Tags

, , ,

De titel van dit artikeltje verwijst niet toevallig naar een artikel dat onlangs verscheen in Weekend Knack. Herwig van Hove was op de jaarlijkse proeverij van Grosse Gewächse in Wiesbaden. In enkele veel te korte zinnetjes probeert hij enkele van de geproefde wijnen te schetsen. Vooral over de beoordeling van Wgt Christmann kwam nogal wat reactie op de sociale media.
Herwig van Hove schrijft letterlijk: “Stefan Christmann, de VDP voorzitter, kan niet overtuigen, de wijn is gewoon te gewoon en te zuur.

Gerd Brabant, invoerder van domein Christmann, reageert prompt en opent op een proefzaterdag de Christmann GG IDIG 2014. We konden er zelf niet bijzijn, maar Peter was er wel, en hij schrijft: “In de neus geen spervuur van aroma’s, eerder discreet gesloten maar vooral complex. Je blijft eraan ruiken om nieuwe dingen te ontdekken. Meest opvallend voor mij was aanvankelijk appelsienzeste, dat overging in rijpe citrus, kruidigheid en mineraliteit. In afdronk komen voor mij vooral de subtiele kruidigheid, opnieuw rijpe citrus afgerond met mooie zuren. Compact, gebald en toch is elke bouwsteen op zijn plaats gezet. Uiteraard heeft deze wijn de nodige, doch fijne acidtiteit om nog lang te kunnen evolueren. Hele knappe wijn. En de Ortswein Königsbach 2014 van Christmann vond ik ook al heel geslaagd (heel open, speels en explosie van exotisch fruit). Christmann 2014, een jaar om je wijnkelders mee te vullen. Helaas is de IDIG uitverkocht ondertussen ( heb nog gesmeekt om 1 fleske te bemachtigen ).

En niet alleen Peter is overtuigd van de GG’s van Christmann. Ook bij de recente BerlinRieslingCup behaalde Christmann hoge scores. Mandelgarten GG 2014 kreeg een score van 94/100 (“een wijnreus in wording“), de IDIG GG 2014 kreeg 92/100.

Op het afgelopen degustatieweekend bij Vinikus&Lazarus stonden enkele andere mooie cru’s op de proeftafel.

Van Weingut Geil (Rheinhessen) werden de Geyersberg en de Rosengarten gepresenteerd. Technisch gesproken geen GG’s, omdat Weingut Geil niet tot de VDP behoort, en omdat  er geen VDP wijnmakers actief zijn op deze wijngaarden. Geyersberg en Rosengarten zijn dus niet geklasseerd, maar intrinsiek minstens Erste Lage of zelfs Grosse Lage kwaliteit.
Daarenboven is de kwaliteit van het gamma wijnen van deze wijnmakers in de jongste jaren steil gestegen.

Geil_RosengartenWgt Geil Geyersberg 2014
Heel mooie neus van wit fruit, kruidigheid en mineraliteit. Rijpe en mooie zuurstructuur. Wit fruit, citrus en groene appel op het palet. Boeiend glas wijn, prijs/kwaliteit onklopbaar.

Wgt Geil Rosengarten 2014Geil_Rosengarten Meer intense neus met citrus en sinaas. Meer zuren dan de Geyersberg, heel strak met veel materie. Sprankelend mondgevoel. Klein bittertje op het einde. Wijn met toekomst.

Van von Winnig was de oplijning indrukwekkend.

Grainhubel_Oud_vWvon Winning Grainhübel 2010 Erste Lage
De Grainhubel is pas dit jaar tot Grosse Lage gepromoveerd. Om een idee te krijgen hoe de wijn hiervan kan evolueren, stond een oudere jaargang te proeven. Het was ontegenzeggelijk een van de wijnen van het weekend. Helaas in beperkte hoeveelheid te verkrijgen, dus veel te snel uitverkocht.
Fijne pétrolé, sinaas en rijp fruit. Hele mooie aanzet met zachte en fijne zuren, gele appel en citrus. Lange afdronk, grote wijn!

vW_Reiterpfadvon Winning Reiterpfad 2014 Erste Lage
Deze wijn eindigde op de tweede plaats van de beste droge wijnen in de “Riesling-Champion” wedstrijd van wijntijdschrift Vinum.
Minerale rokerigheid, nog gesloten op de neus. Delicaat wit fruit en citrus bij opschudden. Nog weinig impressies in deze jeugdige fase. Aanzet met fijn evenwicht, zuren zetten op maar blijven heel fijn. In het middendeel fruit: witte perzik, peer, sinaas, citrus. Fijne bitters in de afdronk, met veel reserve en lengte.

vW_Olbergvon Winning Ölberg 2014 Erste Lage
De winnaar van bovengenoemde “Vinum” wedstrijd in de categorie droge wijnen.
Kruidigheid, wit fruit en perzikpit bij opschudden. Delicaat in de neus. In de mond eerst wat fruitzoet, de zachte zuurstructuur zorgt voor wat tegenspel. Ronder, zachter, met een breder mondgevoel.

vW_Grainhubelvon Winning Grainhübel GG 2014
De Deidesheimer Grainhubel kreeg dit jaar een upgrade van Erste Lage naar Grosse Lage.
Fruit, fruit, fruit… perzik, peer, appel, abrikoos, aardbei, besjes. Daaronder mineraliteit en kleine kruidigheid (munt), en een kleine impressie van hout. Veel fruit ook in de mond, met ook wat kruiden en citrus. Mineraalgedreven en lange afdronk. Heel mooie wijn!

vW_Ungeheuervon Winning Ungeheuer GG 2014
Mineraal, vuursteen, en heel fijne fruitigheid. Evenwichtig mondgevoel met zacht geel fruit, peer en citrus. Zachte zuurstructuur. Al heel toegankelijk. Mooie lengte in afdronk.

vW_Kalkofenvon Winning Kalkofen GG 2014
Wit fruit, mineraliteit, beetje hout, wat vanille misschien. Ook citrus, steenfruit, abrikoos. Heel precies en groots in de neus. Superb mondgevoel met veel fruitimpressies, lengte en kracht. Complexe lange afdronk. Grote wijn!

Lees ook: Topriesling proeven van oogstjaar 2014 (deel 2)