Tags

, ,

In januari en februari 2017 reizen een aantal belangrijke VDP.wijngoeden naar zes Duitse steden om er hun VDP.GROSSE LAGE voor te stellen: jaargang 2015 voor wit, en jaargang 2014 voor rood. Eventueel kunnen ze ook enkele oudere jaargangen en zoete wijnen presenteren.

Op 6 februari waren de regio’s Nahe, Rheinhessen, Pfalz en Ahr te gast in hartje Köln, aan de voet van de indrukwekkende Dom.
Proeven kan hard werken zijn, we moeten het jullie waarschijnlijk niet vertellen. Zeker als de proefomstandigheden niet helemaal zijn wat ze zouden moeten zijn.
In tegenstelling tot vorige week in Düsseldorf (grote, ruime zaal; veel plaats; niet te druk, licht en lucht) was het hier over de koppen lopen in veel te kleine en veel te warme zaaltjes. In de loop van de namiddag kregen andere geuren (transpiratie, parfums,…) dan ook de overhand op de wijnaroma’s. We zijn wat vroeger afgehaakt.
Wel leuk om daar Carl en Bert te ontmoeten (zie onder andere dit artikeltje), en nog leuker om hen te horen vertellen dat ze hun proefnotities met ons zouden delen. Het aantal te proeven wijnen is immers veel te groot om op een middag afgewerkt te krijgen.the-first-zwiesel

Rudi en Marc beginnen in een nog rustig klein zaaltje met het proeven van de aanwezige Nahe-wijnen.
Carl en Bert (C/B) nemen een ander parcours. De notities zijn dus niet simultaan en onder dezelfde omstandigheden genoteerd.

De VDP.organisatie heeft wel voor schitterende proefglazen gezorgd: het degustatieglas uit de reeks “The First” van Zwiesel is bijna net zo licht als een Zaltoglas, en proeven is een waar genot met dit glas. Wel duur, blijkt na opzoeking.

De Nahe, dus, en de eerste stand is voor Wgt Dr. Crusius uit Traisen.
Mühlberg Riesling GG 2015 heeft kruidige citrus en groene perzik in de neus. Fruitig palet van perzik, abrikoos en limoen, fijne kruiden en minerale toets, rijp fruit, veel zuren, vief, sappig. Frisse afdronk met kruidige toets (munt).
Carl/Bert (C/B): rijpe citrus, stenig, fruitige neus, licht botertje, rondeur.
Felsenberg Riesling GG 2015 vertoont in de neus citrusfruit, stekelbes, fijne kruiden met fijne mineraliteit. Sappige fruitaroma’s van geel steenfruit, citrus en appelsienzeste. Eerder ingetogen fruit (minder expressief), verfijnd, levendige zuren, rond, een weinig restsuiker, minst volle mondgevoel. Mooie lengte van gekonfijt fruit. Rond mondgevoel, toegankelijk. Iets minder intensiteit.
(C/B): Ijl op de neus, citroen, zuren zijn eerder mild, mooi gemaakt, klaar om te drinken.
Traisen Bastei Riesling GG 2015 is meer ingetogen, met gedroogd gras, fijne kruiden en vanilletoets in de neus. In de mond mooi sappig fruit, geel steenfruit, peer, fijne kruiden, fijne mineraliteit, mooie structuur, evenwichtig, finesse, vol. Mooie minerale afdronk met opkomend fruit. Sappig en krachtig, maar wat alcohol merkbaar. 
(C/B): Strakkere neus, exotisch fruit, toegankelijk, marsepein op de afdronk.

Zoals we vroeger al konden vaststellen, maakt Wgt Dr. Crusius wijnen die vaak jong al charmeren.

dielVoor Schlossgut Diel stelt Sylvain Taurisson drie GG’s voor.
Al van de eerste slok is duidelijk een andere stijl ten opzichte van Dr. Crusius merkbaar. De mineraliteit eist hier terug zijn plaats op.
Pittermännchen Riesling GG 2015: gesloten neus, hints van vuursteen en munt. Strakke stijl, subtiele fruitaroma’s op de achtergrond, geel steenfruit, perzik, dun, fijne mineraliteit, mooie frisse zuren, puur, zuiver. Mooie lengte.
(C/B): koele stijl, leisteenbodem, mond valt een beetje weg, mist wat vulling.
Goldloch Riesling GG 2015 is gesloten in de neus, mineraal. Strak en sappig in de mond, puur, zuiver, materie, nauwelijks fruit, aangenaam, mooie zuren, fijne mineraliteit, vol. Zeer strakke afdronk met opkomend steenfruit.
(C/B): kiezelsteen, floraal, fijnere stijl, ook hier is mond een beetje mager.
Burgberg Riesling GG 2015 heeft een fijne neus, rokerig, hennep, mineraal. In de mond sappig, strak, fijnfruitig, geel steenfruit, pittige groene citruszuren, fris, vol, meer volheid dan de Goldloch, fijne mineraliteit. Mooie lengte, uitdrogend. Veel reserve voor de toekomst.
(C/B): Quatziet, mooie neus met fruit en mineraal, veel structuur met toekomst, voldoende vulling in de mond, lang.
Goldloch Riesling GG 2010: 2010 was ook hier een koel jaar. Evolutie in de kleur. Krachtige neus van boenwas, firne en fijne kruiden. Intense snuffelwijn. Terugkerende firne in de mond, karamel, sinaasappelzeste, sappig, romig, evenwichtig, vol, fris, mooie aciditeit. Gelaagde volle afdronk. Top!
(C/B): intense gele kleur, rijpe neus met honing, gekonfijte citrus, rondeur met voldoende focus, lang.

Meningsverschil hier, toch over de 2015-wijnen. Rudi en Marc zijn wel te vinden voor de strakkere, minerale stijl, en de finesse. Carl en Bert schrijven: “Domein dat ook bij de toppers in deze regio wordt gerekend maar dat ons toch niet helemaal kon overtuigen.” Komt dat omdat Rudi en Marc de wijnen van Diel na die van Dr Crusius proefden, en Carl en Bert net voordien de Dönnhoff wijnen in het glas hadden?

christinadonnhoffBij Wgt Dönnhoff staat de zus van wijnmaker Cornelius Dönnhoff achter de tafel. Christina stelt als eerste de Felsenberg “Felsentürmchen” Riesling GG 2015 voor. Intense neus, een komen en gaan van geuren, fruitig, citrusfruit, fijne mineraliteit, complex. Fijn fruit in de mond, zuiver, sappig, rond, aangename frisheid, mooie citruszuren, fijne mineraliteit, steenfruit, pompelmoes, klein bittertje. Mooie lengte.
(C/B): Rijpe stijl, exotisch, kiwi, banaan, afdronk is fijn met vulling, pompelmoesbittertje, finaal zuurtje houdt het fris.
Dellchen Riesling GG 2015: g
esloten neus, met perzik en fijne mineraliteit. Droger dan de Felsenberg, sappig, fijnfruitig, aangename citruszuren, geel steenfruit, zuiver, complex. Al toegankelijk. Mooie lengte.
(C/B): Eerder gesloten op de neus, krijtig, perzikyoghurt, licht gerookt, mond is meer op dronk dan neus, mooie lengte.
Hermannshöhle Riesling GG 2015. Het paradepaardje van het wijngoed en een referentie voor de Nahe. De wijn kreeg onlangs 97+ van Parker.
Intense neus, complex en verfijnd, mineraal, citrus. Deze wijn is duidelijk voller, evenwichtiger en heeft meer finesse; goede structuur, sappig, vol, mooie aciditeit. Mooie lengte. Minerale afdrong met fijn fruit, droog maar opwekkend. Mooie wijn.
(C/B): stenigheid, natte kiezel, gerookt, groene kruiden, abrikoos, evenwicht moet nog komen, rijpe zuren, potentieel.

De wijnen van Dönnhoff zijn opmerkelijk fruitiger dan de wijnen van Schlossgut Diel, maar vertonen meer diepgang en complexiteit dan Dr. Crusius.

Bij Wgt Emrich-Schönleber staat de wijnmaker achter de proeftafel. Hier slechts twee wijnen, maar ze kregen beide hoge waardering in de gespecialiseerde pers.
Frühlingsplätzchen Riesling GG 2015
(C/B): Duidelijk wild en kruidig, lactische ondertoon, witte perzik, goede fruitdefinitie in de mond, mooie lengte
Halenberg Riesling GG 2015
(C/B): mineraal, druivig, peperig, ook wit steenfruit, zeer lang, citrus a gogo, groots.

Bij Wgt Gut Hermannsberg proeft Rudi alleen verder. Uit de afwijking tussen de proefnotities van Rudi en Carl / Bert blijkt dat de omstandigheden het proeven al moeilijker maken.
Steinberg Riesling GG 2015Minerale neus, uit het glas springend. Rokerig en lichte “putjesgeur”. Terugkerende rokerige mineraliteit in de mond, duidelijk aanwezige zuren, fruitige materie, sappig, hoekig, mist complexiteit en finesse.
(C/B): sinaasappel, munt, licht bittertje, fijnere stijl, citrus op afdronk, gaat lang door, amandel, wijn met diepte.
Rotenberg Riesling GG 2015Minerale neus, gebrande toets, putje. Terugkerende mineraliteit in de mond, veel citruszuren, sappig, mist complexiteit en finesse. Normale lengte, uitdrogend.
(C/B): Mineraal, licht abrikoos, zuren zijn nog niet versmolten.
Carl en Bert proefden ook de Kupfergruhe GG 2014: 2 jaar gistrijping, mineraal, groenkruidig, mond valt beetje tegen , focus ontbreekt.

Gut Hermannsberg is een domein dat aan de weg naar boven bezig is maar nog wat afstand af te leggen heeft eer ze echt bij de toppers uit de regio gerekend mogen worden.

De drukte neemt toe, en we maken gebruik van een rustig moment om bij Mats Genheimer de wijnen van Wgt Schäfer-Fröhlich te proeven.gg_s_f15_ijs

Felsenberg Riesling GG 2015 vertoont onmiddellijk de karakteristieke kenmerken van wilde gisten in de neus. Nochtans in minder overheersende mate dan we vroeger al konden meemaken bij deze wijnmaker, de Sponti-neus in alle wijnen is delicater, terughoudender, meer in balans met de andere aroma’s.
Wilde gisten en wat reductie. Fijn wit fruit, hooi, citrus. Sappig en fruitig, gebalanceerde strakke zuren, aangenaam mondgevoel. Sappige wijn met mooie fruitexpressie, finesse, mooi spel tussen fruit, aciditeit, mineraliteit en frisheid. Mooie wijn.
(C/B): Duidelijk gistig, wit fruit, vollere stijl, goede focus desondanks.
Frühlingsplätzchen Riesling GG 2015 is meer terughoudend, primair steenfruit en Sponti. Sappig, goede materie, fijne bitters die bijdragen tot het geheel. Gelaagde wijn met finesse in afdronk.
(C/B): stinkkaas, kaaskroket, eerder eenvoudig, wijn valt snel weg, munt.
Stromberg Riesling GG 2015 is krachtig, expressief, complex fijnfruitig, mineraal. In de mond kracht en materie, met tegelijk veel finesse. Meer strakheid hier, mineraliteit waardoor fruit wat op achtergrond blijft. Lange afdronk.
(C/B): Mooie mineraliteit, exotisch fruit, strakkere stijl met hint restzoet, wijn moet nog loskomen.
Felseneck Riesling GG 2015: complexe, rokerige neus, wit fruit en zeste met wat rood fruit op achtergrond (cuberdon). Veel finesse en volheid in de mond, mooi strak, fijn fruit op de achtergrond, vief, fijne mineraliteit, aangename frisheid tegenover materie. Mooie lengte, verfijnde afdronk. Groots!
(C/B): witte perzik, sinaasschil, milde zuren, balans, zeer knap, gaat lang door, grote wijn.

Carl vult nog aan: “Zoals wel vaker zijn de wijnen van deze producent minder geschikt om op jonge leeftijd te proeven. Het potentieel is evenwel duidelijk merkbaar. Later zeker te herproeven.
Dit zijn inderdaad wijnen voor de toekomst. Mats Genheimer vertelt me dat hij onlangs GG’s van 2004 en het warme jaar 2006 dronk. Die komen nu pas open, zegt hij. De 2011 die hij recent ook opende was nog veel te jong. Te drinken vanaf het zevende of achtste levensjaar, raadt hij ons aan.

Lees ook: VDP.On Tour 2017: Düsseldorf – deel 1
Lees ook: VDP.On Tour 2017: Düsseldorf – deel 2
Lees ook: VDP.On Tour 2017: Düsseldorf – deel 3

Lees ook: VDP.On Tour 2017:Köln – deel 2

|m| |r| |c|

Advertentie