Tags

, ,

Weingut Jakob Schneider (Niederhausen, Nahe) is wat je noemt een bedrijf met een lange traditie.
Sinds het jaar 1575 is het Weingut in handen van de familie Schneider. Van Jakob Schneider, om precies te zijn, want door een speling van de natuur zijn er sinds generaties enkel jongens geboren in de familie, en de eerstgeborene krijgt steevast de naam Jakob mee.
In het verleden was het bedrijf een gemengd landbouwbedrijf, waarbij veeteelt en landbouw een grotere rol speelden dan de wijnbouw. Vanaf 1985 wordt de focus verlegd, en wordt er enkel nog maar wijn gemaakt in dit wijnhuis in Niederhausen.
De huidige wijnmaker, Jakob Jr. is de zesde generatie die aan het roer komt.
90% van de aanplant is Riesling, de andere 10% zijn voor de Burgunders (Weissburgunder, Grauburguner en Spätburgunder).
Jakob Schneider Jr., als jonge wijnbouwer lid van Generation Riesling, is volgens Terry Theise “a young vintner to keep an eye on… He must now be considered to be scratching at the door of the elite in the Nahe”.

Een bezoek aan Wgt. Jakob Schneider is een unieke belevenis. Ze hebben namelijk de perfecte marketing tool in huis: Oma Liesl… Oma Liesl is 80 jaar jong (in augustus 2015 zal ze 81 worden), en verkondigt continu een waterval aan levenswijsheden en wetenswaardigheden met een joie-de-vivre waar je alleen maar gelukkig van kan worden.

P1040434_kl

© Vrienden van de Riesling

Ietwat teleurgesteld is ze als blijkt dat voor ons aangetrouwde kleindochter Laura Schneider de degustatie zal verzorgen. Oma Liesl zal van tijd tot tijd wel binnenspringen, om een oogje in het zeil te houden, om hier en daar wat extra informatie te verschaffen, of om nog maar eens een lang (zelfgeschreven?) gedicht te declameren, waardoor de wereld heel even een stukje hemel wordt. Onvergetelijk…

Wijnmaker Jakob Schneider Jr. (°1983) hielp als kind al graag in de wijnkelder van zijn vader. Als hij 16 jaar is laat vader Jakob hem een vat most verwerken. De eerste 1000 liter lukken goed, uiteraard nog met hulp van vader. Het jaar daarop slaagt hij er in om met de Auslese “Junior” en met een Eiswein een plaatsje te veroveren in de gerenommeerde wijngids GaultMillau.
Hij gaat wijnbouw en oenologie studeren in Geisenheim, en loopt stage bij Weingut Knoll in Wachau (Oostenrijk). Als afgestudeerde wijnbouwer laat vader hem meer en meer werk doen in de kelder. “Vader komt enkel nog in de kelder om het licht aan te doen”, zegt hij lachend.

Echtgenote Laura Schneider is afkomstig uit de Pfalz. Ze studeerde ook aan de wijnuniversiteit in Geisenheim, waar ze voor het eerst kennis maakt met Jakob Jr.
Na haar studies werkt ze voor 3,5 jaar bij Markus Molitor (Mosel). Door een lang verblijf in Florida spreekt ze perfect Engels. Bij terugkeer uit de States vindt ze werk in Bad Kreuznach, waar ze public relation voert voor de wijnstreek Nahe. Ze wordt bedrijfsleider van Weinland Nahe e.V., en daar ontmoet ze opnieuw Jakob Jr… Vorig jaar zijn ze getrouwd.
Heel recent heeft Laura in Bad Kreuznach de Nahe.Wein.Vinothek geopend. Deze “Gebietsvinothek” is een paradijs voor liefhebbers van Nahe wijnen. 50 wijnmakers stellen er telkens 3 wijnen uit hun assortiment voor. Dat zijn dus 150 wijnen, waarvan minstens 50 per glas verkrijgbaar zijn.

Wij waren dus heel vereerd dat Laura de degustatie voor ons wilde begeleiden.

Hoewel Wgt Jakob Schneider niet is aangesloten bij de VDP, volgen ze wel de kwaliteitspiramide hiervan.
De stijl van wijnen hier is een uitdrukking van de bodem: zuiver, licht en eerder strak. In de toekomst wil Jakob Schneider nog meer de factor “terroir” gaan opzoeken in zijn wijnen.
Fermentatie gebeurt bijna altijd in grote houten foeders. De vergisting gebeurt soms “gecontroleerd spontaan”, soms met toevoeging van neutrale gisten. Inox wordt gebruikt na het gistingsproces, omdat daarin een betere controle mogelijk is en stabilisatie gemakkelijker gebeurt.lageplan In Niederhausen en omliggende gemeenten hebben ze 18 ha wijngaarden in een aantal mooie Lagen. Zo hebben ze 2,5 ha in Hermannshöhle, zowat de beroemdste en beste Grosse Lage van de streek. Enkel Wgt Dönnhoff heeft hier meer oppervlakte ter beschikking.
Uiteraard is de bodem veelzijdig, wat eigen is aan de Nahe-streek. Ze hebben zelf zo’n 52 verschillende bodemtypes geteld. Alleen al in de Hermannshöhle-wijngaard identificeren ze 15 ondergronden. Voornamelijk vulkanische steensoorten, maar ook Schiefer (leisteen) en sedimentslagen kenmerken de wijngaarden van Weingut Jakob Schneider.

Lees ook: de wijnen van Wgt Jakob Schnieder – deel 1
Lees ook: de wijnen van Wgt Jakob Schnieder – deel 2

Advertentie