Tags

, ,

In januari en februari 2017 reizen een aantal belangrijke VDP.wijngoeden naar zes Duitse steden om er hun VDP.GROSSE LAGE voor te stellen: jaargang 2015 voor wit, en jaargang 2014 voor rood. Op 23 januari waren de regio’s Mosel en Baden te gast in Düsseldorf, in het chique Hotel InterContinental op de Königsallee, de dure winkelstraat van Düsseldorf.

Na de twee toppers Haag en Haart is het de beurt aan een van de belangrijkste wijnmakers van de Terassenmosel.
Wgt Heymann-Löwenstein uit Winningen presenteert enkel droge GG’s.
Kirchberg Riesling GG 2015 is intens en intrigerend in de neus, en vertoont wat groene en reductieve tonen met hooi. Powerwijn in de mond, strak, streng en krachtig. Gedroogde vruchten en wat amandel, terwijl het fruit ver te zoeken is maar niet gemist wordt. Veel zuiverheid en complexiteit in afdronk.
Stolzenberg Riesling GG 2015 is wat terughoudender met vuursteen, aardsheid, paddenstoel en een beetje vanille. Rijper fruit, wat gebrande toast, kruidig en medicinaal. Een wijn met veel extract, terug in een krachtige stijl.
Röttgen Riesling GG 2015 zoekt nog naar balans. Etherisch in de neus, met wat alcohol en onderliggend een fijne floraliteit, gele roosjes. Moeilijk op dit moment, wat hoger in alcohol? De wijn gaat wat alle kanten op, ook de afdronk mist wat pointe.

heymann

De eerste wijn die we bij Wgt Von Hövel uit de Saar geschonken krijgen is een buitenbeentje:
Oberemmeler Hütte Riesling GG 2015 vertoont alle kenmerken van een natuurwijn. Overrijpe bruine appel, gisttonen, geoxideerde wijn. Alle rieslingtypiciteit is ver te zoeken. Leuk voor de liefhebbers, maar minder ons ding.
Scharzhofberger Riesling GG 2015 is terug klassieker gemaakt. Ingetogen neus met zuivere citrus en boomvruchten, rechtlijnig. Fijn in aanzet, met rijp fruit en materie. Soepeler op middenstuk. Minder complex, ook in afdronk.

Bij Wgt Karthäuserhof is er maar één GG 2015 op de proeftafel.
Karthäuserhofberg Riesling GG 2015 toont zich gesloten in de neus, mineraal, groene tonen. Fijne kruiden, munt en groene hint bepalen de smaak. Strakke stijl. Mist alsnog spanning. Mooie kruidige afdronk.
De Karthäuserhofberg Riesling GG 2011 vertoont lichte evolutie, complexe met aangename petrolé. Secundaire aroma’s, firne, boenwas. Stevige zuren. Krachtige, rijpe wijn, met aardsheid, mooie gelaagde lengte, naar het einde toe wat lactisch.
We zijn echter niet zeker of deze wijn nog veel reserve heeft.

Bij Wgt Reichsgraf von Kesselstatt verschijnen weer sterretjes in de marge van mijn schriftje.
Nies’chen Riesling GG 2015 komt uit een wijngaard in de Ruwervallei. Mineralige en groenkruidige neus met bloemetjes en rokerigheid. Gebald in de mond, met wat merkbaar restzoet om de stevige aciditeit te bundelen. Mooi palet van witte bloempjes, abrikoos, aromatisch, sappig, aangename frisse zuren. Goede lengte in afdronk, met een frisse munttoets op het einde. Mooie wijn!
Goldtröpfchen Riesling GG 2015 heeft is verfijnd, met veel fruit, mineraliteit en kruiden in de neus. Minder aciditeit dan de Nies’chen, maar fris en aangenaam. Zolderappeltjes, abrikoos, met onderliggend wat kruidigheid. Een easydrinking stijl van wijn, mooi.

Reichsgraf von Kesselstatt toont ons hier een erg fruitige stijl van riesling.
Af en toe kan riesling te veel uitgepuurd worden, waardoor het fruit wat in de verdrukking komt. Dat is hier niet gebeurd. Hoewel de wijnen erg puur zijn, is het fruit behouden gebleven, en dat maakt de wijnen erg toegankelijk en aangenaam, al vanaf hun jeugd.
We hebben de feinherb en de zoete wijnen – met een 2007 Auslese Graacher Josephshöfer Monopol! – niet geproefd, en daar hebben we nu al spijt van.

De sterretjes blijven komen, want nu in Schloss Lieser aan de beurt. Thomas Haag, wijnmaker van het jaar 2015 in Gault Millau, staat achter de proeftafel.
Brauneberger Juffer Riesling GG 2015 heeft een minerale neus met een rokerige toets, licht reductief. Mineraliteit overheerst momenteel. Sappig fruit in de mond, citrusfruit, licht reductief, fijne mineraliteit, frisse pittige zuren, vief. Veel finesse, zeer precieze strakke afdronk. Filigrane structuur, de wijn geeft zich in laagjes. Grote wijn!
Graacher Himmelreich Riesling GG 2015 vertoont ook een minerale neus met grote finesse. Wat opener in de mond, rijpere aroma’s van ananas en citrusfruit, puur, strak  gefocust, mooie aciditeit, levendig. Mooie lengte.
Niederberg Helden Riesling GG 2015 toont subtiele fijnen citrus in de neus, gesloten, mineraal en fijnkruidig. In de mond gebalanceerd, pitfruit, witte perzik, peer. Veel zuren, vief, puur, precies, mooie spanning, Strakke fruitige afdronk met opkomende zuren. Schitterende wijn, aangevinkt met 3 sterren… in allebei onze notaboekjes.

De Grosse Gewächse wijnen van Thomas Haag (Schloss Lieser) onderscheiden zich door hun verbluffende zuurstructuur en precisie.

lieser_rj

Lees ook: VDP.On Tour 2017: Düsseldorf – deel 1
Lees ook: VDP.On Tour 2017: Düsseldorf – deel 3

Lees ook: VDP.On Tour 2017:Köln – deel 1
Lees ook: VDP.On Tour 2017:Köln – deel 2

|r| |m|

 

Advertentie