Tags

, ,

In januari en februari 2017 reizen een aantal belangrijke VDP.wijngoeden naar zes Duitse steden om er hun VDP.GROSSE LAGE voor te stellen: jaargang 2015 voor wit, en jaargang 2014 voor rood. Eventueel kunnen ze ook enkele oudere jaargangen en zoete wijnen presenteren.

Op 23 januari waren de regio’s Mosel en Baden te gast in Düsseldorf, in het chique Hotel InterContinental op de Königsallee, de dure winkelstraat van Düsseldorf.
De presentatie liep van 13u30 tot 18u. Dat is vier en een half uur of 270 minuten. Er stonden in totaal 35 wijnmakers die elk gemiddeld vijf wijnen voorstelden. Een simpele rekensom leert ons dat we om alle 175 wijnen te kunnen proeven, we exact 1.55 minuten per wijn zouden kunnen besteden. Onmogelijk.
We hebben ons dus vrijwillig, zij het niet tegen onze zin, beperkt tot de Mosel. Nòg werk genoeg, want 19 wijnmakers aanwezig, met gemiddeld vijf wijnen, dat maakt nog 95 wijnen te proeven. 2.84 minuten per wijn. Haalbaar? We zijn er niet in geslaagd. We startten vol goede moed met de droge rieslings, het merendeel GG, en beloofden de aanwezige wijnmaker dat we later zouden terugkomen om hun zoete wijnen te proeven. Dat bleek een loze belofte, op hier en daar een uitzondering na.

Het lijstje aanwezige wijndomeinen is indrukwekkend.

vdp-ontour2017

 

Een paar wijnmakers ontbreken, zoals Wgt Peter Lauer en Egon Müller. Maar niet getreurd, keuze te over, en we deden enkele ontdekkingen die meer dan de moeite waard waren.

Beginnen we bij het begin, en dat was dus Wgt Clemens Busch uit Pünderich. Waar ik op Prowein in maart 2016 zijn jonge wijnen niet begreep, vertonen diezelfde wijnen zich nu verbazend toegankelijk.
Mariënburg Rothenpfad Riesling GG 2015 heeft een verfijnde neus van elegant citrusfruit en een minerale toon, is sappig in de mond, verfijnd, nerveus, mooi gefocust.
Mariënburg Fahrlay Riesling GG 2015 heeft een krachtige neus, getoast en met fijne kruiden. Sappig in de mond, rond, mooie citruszuren van limoen, verfijnd, gefocust. Mooie lengte, uitdrogende finale met klein bittertje.
Van de Mariënburg Falkenlay Riesling GG kunnen we een kleine verticale proeven. De 2015 heeft een complexe neus van fijne kruiden, citrusfruit en minerale toon. Ziltige mineraliteit, sappig, filigraan, harmonisch, mooie zuren, goede structuur, gefocust, zuiver, rijp citrusfruit, vol. Mooie lengte.
De 2014 is nog gesloten, na opschudden fijne kruidigheid en mineraliteit. In de mond aroma’s van gedroogd fruit en stekelbes, vol, sappig, droog, zuiver, gefocust. Strakke afdronk met klein bittertje.
Mariënburg Falkenlay Riesling GG 2012 heeft een fijne firne en minerale toon in de neus. Mooi in balans, evenwichtig, verfijnd, mooie ingekapselde zuren, met wat botrytis, rozijnen, expressief aroma van karamel tot diep in de finale. Droge afdronk.
Vooral de Falkenlay GG 2015 heeft ons aangenaam verrast. Een schitterende wijn.

clemensbusch

Oude bekende Forstmeister Geltz-Zilliken heeft geen 2015 voor te stellen. De wijnen hier verblijven dikwijls lang in de kelder.
De Rausch Riesling GG 2014 heeft een fijne fruitigheid in de neus, met limoen, abrikoos. Elegante en filigrane stijl, strak, vol, verfijnde fruitige aroma’s, hint van sinaasappelzeste, levendige zuren. Mooie lengte.
We proeven verder nog de Rausch Diabas Riesling Feinherb 2014: intense minerale neus, vuursteen, elegant. Aroma’s van tropisch fruit, ananas, rijpe gele appel en perzik. Vol, rijk, fris, verfijnd. Deze feinherb is amper merkbaar zoet. Lange afdronk met fijne bittertjes en wat munt.
Rausch Riesling Kabinett 2014 heeft al wat firne in de neus. Zoete aanzet in een bredere stijl. Aroma’s van honing, firne, rozijnen. Vol, rond, verfijnd, mooie zuren, met een romige afdronk.
Hanno Zilliken stelt zijn wijnen zelf voor. Als ik hem feliciteer met zijn titel van “Wijnmaker van het jaar” bij Gault Millau, is hij zijn bescheiden zelve en relativeert hij dit op grandioze wijze: “Ach ja, nu ben ik dat… Voor één jaar. En daarna, dan zal het weer iemand anders zijn…” Uiteraard is hij wel vereerd, zegt hij, en het is natuurlijk commercieel van niet te onderschatten belang.

Wgt Grans-Fassian uit Leiwen heeft drie droge GG’s bij.
Laurentiuslay Riesling GG 2015 vertoont een expressieve neus van snoepjes, fruitella, cuberdons, rode kers, gekonfijt fruit. Hints van medicinale pleister en fijne kruiden. In de mond komt een breed palet van gekonfijt fruit, dominante scherpe zuren, te expressief, hoekig, de wijn mist verfijning en complexiteit. 
Hofberg Riesling GG 2015: intense neus van gekonfijt fruit, perzik. Aroma’s van geel steenfruit en peer, rijp fruit, snoep. Scherpe zuren overheersen. Sappig, breed, toont al meer complexiteit, maar mist nog steeds verfijning en precisie.
Apotheke Riesling GG 2015 komt met een complexe neus van gekonfijt fruit, zeste van sinaasappel, specerijen, kruiden, kaneel en minerale toon. Rond en sappig in de mond, zeste van sinaasappel en kruiden. Lengte met opkomende scherpe zuren.

Alles in deze wijnen, het fruit en de zuren, lijkt uitvergroot te zijn en de wijnen missen verfijning en precisie. De zuren zijn duidelijk overheersend, te wijten aan de nog onevenwichtige structuur. Misschien hebben deze wijnen meer tijd nodig?

Een ander verhaal mogen we optekenen bij Wgt Fritz Haag uit Brauneberg. Bij een favoriete wijn plaats ik sterretjes in de marge van mijn notaboekje. Hier heb ik veel sterretjes geplaatst.
Juffer Riesling GG 2015 verrast onmiddellijk met een bijzondere en complexe neus, gerookte tonen, fijne kruidigheid, hennep, reductieve hint of mineraliteit, floraal. In het lege glas komt munt en vanille opzetten. Buitengewone precisie en puurheid in de mond, verfijnde materie die moeilijk te definiëren is, mooie balans, mooie zuren, vol, filigraan. Mooie lengte, eindigt met tonen van drop. 
Juffer Sonnenuhr Riesling GG 2015 heeft een herkenbare neus met reductieve toets en rokerige mineraliteit. Sappig en strak in de mond, puur, precies, filigraan, evenwichtig, complex, fijnkruidig, materie, vol, mooie zuren. Mooie lengte. Grote wijn.
Juffer Riesling Feinherb 2015 is weer licht reductief, rokerig mineraal, met citrus, pitfruit en broodkruim. Zoete perzik- en sinaasaanzet, sappig, mooie balans, citrusfruit, materie, verfijnd, restsuiker is merkbaar. Kruidige afdronk, lange lengte. Wijn voor de toekomst.

De wijnen van Fritz Haag zijn van een bijzondere kwaliteit en speciaal tegelijkertijd. Het zijn opmerkelijke en opvallende wijnen, die veel ongewone impressies vertonen. Indrukwekkend voor wie van deze stijl wijnen houdt. Wij dus…

fritzhaag

Wijnen in een andere stijl vinden we bij Wgt Reinholt Haart uit Piesport. Een moeilijkere stijl, tenminste op dit moment.
Grafenberg Riesling GG 2015 toont een gesloten, fijne neus, citrusfruit en moeilijk te definiëren wit fruit. Strakke aanzet, doet wat dun aan na de wijnen van Fritz Haag. Filigrane stijl, veel en aangename zuren. Bij opwarmen is de materie er wel, al blijft ze moeilijk te definiëren. Mooie lengte.
Ohligsberg Riesling GG 2015 heeft een expressievere, krachtigere neus dan de Grafenberg. Lichi, rijpe sinaas, ananas. Ook hier dragen veel en aangename zuren de sappige materie, strak, filigraan en korrelig mondgevoel. Lange afdronk met zuren in de hoofrol. Wijn die nog tot ontplooiing moet komen.
Goldtröpchen Riesling GG 2015: complexe neus, floraal, kruidig, geel pitfruit, mineraal. Fijnfruitig en fijne kruidigheid in de mond, meer volheid, strak, filigraan, levendige rijpe zuren. Verfijnde fruitige afdronk. Ook nog piepjong, deze wijn.

De filigrane GG’s van Reinholt Haart vertonen alle veel en aangename zuren, die de op dit moment moeilijk te definiëren materie dragen. Kwalitatieve wijnen!

Lees ook: VDP.On Tour 2017: Düsseldorf – deel 2
Lees ook: VDP.On Tour 2017: Düsseldorf – deel 3

Lees ook: VDP.On Tour 2017:Köln – deel 1
Lees ook: VDP.On Tour 2017:Köln – deel 2

|r| |m|

 

Advertentie