Tags

, , , , ,

Het is al heel warm als we om 10 uur aanbellen bij Weingut Reischsgraf von Kesselstatt. Het imposante Schloss Marienlay ligt in een valleitje iets buiten de dorpskern van Morscheid.

We kunnen niet over Wgt Reichsgraf von Kesselstatt spreken zonder het eerst over Annegret Reh-Gartner te hebben. Zij was jarenlang  eigenaar en wijnmaker van het wijnhuis tot ze vorig jaar in oktober op 61 jarige leeftijd overleed na een korte strijd tegen een agressieve vorm van kanker .
Günther Reh, de vader van Annegret, was wijnhandelaar, eigenaar van Kellerei Reh Kendermann en hoofdaandeelhouder van Sektkellerei Wachenheim. Hij kocht Wgt von Kesselstatt in 1978 met meer dan 100 ha wijngaard, onoverzichtelijk verspreid in de valleien van de Moezel, Saar en Ruwer.
In 1983 kwam Annegret zelf aan de leiding van het bedrijf te staan. Ze was ondertussen hoog academisch opgeleid.
Ze streefde naar een hogere kwaliteit van de wijnen. Van de 100 ha wijngaard die ze overnam, bouwde ze af naar 36 ha. Wijngaarden die niet voldoende kwaliteit vertoonden werden verkocht, ze concentreerde zich enkel op de beste wijngaarden en beperkte de opbrengst. Ze was bezeten van kwaliteit, en schakelde al vroeg over op spontane fermentatie. Terroir was alles voor haar. „In jeder Flasche Wein steckt ein Stück Heimat.“
In 2005 slaagde ze er in om toe te treden tot de VDP.
“We don’t aim to produce perfection, we aim to produce personalities. You need soul”, is een van haar uitspraken.
Haar streven naar perfectie is ook te merken in haar afscheidsbrief, die ze enkele dagen voor haar dood schreef. Daarin benoemt ze het nieuwe team dat de leiding over het wijngoed zou gaan voeren, en geeft ze richtlijnen voor de werken die de komende jaren moeten voltooid worden.

 

Schloss Marienlay in Morscheid (Ruwer)

Schloss Marienlay zelf lijkt ouder dan het is: het werd pas rond 1927 gebouwd. Naast het kasteelgebouw, waar de administratie en de proefruimtes zijn ingericht, staat een persgebouw, waarin vooral het groot aantal inox tanks opmerkelijk is, en een nieuwe flessenopslagplaats.
Er zijn grote investeringen aan de gang. Het wijngoed wordt verbouwd en uitgebreid volgens de wens van Annegret Reh-Gartner.
De nieuwe gebouw voor de persen is klaar, de druiven zullen bovenaan gelost worden en door de zwaartekracht op een zachte manier in de persen belanden, het sap wordt in een buizensysteem met een 1% hellingsgraad naar de inox tanks geleid.
Een nieuwe vloer wordt gelegd in het gebouw met de roestvrij stalen tanks.
De volledig geautomatiseerde opslagplaats is nog een verwezenlijking die op vraag van de de overleden wijnmaakster is gerealiseerd. Volledig temperatuurgecontroleerd, waarbij het groen dak voor bijkomende isolatie moet zorgen. Een gerobotiseerde vorkheftruck op rails haalt de kisten op of brengt een medewerker naar de juiste plaats.

Voor de degustatie bij von Kesselstatt hebben we afspraak met Michael Weber. Sinds de dood van Annegret Reh-Gartner kwam hij mee aan het roer van het wijngoed. Als Managing Director Viticulture and Sales is hij onder andere verantwoordelijk voor kelder en wijngaarden.

Wolfgang Mertes, Mona Loche en Michael Weber, de nieuwe leiding van Reichsgraf von Kesselstatt

Michael Weber heeft een heel traject op zijn palmares.
Na zijn studies in oenologie en wijnbouw ging hij vier jaar in Portugal wijn maken om daar een onfortuinlijke familie uit de nood te helpen.
Daarna vertrok hij voor 1,5 jaar naar Australië. Hij kwam terug naar Europa om in Montpellier een Master of Viticulture and Oenology te behalen, en vertrok dan weer, achtereenvolgens naar Lissabon, Australië en California om zich verder te specialiseren.
Grote bedrijven, grote oppervlakten wijngaard, helicopters nodig om een overzicht te krijgen: het werd in de loop van 2012 te veel voor Michael. Hij wilde terug kleinschaliger, persoonlijker gaan wijnmaken. Rond kersttijd 2012 kreeg hij het aanbod om bij Reischgraf von Kesselstatt te komen werken als “Viticulture manager”, wat hij graag aanvaardde.

Michael ontvangt ons voor een gepersonaliseerde degustatie van een selectie van de wijnen van von Kesselstatt. Daar lees je meer over in deel 2.

Enkele foto’s van het Weingut: klik op een foto voor een slideshow.

 

Lees ook: Reichsgraf von Kesselstatt, deel 2: een persoonlijke degustatie

|m|

Advertentie