Tags

, ,

In de wijngaarden werkt de familie Schneider zo natuurlijk mogelijk. Humus, hooi en stro worden gebruikt om erosie van de bodem te verhinderen en om water op te slaan. Sinds Jakob Jr. in de kelder werkt, is er een modernisering aan de gang. Nieuwe wijnpersen werden gekocht, en de kelder werd voorzien van airconditioning. Toch houdt men er vast aan het gebruik van eiken vaten van 1200 en 2400 liter, afkomstig uit de Hunsrückwouden. Die worden gebruikt in combinatie met roestvrije tanken. Ongeveer de helft van de oogst wordt spontaan in vergisting gebracht.

De ontvangst bij Weingut Jakob Schneider is meer dan warm te noemen. Zoals gezegd zorgt Oma Liesl voor extra cachet, maar dat neemt niet weg dat ze uiterst professioneel de proeverij heeft voorbereid, en ook als we later terugkomen staat alles alweer netjes in gereedheid voor een volgende proeverij, waarbij ze nauwgezet elk detail heeft verzorgd.
Nochtans zijn we vereerd dat kleindochter Laura Schneider speciaal voor ons is toegekomen om ons te begeleiden doorheen het gamma wijnen.

Waarschijnlijk in voorbereiding tot VDP lidmaatschap is de collectie opgedeeld in Gutsweine en Lagenweine, waarbij de wijnen van de verschillende Grosse Lagen worden aangeduid als Premiumweine.

Voor deze blog concentreren we ons op de Rieslings, hoewel er ook Weissburgunder, Grauburgunder en Spätburgunder wordt gemaakt.
Van de Rieslings worden er twee als Gutsriesling aangeduid. Beide komen uit de Rosenheck wijngaard, maar worden naargelang de bodem gevinifieerd tot “Grauschiefer Riesling trocken” en “Melaphyr Riesling trocken”.

Grauschiefer Riesling trocken 2014
Zoals de naam aangeeft staan de druiven voor deze wijn op een deel van de Rosenheck Lage waar de ondergrond bestaat uit grijze leisteen.Schneider_Gutsriesling2014
De wijn komt licht strogeel in het glas, appel, peer, rijp wit fruit, floraal (witte bloemen) in de neus. Een aanzet met wit fruit, met een lichte zoete toets, niet complex maar sappig en lekker. De zuren zijn fijn en fris. In de afdronk komt de Schiefer-mineraliteit. 

Melaphyr Riesling trocken 2014
Melafier is een vulkanisch basaltgesteente dat vooral in het Nahedal veel voorkomt en daar een bijzondere plaats inneemt. Niet alleen als unieke bodem om wijn op te telen. In melafier komen ook regelmatig agaten voor. Agaten zijn vanwege hun kleur en structuur heel geliefd als sier- en halfedelstenen.
Licht bleekgeel. Intense neus met rijp geel fruit, exotisch. Frisse zuren in aanzet, met impressies van pompelmoes en citrus. 

Lagenweine:

Schneider_Lagen2014

Niederhäuser Rosenheck Riesling trocken 2014
25 juryleden beoordelen blind 37 droge Rieslings van 2014 uit de Nahe… De wedstrijd wordt dit jaar voor de 17de keer ingericht door Weinland-Nahe en de Deutsche Edelsteinstrasse. Er mogen 1000 flessen van de winnende wijn worden gebotteld in een unieke designfles, getooid met een edelsteen, en die dragen dan de naam “Edelschliff”.
Dit jaar viel deze eer te beurt aan de Niederhäuser Rosenheck Riesling trocken van Wgt Jakob Schneider.
Jakob Schneider over deze wijn: “2014 begon met een extreem vroege uitloop van de druiven en een spectaculair vroege zomer. Maar door veel regen en lage temperaturen in juli en augustus werd deze voorsprong helemaal tenietgedaan. Voor deze wijn werden de druiven in oktober geplukt. De Rosenheck wijngaard is door de ligging en de zuidelijke oriëntatie van de steile helling ideaal om volrijpe, aromatische druiven te bekomen. Voor deze wijn wordt het deel met hoofdzakelijk leisteenbodem gebruikt.
De druiven worden licht gekneusd en na een korte sedimentatie start de spontane vergisting in houten foeders. Pas in februari wordt de most afgescheiden en de wijn op inox tanken gelagerd.
Elegante neus met fijne mineraliteit, wit fruit en floraal, boeiend. Lichte aanzet met dartel, fijn fruit. Spicey afdronk, elegant. Mooie lichte wijn.

Niederhäuser Felsensteyer Riesling trocken 2014
Felsensteyer is een oostzuidoost georiënteerde wijngaard met een bodem van verweerde melafier en een hoog aandeel zanderig leem, gelegen tussen Niederhausen en Norheim.
Rijp fruit, met ananas en ander exotische vruchten. Sappig en fruitig en een mooi mondgevoel, zelfs wat romig. Minerale afdronk met mooie lengte. Beginnende complexiteit. Mooi.

Niederhäuser Hermannshöhle Riesling trocken 2014
Hermannshöhle is zonder twijfel de beste en bekendste wijngaard van de Nahe. De steile, snel opwarmende leisteen en rhyoliet (een vulkanisch stollingsgesteente) is ideaal voor grote, klassieke Rieslings. Voor deze “kleine” Hermannshöhle worden jongere wijnstokken gebruikt.
Gesloten, maar al complexe, kruidige neus. Wit fruit en specerijen. Sappig, kruidig en fruitig in de mond, met wit fruit, agrum en sinaaszeste. Mooie balans, fijne delicate zuren. Boeiende lange afdronk met fijne bitters.

In volgend deel gaan we verder met de Premiumweine en de wijnen met restzoet.

Lees ook: Uitstap naar de Nahe – deel 2: Wgt Jakob Schneider
Lees ook: Uitstap naar de Nahe – deel 4: de wijnen van Wgt Jakob Schneider (2)

Advertentie