Tags

, , ,

Op terugweg van de degustatie van gerijpte wijnen bij Martin Müllen (hier het verslag) maakten we nog een tussenstop bij Alois Hahn in Krov (Mosel). In zijn schatkamer liggen nog ettelijke wijnen van de vorige eeuw, waaronder een Kröver Letterlay Riesling Hochgewächs. “Koop dat maar, geloof me”, zei Stefaan, en aldus geschiedde.

Hochgewächs” of “Riesling-Hochgewächs” is een term die voor het eerst in de Moezelstreek werd gebruikt, waarmee men de bijzondere kwaliteitskenmerken van rieslingwijnen op steile hellingen wilde aanduiden.
Sinds 1987 is de benaming opgenomen in de Duitse wijnwetgeving, en verwijst zo naar een „Typenwein von besonderer Herkunft“, een speciale wijn van een specifieke herkomst dus.
Afgaande op de benaming “Hochgewächs”, letterlijk zoiets als “hooggroei”, zou men kunnen denken dat de manier van opbinden van de druiven van belang is. Dat heeft er echter niets mee te maken.

letterlay

De Duitse wetgeving stelt dat de term “Hochgewächs” enkel mag gebruikt worden voor witte wijnen gemaakt van de rieslingdruif, met tenminste de QbA kwaliteitsvoorwaarde. Bijkomende strengere voorwaarden zijn
– dat er een hogere rijpheidsgraad van de druiven moet bekomen worden. De most die voor de wijn gebruikt wordt moet een alcoholpotentieel van minstens 1.5 Vol% meer aanduiden dan het minimaal vereiste alcoholgehalte voor het betreffende wijnbouwgebied;
– en dat in de sensoriële proef die het A.P. nummer oplevert tenminste 3.0 punten in plaats van de normaal vereiste 1.5 punten moeten behaald worden.

Een Hochgewächs-wijn is dus eigenlijk een QbA-wijn zonder Prädikat. In vergelijking met een gewone QbA zou Hochgewächs van een betere kwaliteit moeten zijn.

In principe kan de term in alle Duitse wijnbouwregio’s gebruikt worden, maar in de praktijk vinden we de vermelding voornamelijk in Mosel-Saar-Ruwer, waarmee dus vooral wijnen uit steile wijngaarden worden aangeduid.

“Hochgewächs” vindt nauwelijks ingang in de hedendaagse wijnterminologie. De term is een beetje in onbruik geraakt. Hier en daar is er een wijnmaker die deze benaming nog op het etiket zet.
Jongere wijnmakers richten zich liever op andere klassificatiemodellen om hun wijnen op de markt te brengen.

Bronnen:
https://www.pfalz.de/hochgewaechs-das#
http://www.wein-plus.eu/en/Riesling+Hochgewächs_3.0.1449.html
http://www.deutschesweinsiegel.de/deutsche_weinvielfalt/regionale_besonderheiten/Riesling-Hochgewaechs


IMG_1704Alois Hahn Kröver Letterlay Riesling – Hochgewächs 1991

Intense citroengele kleur.
In de neus citrusschil, kruiden, bij opschudden mineraliteit en indrukken uit een stoffige kelder. Groen hout, een lichte aardsheid en boenwas. Al bij al nog heel fris en jong, primair fruit overheerst nog. Na een tijdje in het glas komen meer tertiaire aroma’s boven: gebrand hout, roet, lactisch, champignon.
Aanzet met citroenfruit, zoete perzik en sinaasschil. Romig in middenstuk. Vruchtencompote. 
In de afdronk komen schilbitters en beetje mufheid opzetten, eigen aan de leeftijd (25 jaar!). Ondanks slechts 9% alcohol is er toch wat branderigheid laat.
Deze wijn kan nog een tijdje mee, en zal nog beter worden met nog wat extra jaren.


|m|

 

Advertenties