Relax en laidback, in het Engels met een Australisch accent, vertelt Michael Weber, M. Sc. of Viticulture & Enology, over de manier van wijn maken en de filosofie van Wgt von Kesselstatt.
Het bedrijf, opgericht in 1349, heeft momenteel 46 ha in bezit, niet enkel in de Ruwer, maar ook aan de Moezel en de Saar.
In de vallei van de Ruwer, waar ze 22 ha bezitten, hebben ze druiven in de Kaseler Nies’chen en Kehrnagel als voornaamste wijngaarden. 12 ha in de Moezel, met onder andere Brauneberg Juffer Sonnenuhr, Piesporter Goldtröpfchen, Domherr en Josephshofer (Monopol van 4 ha) als voornaamste bezit, en ook 12 ha in de Saar, met wijngaarden op de Scharzhofberg en Gottesfuß.
Zelfde verhaal als gebruikelijk in de regio: tijdens de secularisatie onder Napoleon werden kloostergebouwen en bijhorende wijngaarden verkocht. De von Kesselstatt dynastie, in 1776 kregen ze de titel van Reichsgraf, kocht vier kloosters van St. Maximin tussen 1854 en 1889. De aanliggende wijngaarden vormen nog steeds de basis voor de wijnproductie vandaag.
Paleis Kesselstatt in het centrum van Trier was niet langer de ideale plaats om wijn te produceren, stockeren en verhandelen. In 1999 verhuisde het wijngoed naar Schloss Marienlay in Moscheid. Paleis Kesselstatt werd “Weinstube Kesselstatt”: je kan er terecht voor een glas riesling en voor verkoop.

De manier van wijn maken is onder invloed van Annegret Reh-Gartner nadrukkelijk op kwaliteit gericht.
Alle druiven worden spontaan gefermenteerd. De vele roestvrij stalen tanken tonen aan dat hier weinig hout wordt gebruikt. Enkel de Grosse Gewächse worden in “Dobbelstück”, vaten van 2000 liter, opgevoed. De focus van de vorige eigenaar ging vooral uit naar het streven naar een “high ageing potential”: de wijnen moeten lang kunnen rijpen en dat draagt ook bij tot hun kwaliteit.
Annegret legde van haar favoriete wijnen een bewaarkelder aan, waar nu af en toe een jaargang van op de markt wordt gebracht.

Rieschsgraf von Kesselstatt produceert een groot gamma aan wijnen. Van de vele wijngaarden worden een of meerdere cuvées gemaakt. Er staan meer dan 40 referenties op de wijnlijst, waarvan sommige nog in een vorige jaargang verkrijgbaar zijn. We zijn dus blij dat Michael Weber voor ons een gepersonaliseerde degustatie heeft voorbereid. 

De wijnen worden in drie flights gepresenteerd.
Verrassend is de eerste wijn een rosé. Voor de basiscollectie “RK” werd een Spätburgunder rosé geselecteerd, die uit aangekochte druiven wordt vergist. Met deze wijn probeert men een zomerse Provencaalse stijl na te streven.
RK Reischgraf von Kesselstatt Spätburgunder Rosé 2016
Lichte uienschilkleur. Fruitige neus, kleine rode bessen, mineraal en saliniteit. Aangenaam sappig, fruitig en fris. Metalig droge afdronk. Een eerlijke dorstlesser voor warme dagen op een terras.

Uit dezelfde basiscollectie staat ernaast een Riesling trocken.
RK Reischgraf von Kesselstatt Riesling trocken 2016
Ook voor deze Riesling worden de druiven door “contracters” geteeld, en de wijn wordt bij von Kesselstatt gemaakt.
Licht strogeel, fijnfruitig met wat floraliteit. Fruitige aanzet met tikje zoet en fijne aciditeit. Licht mondgevoel. Eenvoudige maar mooie instapper met een goede, zuivere afdronk.

Schloss Marienlay Riesling trocken 2016
is een VDP.Gutswein. Eigen druiven dus, vanuit jonge aanplant uit verschillende wijngaarden.
Expressief en opwekkend in de neus, citrus, fijne kruiden, bloemetjes, mineraal. Fijnfruitige aciditeit en sappig mondgevoel, met citrus, zeste en klein rood fruit. In de afdronk mineraliteit en een klein bittertje. Dit is een schitterende instapriesling.

De volgende flight is ineens een grote sprong vooruit, we proeven drie GG’s.Reichsgraf von Kesselstatt Scharzhofberger Riesling GG 2015 (Saar)
Intrigerende neus van brood, citrus, ijzer, etherisch. Bij opschudden citruszeste en pompelmoes. Rokerig, boenwas. Complex.
Veel bestanddelen in de mond, maar wat terughoudend. Tropische indrukken brengen hier een bredere stijl naar voor. Ook in de afdronk breder en wat minder focus.

Reichsgraf von Kesselstatt Nies’chen Riesling GG 2014 (Ruwer)
Zeste van sinaas en citroen, met boenwas en stenigheid. Fruit neigt naar cassis. Witte bloemen. Mooie, fijne en zuivere neus.
Heerlijk fris en groots mondgevoel met finesse. Gebalanceerde aciditeit. Heel lange afdronk met citrus, zeste en klein pompelmoesbittertje. Grote wijn.

Reichsgraf von Kesselstatt Josephshofer Riesling GG 2008 (Mosel)
Opgelegde citroen, kaarsvet, groene kruiden en mineraliteit op de neus. Snuffelwijn.
Warme aanzet met rijpe tropische vruchten, maar met een fijne aciditeit die voor volheid en frisheid zorgt. Grote lengte in afdronk, met veel extractie. Mooie wijn met een begin van evolutie. Heerlijk om dit te mogen proeven.

Uit de VDP.Grosse Lagen wordt niet alleen de Grosse Gewächse gemaakt, ook de Kabinettwijnen zijn hiervan afkomstig. We krijgen er drie op een rijtje, van het recente wijnjaar 2016.
Over de oogst van 2016 is te lezen bij Mosel Fine Wines:
This is quite an impressive vintage at von Kesselstatt. The basic wines, while good, are generally not as successful as their 2015 counterparts. The rest of the collection tops the wines of the last two vintages, which were already hugely successful! The dry village bottlings easily exceed the usual level of such wines (and easily compete with many GG), the off-dry Kabinett are pure and playful, and the set of fruity-styled wines is simply stunning…

De Kabinetts bij von Kesselstatt worden in twee categorieën ingedeeld, al naargelang de hoeveelheid restzoet. Feinherbe wijnen zijn eerder licht, terwijl de feinfruchtige Kabinetts al richting Spätlese gaat.

Reichsgraf von Kesselstatt Kasel Kehrnagel Riesling Kabinett feinherb 2016 (Ruwer)
Rijp sappig fruit met rode appel, meloen, pompelmoes, perziksap. Kleine kruidigheid.
Gebalanceerde aanzet met wit fruit, lichtvoetig en fijn.
Afdronk met materie die in de mond niet aanwezig lijkt. Bedrieglijk lichtvoetige wijn. Mooi.
(MFW 90)

Reichsgraf von Kesselstatt Scharzhofberger Riesling Kabinett feinherb 2016 (Saar)
Gekonfijte citroen met kruidigheid en rokerige mineraliteit. Heerlijk sappig in de mond, met nadrukkelijke aciditeit. Rijpe citrus, limoen, rijpe sappige perzik. In afdronk fijn wit fruit. Nu een heerlijke zomerwijn, die mooi zal ouderen.
(MFW 91)

Reichsgraf von Kesselstatt Piesport Domherr Riesling Kabinett feinherb 2016 (Mosel)
Intrigerende neus met terughoudende rokerigheid. Rood fruit, kaarsvet, zeste, Sponti-toets. Sappig en complex met een veelheid aan fruitindrukken: perzik, sinaas, meloen, abrikoos, rood fruit. Het zoete is mooi gecamoufleerd en amper merkbaar. Fijne lange afdronk. Heel mooie wijn!
(MFW 89)

Er staat nog een mooie reeks zoete wijnen op ons te wachten.
De Spätleses halen hier tussen de 70 en 80 g/l restzoet. Michael Weber ligt niet zo wakker van de analyses.

Reichsgraf von Kesselstatt Piesport Goldtröpfchen Riesling Spätlese 2015
Rijpe appel en perzik, tropische vruchten en fijne mineraliteit. Verfrissende aciditeit tilt de sappigheid tot een hoog niveau. Rijpe ananas en perzik, mango en papaya. Heel lange afdronk. 

Reichsgraf von Kesselstatt Brauneberg Juffer-Sonnenurh Riesling Spätlese 2014
Vanille en sinaas in de neus. Bij opschudden citrus en citroenschil, natte steen, rokerigheid. 
Rijp en fijn met gebalanceerde zuren. Lange fijne afdronk met indrukken van sinaas en perzik. Grote Spätlese, fijne stijl van wijn.

Reichsgraf von Kesselstatt Scharzhofberger Riesling Auslese 2003 #10 Lange Goldkapsel
Donker goudgele kleur. Nootjes, okkernootschilletjes, sinaas en opgelegde citroen, boenwas en fijne kruiden.
Zoet met veel rijp fruit, warm (2003!) maar zonder plomp te zijn. Een zachte aciditeit doet wonderen hier en houdt de wijn licht en fris. Mooie rijpe afdronk.
Er is meer evolutie te merken in de neus, in de mond blijft de wijn erg fris en toont zich nog jong. Een voorrecht om dit te mogen proeven.

We proefden een mooie staalkaart uit het assortiment van von Kesselstatt.
Zoals men in het Engels zegt: een “under the radar” wijnhuis, een misschien wat onderschat domein, want wat ik proefde bevestigt wat ik ook op VDP.On Tour in het voorjaar vast kon stellen: Reichsgraf von Kesselstatt maakt Rieslings in een heel open, fruitige stijl met een grote finesse.

Lees ook: Reichsgraf Von Kesselstatt, deel 1

|m|

Advertentie