Tags

, , , ,

Op een druilerige zaterdagochtend stappen vijf rieslingfanaten in een auto en trotseren mist en stortregen om naar Traben-Trarbach te rijden.
Het was Stefaan gelukt om een afspraak te bemachtigen bij Daniël Vollenweider, een van de veelbelovende wijntalenten in de Moezelstreek.

Ingang_Voll

Het verhaal van Daniël Vollenweider is niet het typische van-vader-op-zoon-traditie-verhaaltje van menig ander wijnbouwer.
Vollenweider is een Zwitser, ingenieur in de bruggenbouw, die omstreeks 1990 besloot om zijn leven een andere wending te geven. Het verhaal gaat dat hij tot dit besluit kwam na overweldigd te zijn bij het drinken van een Scharzhofberg Auslese van Egon Müller.
“Wijn maken” zou zijn nieuwe roeping zijn.

Daniël gaat wijnbouw studeren en reist na zijn studies de wereld rond om ervaring op te doen. Hij werkt in Marlborough (Nieuw-Zeeland), keert terug naar Zwitserland om te kijken of hij daar kan gaan wijn maken, maar vindt er zijn gading niet. In Bourgogne zijn de wijngaarden onbetaalbaar. Terug naar Duitsland dan, waar de wortels van zijn verhaal liggen. Hij kan in 1999 terecht in Bernkastel bij Dr. Loosen, en vindt dan in de buurt van Traben-Trarbach een oude verwaarloosde wijngaard welke hij begint op te knappen.

Goldgrube

Die oude wijngaard is de Wolfer Goldgrube, steil en arbeidsintensief, maar met nog wortelechte rieslingstokken van tegen de 100 jaar oud, waarin een mix van genetische variëteit (klonen) is bewaard.
In het jaar 2000 ziet de eerste Vollenweider-wijn het levenslicht.
Tegenwoordig heeft hij 5 ha wijngaard. Het grootste deel hiervan uiteraard in de Wolfer Goldgrube, waarvan hij 4 ha bezit. Verder heeft hij percelen in de Schimbock en de Kröver Steffensberg wijngaarden, telkens ongeveer 0,5 ha.

In een kleine 15 jaar heeft Daniël zich opgewerkt tot de top van wijnmakers in de Moezelstreek. Of zoals Stephan Reinhardt(*) het zegt: “He is one of the quiet superstars of the German wine scene…“.

Bergrettung_Voll

Daniël ontvangt ons in een geelblauw Bergrettung T-shirt van de “Klitzekleine Ring“. Ook de stoelen in het proeflokaal zijn met het logo beschilderd.
De Klitzekleine Ring, met ondertitel “the steep slope rescue team”, is een gezamelijk initiatief een klein groepje gepassioneerde wijnmakers rond Traben-Trarbach. Ze hebben  de ambitie om de traditionele cultuur van wijnbouw en wijnmaken in de regio te beschermen voor toekomstige generaties. Ze herstellen, onderhouden en redden (Bergrettung) percelen in enkele van de steilste wijngaarden, die zonder hun inzet zouden vervallen en uit gebruik raken. Daardoor bewaren ze wat ze zelf beschouwen “one of the most breathtaking cultural landscapes on earth”.
Naast Vollenweider zijn onder andere ook Melsheimer, Weiser-Künstler, Martin Müllen en “O.”,  lid van deze groepering.

Zalto_voll

In het eeuwenoude natuurstenen huis aan de rand van Traben-Trarbach worden we naar het proeflokaal begeleid. De Zalto’s staan keurig opgesteld.
Tijdens een geanimeerd gesprek presenteert de wijnmaker ons zijn jaargang 2014 gevolgd door nog een paar speciale wijnen.

Trockene Weine

Felsenfest Riesling 2014
Felsenfest is de Gutsriesling van Vollenweider, afkomstig van de jongere wijnstokken van alle wijngaarden. De wijn wordt relatief vroeg gebotteld, in april of mei. De vergisting gebeurt volledig spontaan. In 2014 kwam er een extreem droge wijn in de fles: slechts 2,5 g/l restsuiker, tegenover 7,4 g/l aciditeit.
Lichtgele kleur. Intense fruitige neus met aroma’s van perzik, exotisch fruit en rokerige minerale tonen. In de mond fruitige en minerale toetsen in harmonie. Geringe aciditeit, zeker voor een rieslingwijn. Strak, dun, licht sappig. Droge strakke afdronk.

Wolfer Riesling 2014
Deze Ortswein is voor 100% afkomstig van de Wolfer Goldgrube, van percelen die in de jaren ’60 zijn aangeplant. De wijn krijgt een langere fermentatie dan de Gutswein, en er wordt gestreefd naar een wijn met rijper fruit. Ongeveer 6 g/l restsuiker en 6,5 g/l aciditeit.
Lichtgele kleur. Aanvankelijk gesloten neus, na walsen: geel fruit, aardbeien, kruidjes. Deze riesling heeft meer materie dan de voorgaande wijn. Is meer geconcentreerd en wat romiger. Aroma’s van perzik, exotisch fruit en amandel. Mooie lengte met in de finale een gebrande toets.

Voll_Steffensb14Steffensberg Riesling 2014
Deze droge Lagenwein van de Steffensberg wordt nog maar recent geproduceerd. Voorheen maakte Vollenweider hier enkel restzoete wijnen. De Steffensberg heeft een dieper bodem, en geeft fruit met hoger mostgewicht. Druiven aangeplant in 1976-1977. Ook heel droog gevinifieerd: 2,5 g/l restsuiker, 8 g/l aciditeit.
Lichtgele kleur. Aanvankelijk gesloten neus, na walsen: minerale neus met rokerige en kruidige toetsen. Frisse aanzet. In de mond: strak, gefocust en levendig. Citrus, zeste en pompelmoes. Hoge aciditeit, maar geïntegreerde zuren. Minder body dan de Wolfer Riesling.

Goldgrube Riesling 2014
Deze wijn is afkomstig van de ongeënte oude wijnstokken op de Goldgrube. 7 g/l restsuiker, 6,8 g/l aciditeit.
Donkerder van kleur. Complexe neus: zeste, vuurtje, mineraal. Mandarijn, citrus, bijna honingachtig. In de mond: mooie vulling, mooi rijp fruit, perzik en peer. Concentratie en verfijning gaan hand in hand. Elegant. Voldoende aciditeit, soms warm mondgevoel. Mooie lengte met perzikaroma’s in de finale.

Voll_trocken14


Voll_Schimbock

Schimbock Riesling 2013
Uit de halve hectare wordt een rendement van minder dan 20 hl/ha gehaald. Deze wijn komt altijd een jaar later op de markt. Door de westelijke oriëntering zijn de druiven later rijp, en gebeurt de oogst dus laat op het jaar. Hier wordt lange schilmaceratie toegepast: 3 tot 4 dagen in plaats van 3 tot 4 uur. Het persen gebeurt met een oude mandpers die speciaal voor deze wijn werd aangekocht. Opvoeding op foeders en halffoeders, waarbij de wijn tot een jaar op de droesem blijft. De wijn krijgt hierdoor meer fenolische structuur.
Lichtgele kleur. Intense complexe neus, firne-achtige toets, etherisch. Sinaasschil, fumé, floraal, beetje vanille zelfs. Zachte aanzet. Mooie geïntegreerde zuren. Aroma’s van perzik, exotisch fruit, lichte houttoets. Complex, maar nu moeilijk en wat streng. Merkbare restsuikers. Zeer lange afdronk!

Fruchtsuße Weine

Wolfer Goldgrube Kabinett 2014
De eerste wijn met merkbaar restzoet is deze Kabinett, waarvoor druiven van de Goldgrube worden gebruikt. Daniël perst de hele trossen (full cluster pressing).
Slechts 8% alcohol, met 58 g/l restsuiker en 9,5 g/l aciditeit.
Lichtgele kleur. Neus: citrus, citroenschil, vuurtje, mineraal. Kleine kruidigheid, munt.
Zoete aanzet. Aroma’s van citrus en exotisch fruit. Licht en dartel mondgevoel.
Afdronk: lactische toets (boter, romig), groene appel in de finale. Boeiend: restsuiker en mooie frisheid van appel. Mooie wijn.

Kröver Steffensberg Spätlese 2014
Deze Spätlese wordt van de jongere stokken van de Steffensberg gemaakt. Door de “Flurbereinigung” (het vernieuwen van de wijngaarden in de jaren 1970) is hier nog maar één rieslingkloon overgebleven.
Lichtgele kleur. Fruitige neus: perzik, exotisch fruit, citrus, lichte hint van de spontaanvergisting. Na walsen mineraal. Een frisse zoete aanzet. Meer materie dan de Kabinett. Verfijnde wijn met een gebalanceerd zoet en zuur. Mooie fruitige afdronk. Fruit domineert.

Wolfer Goldgrube Spätlese 2014
Hier worden druiven gebruikt van een mix van diverse rieslingklonen en een mix van leeftijden. De druiven voor de Spätlese worden geoogst aan de linkerkant van de Goldgrube wijngaard.  
Lichtgele kleur. Minerale neus met citrus, reductieve toets en rijp complex fruit. Meer breedte, meer complexiteit dan de Steffensberg. Minder gevoel van aciditeit. Zéér lange afdronk. Verfijnde complexe wijn.

Voll_Kab_Spätl14

In 2014 werd geen Auslese gemaakt: er was teveel onzuivere Botrytis in de wijngaard, waardoor de druiven niet te gebruiken waren.

Daniël Vollenweider komt wel nog met drie flessen zonder etiket als extraatje.
We krijgen een kleine verticale proeverij van enkele oudere Wolfer Goldgrube Spätleses.

Restzoet_Voll

Wolfer Goldgrube Spätlese 2007
De fles staat 1 week open. Dat is geen probleem voor rieslingwijnen, en zeker niet als ze wat restzoet hebben.
De neus is complex, mineraal, rozijn, rijpe appel, firne, kruidig, munt. In de mond ook rijp fruit, wat in de neus kwam keert weer in de mond. Complex, fris, concentratie, evenwichtig. Lange filmende afdronk. Boeiende wijn.

Wolfer Goldgrube Spätlese 2000
Een heel speciale fles, want afkomstig van de eerste wijnoogst van de wijnmaker.
Licht goudgeel. Fijne delicate neus met firne, pruimen op alcohol. Een romige zoetheid in de mond met ananas en sinaas. Heel aangenaam nu, mooi geëvolueerde wijn.

Wolfer Goldgrube Spätlese 2004
Goud-citroengeel. Gesloten neus, meer op finesse, met florale en kruidige tonen en zeste van citrus. Vrij complex. Fijne aanzet met citrus en torrefactie. Spanning in de mond, met veel materie. Mooi.

DanielVollenweider

Daniël Vollenweider

 

(*) Stephan Reinhardt: “The Finest Wines of Germany”

|m|