk geoogst en vergist. De resulterende wijnen dragen op het etiket behalve de naam van het perceel ook een “Faß”-nummer. Dat leidt tot een bijna onoverzichtelijk aanbod aan wijnen, hoewel het aantal hiervan al drastisch is teruggebracht sinds Florian aan het roer staat van het weingut.
“De natuur trekt zich niets aan van vreemde wijnwetten, dus wij dwingen onze wijnen niet in het keurslijf van opgelegde smaken”, zegt Lauer hierover. Ook tijdens onze degustatie zal hij meermaals tekeer gaan tegen de verouderde Duitse wijnwetgeving.

Wijnmaken bij de Lauers gebeurt met respect voor het milieu, nagenoeg zonder chemicaliën. De oogst gebeurt manueel, de vergisting gebeurt spontaan, en de wijnen blijven lang op hun droesem. Hierbij wordt, afhankelijk van het gewenste resultaat, al dan niet bâtonnage toegepast.

Weingut Peter Lauer commercialiseert de rieslingwijnen in drie lijnen, telkens met een eigen kleurnuance op het etiket.
Grijs staat voor “Saar riesling”, de eenvoudige Gutsweine uit de Saarvallei, groen zijn “Ayler riesling”, van leisteenbodem uit de wijngaarden rondon Ayl, de wijnen met het gouden etiket zijn afkomstig uit de beste percelen en de Grosse Lagen.

In een volgend artikel gaan we eindelijk proeven…

Lauer_logo

Lees ook
Uitstap naar de Saar – deel 1
Uitstap naar de Saar – deel 2
Uitstap naar de Saar – deel 3
Uitstap naar de Saar – deel 4

Bronnen: René van Heusden, Perswijn – flatiron-wines.com – Stephan Reinhart: “The Finest Wines of Germany”