Tags

, ,

In Gault Millau Wein Guide Deutschland wordt Weingut Jakob Schneider al enkele jaren met drie rode “druiventrosjes” gewaardeerd. Robert Parker doet ook zijn duit in het zakje, en kent regelmatig 90+ scores toe aan wijnen van Jakob. In 2009 eindigt het wijnbedrijf op de tweede plaats van de prestigieuze Duitse Rieslingerzeugerpreis 2009. Deze prijs wordt om de twee jaar uitgereikt door de vereniging Pro Riesling en het wijnmagazine Vinum. Winnaar dat jaar was Wgt Schäfer-Fröhlich…

Premiumweine

De wijnen die afkomstig zijn uit de beste Lagen verblijven lang op de fijne droesem. Ze worden pas in de loop van de maand mei gebotteld, en na twee maanden flesrust zijn ze pas te koop vanaf juli. We waren dus net op tijd om deze superjonge wijnen te kunnen proeven.
Ze mogen uiteraard geen GG-vermelding dragen (een VDP-exclusiviteit), maar worden wel in stevige flessen met een gouden capsule gebotteld.

Schneider_Premium2014

Norheimer Dellchen Riesling trocken 2014
Dellchen is een wijngaard van 6ha, aangelegd in terrassen. Door de unieke oriëntatie rijpen de druiven er sneller dan in de omgeving. De bodem bestaat voornamelijk uit vulkanische hardsteen (porfier, melafier) en uit leisteen.
Intense neus van rijpe appel, ananas, fijne kruiden. de spontane vergisting is licht op de achtergrond aanwezig. Soepele en tegelijk krachtige wijn, kruiden en fijne zuren. Mooie finesse, en goede lengte in een afdronk met wit fruit.

Niederhäuser Hermannshöhle Riesling trocken MAGNUS 2014
De beste druiven uit de beste percelen van deze “Spitzenlage”.
Intens, open en rijp, complex en heel fijn. Citrus, mineraal, licht rokerig. Aanzet met mooie zuren, veel vullende materie in de mond, sappig fruit en kruidigheid. Heel mooie wijn!

dellchen

Norheimer Dellchen – Foto: http://www.schneider-wein.de

Halbtrockene en Prädikatsweine

Schneider_Halbtr2014

Niederhäuser Felsensteyer Riesling halbtrocken 2014
Een Lagenwein uit de Felsensteyer-wijngaard, in de bocht die de Nahe maakt tussen Niederhausen en Norheim.
Rijk opulent fruit, meloen, perzik. Halfzoete aanzet met rijpe perzik en lichte aciditeit in het middenstuk. Mooie terrasjeswijn.

Niederhäuser Kertz Riesling feinherb 2014
Niederhäuser Kertz is een kleine (5ha) wijngaard, zuid tot zuidoost gericht, met leisteen en basalt (vulkanisch) in de bodem.
In de neus tonen van spontaanvergisting, kruidigheid, rijp fruit, kersen. Zoetige fruitigheid met abrikoos. Medium afdronk.

Niederhäuser Klamm Riesling Kabinett 2014
De Klamm wordt enkel gebruikt om Kabinettwijn voort te brengen. De zuidgerichte helling met vulkanische bodem is door het microklimaat geschikt om volrijpe druiven met een neiging tot Botrytis voort te brengen.
Restsuiker in deze Kabinett bedraagt zo’n 38g/l, 9%Alc.
Wit fruit, peren, lichte mineraliteit. Zoete fruitimpressies van rijp geel fruit. Sappig en rond, de zuren blijven wat achterwege. Medium afdronk met geel fruit en exotische toetsen.

Niederhäuser Hermannshöhle Riesling Spätlese 2014
Bijna 60g/l restsuiker in deze Spätlese, afkomstig van de Hermannshöhle. In een vroegere jaargang haalde deze wijn een 94-score bij Parker.
Peer, rijpe appel, meloen, perzik en een licht pikante kruidigheid. Mineraliteit, vuursteen. Mooi gebalanceerde zoetheid, romig, sappig en complex. Zuivere afdronk met rijpe exotisch fruit. Mooie wijn.

We kregen een mooi inzicht in de filosofie en manier van wijnmaken van Jakob Schneider Jr.
Terry Theise zegt dat dit een “below the radar”-domein is, dat binnenkort wellicht opgepikt zal worden door de “critical opinion leaders”.
Alles hier is meer dan de som van de afzonderlijke delen. De mooie wijnen, de warme ontvangst, Oma Liesl, het feit dat Laura Schneider speciaal voor ons komt… Een sympathiek wijnhuis om te onthouden en om regelmatig terug te bezoeken.

Lees ook: Uitstap naar de Nahe – deel 2: Wgt Jakob Schneider
Lees ook: Uitstap naar de Nahe – deel 4: de wijnen van Wgt Jakob Schneider (1)

Advertentie