Tags

, , ,

Roman Niewodniczanski vertrekt, met een snelle handdruk en begroeting. Hij laat de degustatie over aan een vriendelijke jonge dame uit Wenen, ik vergat haar naam, die met kennis van zaken een aantal wijnen presenteert.

De wijnen zelf zijn gemaakt door wijnkeldermeester Dominik Völk, die in 2004 in het bedrijf kwam. Hij zorgt voor de strakke, zuivere stijl die eigen is aan de Van Volxem wijnen.
Roman geeft, voor hij doorgaat, nog snel een paar kenmerken van zijn wijnen en zijn filosofie:
– focus op de beste wijngaarden met steile hellingen
– focus op lichte en droge wijnen, waarbij hij de evenknie wil zijn van Weingut Egon Müller, die focust op lichte en zoete wijnen
– alles gebeurt op natuurlijke manier, en zonder kunstmatige insecticide of kunstmest
– alles wordt manueel geoogst, en in zowel in de wijngaard als in de kelder gebeurt een selectie van het fruit
– de druivenstokken zijn oud, veelal wortelecht; nieuwe aanplant wordt bekomen uit massale selectie
– spontane gisting voor elke cuvée
– “we are a 100% no-fining wine estate”: de wijnen worden niet gefilterd
– aandacht voor een late rijping door het koele klimaat van de Saarvallei, waarbij fysiologische en fenolische rijpheid wordt bekomen, wat de smaakeigenschappen intensifieert.

We krijgen een mooi gamma van de 2015 jaargang van Van Volxem te proeven, en op het einde nog enkele wijnen van de recente 2016 oogst.

1- Saar Riesling 2015
VDP.Gutswein, afkomstig van verschillende wijngaarden, gemiddelde leeftijd van de stokken meer dan 30 jaar. Ik weet ineens weer waarom ik hier naartoe ben gekomen. Net als Jancis Robinson, die schrijft: “I was blown off my feet by its energy and concentration. I gave it 16,5 out of 20, a very high score for such an inexpensive wine…”
Koele metalige neus met steenfruit, groene peer, bloemetjes, natte leisteen. Strak, droog en materie, met groene indrukken en mineraliteit. Zuivere minerale afdronk.

2- Wiltinger Riesling trocken 2015
VDP.Ortswein, uit Wiltingen, maar in feite een single vineyard wijn uit de Wiltinger Braunfels.
Ingetogen maar fijne neus waar je aan blijft snuffelen. Koel, floraal, met pitfruit en kaarsvet. Wat ronder, sappiger en minder streng dan de Saar riesling, op geel fruit met pompelmoesbittertjes. 

Beide “instapwijnen” zijn van grote klasse, wat dikwijls een voorbode is voor de kwaliteit van heel de wijncollectie. Ik had een lichte voorkeur voor de Saar, die duidelijk nog een tijdje flesrijping nodig heeft om tot ontplooiing te komen.

3- Alte Reben Riesling 2015
Geklasseerd als VDP.Gutswein, maar van geselecteerde oude stokken afkomstig van enkele minder gekende wijngaarden: Klosterberg (Wiltingen), Ritterpfad (Wawern) en Sonnenberg (Kanzem). De bodem van Devonschiefer heeft aandelen rhyoliet en vulkanisch kwartsporfier.
Minerale rokerigheid, houtvuur, hooiweide. Weinig fruit in de neus, na wat zoeken en opschudden wat onrijpe perzik en boomfruit. Stenig en droog. 
In de mond full bodied, met meer sappigheid en een bescheiden aciditeit. Lange, koele afdronk. 
Dit zal ook een wijn voor binnen enkele jaren zijn, maar de klasse is nu al aanwezig.

4- Goldberg Riesling GG 2015
De enige GG van 2015 die nog te koop is, de andere zijn uitverkocht. Rotschiefer (rode leisteen) is kenmerkend voor de Wawener Goldberg.
Stevige mineraliteit, sinaasschil, lucifer.
Toegankelijk en met een fraai evenwicht, gebalanceerde zoet/zuurbalans en focus. Heel zuivere fruitindrukken van rijp steenfruit en zolderfruit. Lange afdronk met pompelmoesbittertjes. Mooie wijn.

5- Volz Riesling GG 2015
Volz was tot 1971 een “Einzellage”, maar is door de Duitse wijnwet bij de Wiltinger Braunfels ingedeeld. Grauschiefer (grijze leisteen) met 60-jaar oude stokken.
Dartele neus van bloemetjes, perzik, abrikoos, gedroogd fruit en kruiden. Romig en sappig mondgevoel, met fijne rijpe fruitimpressies en minerale koelheid. Lange fijne afdronk, wijn met grote toekomst. 

6- Altenberg Alte Reben Riesling 2015
Kanzemer Altenberg, VDP.Grosse Lage, heeft Grauschiefer met grove rhyoliet en vulkanisch gesteente in de bodem.
Finesse! Witte bloemen, licht geel fruit, mineraal, maar haast breekbare delicaat. Ook in de mond is dit van een grote fijnheid, met heel mooie citruszuren die het fruit, dat bijna naar het rode fruit neigt, in balans houdt. Heerlijke lichtvoetige wijn met een talmende afdronk.

7- Gottefuß Alte Reben 2015
Verweerde rode en grijze Devonleisteen.
Ingetogen terughoudende neus, koel. Bij opschudden veel impressies, floraal, mineraal, wit fruit, fijne kruidigheid. In de mond strak en stenig in de aanzet, heel precieze balans en grote lengte. Intense afdronk die lang nablijft. Grote wijn!

8- Rotschiefer Riesling Kabinett 2015
De basiskabinett, uit verschillende wijngarden, met een hoog aandeel uit de Wiltinger Kupp.
Natte steen, fijnfruitig en floraal. Fris en speels in de mond, met een sappig evenwicht en mineraliteit. Veel finesse, delicaat en gebalanceerd. Mooie Kabinett. 

9- Ritterpfad Riesling Kabinett 2015
Hazelnoot, zoet tropisch fruit, breed. Ook zoet en tropisch in aanzet, met ananas en papaya. Onderliggend fijne aciditeit. Hier een wat zwaarder mondgevoel.

Over naar de jaargang 2016 dan. We spoelen ons glas – we proeven hier uit het universele “One for all” Gabriel-glas – om terug enkele droge wijnen te kunnen proeven.

10- Wiltinger Riesling trocken 2016
Open en intens, geel fruit, minerale indrukken, floraal, wierook, klein rood fruit. In de mond heel toegankelijk en intens, geel en wit fruit, met zachte zuurstructuur. Heel toegankelijke wijn, wat een verschil met de koele en gesloten 2015.

11- Alte Reben Riesling 2016
Fijn, floraal, abrikoos, rode vruchten, yoghurt.
Krachtig en stevig, met strakke structuur, minder streng dan de 2015 maar wel dens en krachtig. In de lange afdronk fijne droesembittertjes. Dit wordt wellicht een heel mooie wijn binnen enkele jaren.

12- VV Riesling 2016
VV staat voor Van Volxem. De instapper voor een jong publiek. We kregen al een glaasje hiervan terwijl we op Roman Niewodniczanski wachtten. Deze wijn is easy-drinking, sappig en fruitig. Lichtzoet en lichte structuur. 
Ik begrijp nog steeds niet dat hij met deze wijn de wereld wil veroveren.

13- Rotschiefer Riesling Kabinett 2016
Bloemetjes, fijnfruitig met een delicate mineraliteit. Romig en lichtzoet, met veel sap van citrus en sinaas. Toegankelijk, maar duidelijk meer structuur en materie dan de VV 2016. 

14- Ritterpfad Riesling Kabinett 2016
Rokerig, wit fruit, gesloten. In de mond daarentegen veel meer expressief: tropisch fruit, rode appel. Warme en brede impressies.
Lange en sappige afdronk, met sinaaszeste en gedroogd fruit. Een heel mooie wijn voor wie geduld heeft.

We sluiten af met
15- Bockstein Riesling Spätlese 2016
Mineraal en wat reductief, prikkelende indruk met groene appel en onrijpe peer. Rijpe rode appletjes in de mond, met sinaas en sinaaszeste. Stevig mondgevoel, met een lange afdronk.

De grote kwaliteit van de geproefde wijnen toont aan dat Van Volxem bij de top van de regio behoort. Door grote investeringen en nauwgezette aandacht voor kwaliteit in de wijngaard en de kelder is dit domein aan een stevige opmars bezig.
Oog voor detail is ook belangrijk hier, getuige de nieuwe flessen die naar eigen ontwerp werden gemaakt, met de kenmerkende windroos op de hals.
Op VDP.On Tour begin dit jaar werd ik nieuwsgierig naar de wijnen van Van Volxem, het bezoek ter plaatse heeft me overtuigd.

Lees ook: Weingut Van Volxem deel 1: een geschiedenisles
Lees ook: Weingut Van Volxem deel 2: Saar revival

|m|

Advertenties