Tags

, , , , , , ,

Reeds eerder rapporteerden wij over ons bezoek aan het wijndomein Peter Lauer in 2014. Wij proefden er het oogstjaar 2012. Achtergrondinformatie en proefnotities van weleer kan je hier lezen: deel 1, deel 2, deel 3

image

Faß 12 krijgt als bijvoegsel “Unterstenbersch” mee op het etiket.
“Unterstenberg” is een perceeltje van de Ayler Kupp wijngaard, zoals aangegeven op deze kaart. De benaming van een deel van een wijngaard (een Gewann) weergeven op het etiket was tot voor kort verboden in de Duitse wijnwetgeving sinds 1971. Daarom verbastert de wijnmaker de herkomst van deze wijn tot “Unterstenbersch”.
Recent veranderde de wetgeving, het vermelden van het Gewann is onder bepaalde voorwaarden terug toegelaten. We zien in de komende jaargangen van deze wijn dus de oorspronkelijke benaming misschien terug verschijnen op het etiket.

Proefnotitie:
De wijn heeft een lichtgele kleur met mooie schittering.

Een complexe neus, intens, uitgesproken mineraal en kruidig met fijne hints van abrikoos, gele pruimpjes, appel, pompelmoes, kruisbessen en een licht gebrande toets. Na het walsen springt de mineraliteit uit het glas.
Een frisse en sappige aanzet wordt quasi onmiddellijk met zoet omringd. Daarna volgt een fruitig en kruidig midden met aroma’s van abrikoos en pompelmoes. Een ziltige mineraliteit maakt het palet bijzonder (zoet, zuur, zout). De wijn is fris en elegant, rond en romig (sur lie), geconcentreed en heeft een mooie spanning van begin tot einde. Het fruit, de animerende zuren en het restzoet zijn mooi in evenwicht, waardoor nauwelijks de indruk van halfdroge riesling opkomt. (12g/l RS, 6.9g/l Z, 12% Alc)
Een lange afdronk, aanvankelijk droog, eindigt in sappig fruit (abrikoos, appel, citrus), kruiden en ziltige mineraliteit.
Deze complexe riesling heeft zeker nog bewaarpotentieel, maar is nu al heerlijk om te drinken.

Advertentie