Tags

, , ,

VDP (Verband deutscher Prädikatsweingüter) heeft gisteren op de algemene vergadering beslist over een eigen classificatie voor Duitse schuimwijn of Sekt.

Het nieuwe VDP.SEKT.STATUT draagt ​​de kwaliteitscriteria die de vereniging op de VDP.wijnen toepast over op de productie van mousserende wijn. De kern van de “VDP.Sektklassifikation” is – net zoals de wijnindeling – de VDP.Herkomstpyramide. Er zal ook gewerkt worden met vier herkomstniveau’s:
VDP.Gutssekt
VDP.Ortssekt
VDP.ERSTE LAGE® en
VDP.GROSSE LAGE®.

Het moet het voor leden in de toekomst gemakkelijker maken om de kwaliteit en betekenis van hun Sekt te benadrukken. De mousserende wijnclassificatie is gebaseerd op strikte kwaliteitscriteria, die gebaseerd zijn op de voorschriften en de specificaties van Champagne.
Daarom is de traditionele flesfermentatie zoals in de Champagne in alle vier kwaliteitsniveaus verplicht. VDP.Gutssekt en VDP.Ortssekt moet ten minste 15 maanden op de droesem (“sur lattes”) rijpen, VDP.Lagensekte en alle jaargangwijnen (“millésimé“) minstens 36 maanden.  Bovendien moeten de druiven vroeg en met de hand worden geoogst en moeten ze uit eigen productie komen. Richtwaarden zijn ook vastgesteld voor het alcoholgehalte in de basiswijn en in de mousserende wijn en een maximale persingspercentage voor de druiven. Voor de productie van basiswijn gelden de strikte richtlijnen van de VDP.

“Met deze strikte kwaliteitscriteria voldoet VDP.SEKT.STATUT aan de hoogste internationale normen. Ook hier weer benadrukt het VDP zijn pioniersrol als verdediger en voorvechter van de hoogste kwaliteit voor wijn en nu ook voor schuimwijn,”zegt VDP.Voorzitter Steffen Christmann. Duitse mousserende wijn heeft de laatste jaren aan belang gewonnen bij wijnliefhebbers in Duitsland en in het buitenland. Maar de term Duitse mousserende wijn is nog steeds erg breed. “Met dit VDP.SEKT.STATUT willen we wijnliefhebbers in Duitsland en internationaal een kwaliteitskompas bieden dat hen helpt zich te oriënteren bij hun keuze “, zegt Christmann.

Bronnen:
Meininger.de
VDP.de

|m|

Advertentie