Tags

, , ,

Het is altijd een bijzondere ervaring om met een gedreven en gemotiveerde wijnbouwer te kunnen spreken. Als die wijnbouwer er dan nog wat eigenzinnige ideeën op nahoudt, wordt het helemaal interessant.
Op 1 maart nodigden Evelyn en Luc van wijnhandel Orizonte wijnmaker Thorsten Melsheimer van het gelijknamige wijngoed uit om zijn gamma te komen voorstellen. De kleine garage was haast te klein om alle geïnteresseerden een plaatsje te geven. IMG_0867a Weingut Melsheimer is al meer dan 200 jaar een familiebedrijf. Thorsten Melsheimer is in 1995, na zijn studies wijnbouw, begonnen met het omvormen van het wijngoed naar biologische wijnbouw. Sinds 2009 is de aanpak volledig biodynamisch. Certificatie van Demeter kwam in 2013.
De belangrijkste wijngaard van de familie Melsheimer is de Steillage Mullay-Hofberg, waarvan ze zowat 90% bezitten. Het wijngoed zelf ligt in Reil an der Mosel, aan een grote meander van de rivier. Thorsten_orizonte
Thorsten Melsheimer verbouwt enkel Riesling, afgezien van een paar testplots met schimmelresistente rassen. De wijnen worden altijd op natuurlijke manier vergist, zonder toegevoegde gisten, zonder verwarming of verkoeling, zonder of met minimale toevoeging van zwavel, en normaal worden alle wijnen in traditionele foeders opgevoed. De gisting duurt hier extreem lang, soms meer dan een jaar, tot wel drie jaar als Thorsten dat nodig vindt. Daardoor komen sommige wijnen pas in het tweede of derde jaar na de oogst op de markt. De minimalistische aanpak van de wijnmaker zorgt er ook voor dat de wijnen in hun jeugd erg gesloten zijn, maar dan ook heel lang en mooi kunnen rijpen. Op de degustatie werden negen wijnen voorgesteld, waarvan enkele niet in het gewone gamma van Orizonte zitten. Wijnen die Thorsten Melsheimer zelf heeft meegebracht, dus.

SektBrut2011Reiler Mullay-Hofberg Riesling Sekt Brut 20&1:
Fijne pareling, floraal (meidoorn), gist en peer in de neus, in de mond rond met fijne zuren en een romig mondgevoel. Minerale afdronk met bittertjes.

Melsh_Trocken2012Riesling trocken 2012:
Zuiver wit fruit, rijpe appel, citrus, lichte kruidigheid (munt, fris). Strak en droog, mineraal, afdronk met wat bitters. Fijne, strakke wijn.

MolunRiesling trocken Molun 2013:
Molun is de oude benaming voor de Mollay-Hofberg wijngaard. Ingetogen neus met exotische toets, droge aanzet waarna wat fruitzoet komt opzetten, met hint van ananas. Zuren vallen op. Wijn met potentie, maar nu nog wat hoekig, kan nog wat rust gebruiken.

Lentum

Riesling trocken Lentum 2011:
Dit is een wijn die drie jaar heeft mogen gisten vooraleer gebotteld te worden. Telkens met het toenemen van de omgevingstemperatuur start het gistingsproces weer op, om in de winter terug stil te vallen.
Discrete neus, leisteen, citrus. In de aanzet wat agrum, zuurtjes en bittertje. Speekselopwekkende, frisse zuren. Mondgevoel met materie en mooie lengte. Wijn met reserve.

vaderetro_fuellen_2012

Foto: melsheimer-riesling.de

Op Weingut Melsheimer wordt volgens de biodynamische principes gewerkt. De biodynamiek baseert zich op de filosofie van Steiner. Rudolf Steiner is de grondlegger van de biodynamie. Steiner was geen boer of landbouwwetenschapper. Dat hij zich toch op dit vakgebied waagde, hangt met twee omstandigheden samen. De eerste is dat hij op het platteland was opgegroeid en daardoor het leefmilieu van de boeren en het werk op het land uit eigen ervaring kende. De tweede omstandigheid heeft te maken met het karakter van de antroposofie, dat de achtergrond vormt van de biologisch-dynamische landbouw. Het grote thema van de antroposofie is, in twee woorden, mens en kosmos. Over die relatie, tussen de mens aan de ene kant en mineralen, planten en dieren, aarde en sterren aan de andere kant, schreef en sprak Steiner vanuit telkens wisselende gezichtspunten. Steiner verkondigt dat organismen (de mens in het bijzonder), en de processen die zich in hen afspelen, het resultaat zijn van invloeden uitgaande zowel van de aarde als vanuit de kosmos (zon, maan en sterren). Fatale gevolgen verwachtte hij vooral van de invoering van kunstmest, die net in zijn jaren op gang kwam. De ontwikkelingen van de twintigste eeuw, met name die van na de tweede wereldoorlog, hebben hem gelijk gegeven.

De volgende wijn is helemaal volgens de biodynamische principes Mels_VadeRetro2013gemaakt. Er werd niet het minste sulfiet toegevoegd. Het bottelen moest dan ook heel nauwgezet, en dus handmatig, gebeuren. Riesling trocken Vade Retro 2013
is de natuurwijnversie van de Molun, en moet als Landwein op de markt worden gebracht.
Complexe neus met rijpe appel, mandarijn, banaan, fijne mineraliteit. Agrumbittertjes in aanzet, prominente zuren van groene appel. Heeft veel tijd nodig. Atypische riesling.

Vervolgens komen de wijnen met in toenemende mate restzoet aan bod.
Melsh_kabinett2011Reiler Mullay-Hofberg Riesling Kabinett feinherb 2011:
De spontane gisten en de koele temperatuur in de vatenkelder zorgt ervoor dat de vergsiting heel traag gebeurt. Als een fuder spontaan stopt met gisten, wordt dit vat overgepompt om van de gistresten te scheiden. Veelal heeft deze wijn dus nog een hogere restsuiker. Na een viertal weken wordt een minimale hoeveelheid sulfiet toegevoegd om de wijn te stabiliseren. De feinherb wordt daarna geassembleerd met droge wijn uit andere vaten.
Lichte maar fijne petrolé, geel fruit, abrikoos, zachte rijpe appel, mooie complexiteit. Sappige maar lichte stijl, mooi fruitzoet dat amper opvalt, goede lengte. Mooie wijn.

Riesling Spätlese “Schäf” 2012:Schaf2012
Schäf is de lievelingswijngaard van Thorsten Melsheimer. Het is een hooggelegen stuk van de Reiler Mullay-Hofberg.
Rijp fruit als perzik, ananas en sinaas in de neus en in de mond. De zuren vallen pas in het middenstuk en eindspel op. De afdronk is sappig, met mooie zuurtjes.

Mels_Auslese2013Riesling Mullay-Hofberg Auslese 2013:
Citrus, sinaas, rijp fruit, kruiden en specerijen in de neus. Complex en fijn. In de mond rijp en open, lichtvoetig maar toch met materie. Mooie structuur, lange afdronk. Heel mooie wijn.

Riesling Mullay-Hofberg Beerenauslese 2011:Mels_Beerenauslese2011
Wijn met slechts 6% alcohol. En volgens Thorsten is dat nog overschat.
Licht oxidatieve neus, kaaskorst, brokkelkaas, rozijnen op alcohol. Stroperige zoetheid, korrelig mondgevoel, abrikozentaartje. Heel intens, maar mist misschien wat frisheid.

Het was een bijzondere degustatie van een bijzondere wijnmaker met een bijzondere collectie. We kunnen beamen wat “Eichelmann Deutschlands Weine” in de gids 2015 schrijft: “Grote collectie! Wie niet het primaire fruit maar daarentegen authentieke wijnen zoekt, is bij Thorsten Melsheimer aan het goede adres”.

Bron (Steiner en biodynamie): Vinama blog