Tags

, , , , , , , , , ,

De winterstop op de rieslingblog is voorbij. De afgelopen weken schreef ik vooral over champagne op de wijnkrabbelsblog.
De eerste afspraak van het nieuwe jaar is met Rudi, om samen zoals de afgelopen jaren naar Keulen te rijden om de voorstelling van de Grosse Gewächse 2017 bij te wonen. Traditioneel is plaats van het gebeuren het statige Excelsior Hotel Ernst aan de voet van de Domtoren.
We proeven grand cru Rieslingwijnen van vooral 2017 en Spätburgunder van voornamelijk 2016, met hier en daar een wijn van een jaartje ouder als de wijnmaker besloot om de wijn even op domein te houden en wat rijpheid te geven.
Desondanks zijn alle wijnen heel jong met nog een hele ontwikkeling voor de boeg, maar ze hebben toch al een paar maanden rijping op de fles, waardoor het ontwikkelingspotentieel al wat geëvalueerd kan worden.

Op 21 januari stonden de wijnregio’s Ahr, Nahe, Rheinhessen en Pfalz in Köln. Oogstjaar 2017 was voor riesling een nerveus jaar met lage opbrengsten, maar zeer kwalitatief.

VDP.Nahe

We komen binnen en krijgen onze badge, en staan onmiddellijk oog in oog met Mats Genheimer op de stand van Wgt Schäfer-Fröhlich. In het programmaboekje staat dat we aan de andere kant van de zaal zouden moeten beginnen. Houden we de volgorde in het proefboekje aan of beginnen we onmiddellijk hier te proeven? We kiezen de gemakkelijke weg, en de vier GG’s van Schäfer-Fröhlich leggen de lat voor wat moet komen meteen hoog, heel hoog…

Wgt Schäfer-Fröhlich
Felsenberg Riesling GG 2017 is dynamisch en levendig in de neus, een beetje gistig, met veel primair wit fruit en kruiden. Intens en pittig mondgevoel, groene peer en groene perzik, met veel spanning. Strakke, precieze en fijne zuren. Lange, minerale afdronk.
Frühlingsplätzchen Riesling GG 2017 is wat gelijkaardig in neus als de Felsenberg op dit moment, met wat meer finesse maar ook primair fruitig, gistig en kleine kruidigheid. In de mond wat meer geel fruit, rondere zuren, fijne fruitinhoud. Zuurtjes komen opzetten naar de finale toe. Complete wijn, lange afdronk.
Stromberg Riesling GG 2017 is mineraal, slank en koel in de neus, met citrus en grapefruit. Ook in de mond citrus en grapefruit, strakke zuurtjes omgeven door mooi rijp fruit. Strakke stijl, veel materie,  met een droge en zalvende afdronk.
Felseneck Riesling GG 2017 is kruidig, met kerrie, geel en klein rood fruit. Heel boeiende neus. Stevig en strak in de zuurtjes, erg precies en verfijnd. Limoen, grapefruit, rijpe perzik, mandarijnpartjes. Lange, verfijne afdronk met veel impressies. Krachtigste maar ook verfijnde wijn. Groot!

Het valt al enkele jaren op dat de wijnen van Schäfer-Fröhlich niet meer de extreem wilde Sponti geuren hebben die vroeger zo herkenbaar waren bij deze wijnmaker. In 2017 zet het Tim Fröhlich hier een reeks wijnen neer die heel precies, rechtlijning en puristisch zijn, met zinderende zuurtjes, veel precisie en finesse, in een strakke stijl.
Zoals eerder gezegd: de lat ligt hiermee hoog, en er zullen vandaag niet veel domeinen dit niveau halen.

Maar goed, we laten de voorgestelde volgorde voor wat die is en besluiten onmiddellijk om de top drie van de Nahe-domeinen te proeven.

Wgt Emrich-Schönleber heeft twee GG’s meegebracht, de Auf der Ley GG wordt enkel op de wijnveiling aangeboden.
Frühlingsplätzchen Riesling GG 2017 is nog gesloten, met donker geel en rood fruit, romig, en heel complex. Verfijnd en groenig in aanzet, met groene kruiden, groene citrus en groene appel, strakke zuurtjes die nog wat los staan van het fruit. Goede lengte, mooie materie, goede wijn.
Halenberg Riesling GG 2017 vertoont ook donker rijp fruit en wat romigheid, en ook geel en rood fruit, limoen en kersen, en wat gist en mineraliteit. Boeiend! Sappige aanzet met omgeven ragfijne zuurtjes rond rijp fruit, rijpe citrus en perzik. Groene kruiden en specerijen. Complexe wijn met veel impressies. Lange talmende afdronk.

Wgt Dönnhoff hoort uiteraard ook bij de top drie. Hier staan vijf GG’s op de proeftafel, want het domein heeft voor 2017 twee wijngaarden als nieuwe GG op de markt gebracht.
Krötenpfuhl Riesling GG 2017, voorheen enkel voor de Krötenpfühl Kabinett gereserveerd, is een van de nieuwe GG’s. Heel open en primair, wit fruit, munt, en ook in de mond al heel toegankelijk, rijp, met zachte zuren op middenstuk, iets inteser in de aanzet. Bitters in afdronk.
Höllenpfad im Mühlenberg Riesling GG 2017 is afkomstig van het kernstuk van de Höllenpfad wijngaard waar Dönnhoff tot voor kort enkel een Erste Lage produceerde. De tweede nieuwe GG dus. Stoffige neus, gistig, perzikpit, natte steen, gedroogd gras. Kruidige aanzet met een pepertje en zachte zuurtjes, wat onbestemd smaakprofiel, minder precies.
Felsenberg “Felsentürmchen” Riesling GG 2017 is dan weer wel mooi: oranjebloesem, sinaas, meloen en perzik in de neus, munt en salie ook. Stevige zuren en stevige materie, rijp en klein exotisch fruit, sinaas en mandarijn, romig en rijk mondgevoel met toch goede focus. Een stap (of twee, drie) hoger dan de vorige twee wijnen.
Dellchen Riesling GG 2017 heeft ingetogen citrus, zeste, napoleonsnoepjes, mineraliteit. Slank en fragiel, ingetogen en fijn, dens en vol op middenstuk, met veel extract. Grote wijn!
Hermannshöhle Riesling GG 2017: mineraal en gisten, rijp geel fruit, kruiden en bloemetjes. Verfijnd in aanzet, met wat alcohol en rijp geel fruit op middenpalet. Sinaas en meloen, kruiden, veel sap en inhoud. Minder precies dan ik van Hermannshöhle gewend ben, mist een beetje richting. De afdronk is dan weer wel precies, en heel lang, en doet verlangen naar nog een slok. Moeilijke flesfase waarschijnlijk.

Het lijkt wel of 2017 niet het allerbeste jaar voor Dönnhoff geworden is. Het kwaliteitsverschil tussen de nieuw gecreëerde GG’s Höhlenpfad im Mühlenberg en zeker Krötenpfuhl ten opzichte van de klassieke GG’s is heel groot. Dellchen GG 2017 presenteert zich uitermate goed vandaag.

Bij Gut Hermannsberg zijn enkele wijnen niet te proeven, en even later weer wel maar dan zijn de vorige wijnen weer van de proeftafel verdwenen. Hier staat vooral jaargang 2016 op de tafel waardoor meer toegankelijkheid en meer rijpheid merkbaar is.
De stijl van het huis is ook meer toegankelijk dan bij de grote buren…

Van Kruger-Rumpf was ik na mijn bezoek aan het domein enkele jaren geleden minder overtuigd. Ik wil dat bevestigd zien en vraag om het paradepaardje van het wijnhuis te mogen proeven: Im Pitterberg Riesling GG 2017.
Ik moet mijn oordeel onmiddellijk bijstellen: boeiende minerale neus met natte leien, pitfruit, munt. Slanke wijn met heel mooi fruit en een fijne, lange afdronk. Heel mooie wijn.
Daardoor willen we ook de rest van het aanbod wel eens proeven.
Dautenpflänzer Riesling GG 2017 is verfijnd, rokerig, mineraal, met delicaat sap en zuurtjes, en een mooie spanning in de mond. Lange afdronk, spannend, zeste, kruiden, perzik. Mooi!
Scharlachberg Riesling GG 2017 is afkomstig van een wijngaard in Rheinhessen. Misschien daardoor wat meer open en rijper, met een fijne mineraliteit. Ook in de mond wat rijper geel fruit, sinaasschil, citroensap, met wat ziltigheid op de lippen. Mooie spanning en veel sappigheid.
Burgberg Riesling GG 2017 is mineraal, met hennep, hooi en rokerigheid. Ronder, rijper fruit en goede zuiverheid.

Een van de verrassingen van deze middag, ik stel mijn mening bij. Jaargang 2017 is bij Kruger-Rumpf heel geslaagd: verfijnde wijnen met mooie zuurstructuur en spanning, naast fruit en kruidigheid. Dit domein gaan we zeker verder opvolgen.

Het wordt druk in de kleine zaaltjes van het hotel. Het blijft elk jaar toch spartaans proeven hier: veel volk, veel te weinig plaats, warm, drummen en dringen aan de standjes. Ik vraag me af wanneer VDP dit eindelijk eens gaat beseffen en op zoek gaat naar een ruimere en luchtigere locatie.
We moeten dus gaan selecteren, want alles proeven zit er niet in.

Bij VDP.Rheinhessen proeven we bij Weingut Gunderloch twee GG’s die ik eerder al bij Francois Langbeen kon proeven.
Pettenthal Riesling GG 2017 is al zeer toegankelijk, met een fijne kruidigheid op de voorgrond. Kruiden, hooi, zolderappeltjes, strak en streng in aanzet, heel slank met toch voldoende vulling. Droge, wat strenge afdronk.
De Rothenberg Riesling GG 2017 heeft nog wat tijd nodig om in balans te komen. Rokerige mineraliteit, fijne speculooskruiden, abrikoos, rozen en lychee in de neus. In de mond terugkerend fruit zoals rijpe abrikoos. Frisse, fijne zuren die naar het einde een bittertje geven. Fruitige en kruidige afdronk.

Weingut Schätzel is een van de ontdekkingen van de dag voor ons. Kenmerkend voor de beide GG’s op de proeftafel is de sponti neus, die ons een beetje doet denken aan de stijl van Schäfer-Fröhlich, al houden deze wijnen niet dezelfde spanning aan.
Hipping Riesling GG 2017 is heerlijk strak en mooi gefocust, wat tegenstribbelend in neus en mond, met fijn fruit op de achtergrond. Boeiende wijn.
Ölberg Riesling GG 2017
 is denser dan de Hipping, met koel fruit, mineraal, citrus en pepermunt. Complex en lang in afdronk, mooie wijn, voor de toekomst.
We mochten ook de Ölberg Riesling 2015 proeven. Jammerlijk domineerde de petrolé hier.

Bij Weingut Winter staat een bescheiden jonge dame in te schenken. Aan de volgende proeftafel (Wittmann) is het aanschuiven, dus we houden haar ons glas voor.
Kloppberg Riesling GG 2017: fijn, gesloten nog, delicaat wit fruit, sappig en fijnfruitig op de tong, met sinaas, citroen en mooie kruiden. Edel mondgevoel. Mooie lange afdronk met zeste van citrus.
Geiersberg Rielsing GG 2017 is mineraal, kruidig, ingetogen mooi. Evenwicht en sap, met mooie spanning en romig mondgevoel. Heerlijk.
Leckerberg Riesling GG 2017 is weer gesloten maar fijn, delicaat, met wit en geel fruit, fijne keukenkruiden. In de mond kruidig prikkelend, met zuiver citrusfruit en romige sappigheid. Veel stevige materie naar het einde toe. Zwevende, delicaat fijne afdronk. Grote wijn!
We mochten ook de Leckerberg en de Klopberg van het oogstjaar 2015 proeven, die zich nu met een prachtige evolutie tonen.
Leckerberg Riesling GG 2015: dens, strak, sappig, steenfruit, ragfijne zuren, geconcentreerd.
Kloppberg Riesling GG 2015: dens, precisie, stevige zuren, vineus.

Voor ons zonder twijfel het beste wat we mochten proeven uit Rheinhessen, en op heel deze dag tout court. Alle drie de GG’s zijn verbluffend mooi. Waar de Kloppenberg zeer fris en levendig is, zijn de zuren bij de Geiersberg al meer ingekapseld. De Leckerberg is één en al precisie en finesse. Kruisjes in mijn proefschriftje, op te volgen!

Een metertje verder, bij Weingut Wittmann staat enkel nog Kirchspiel Riesling GG 2017 voor mij in aanbieding.
Even voordien kon Rudi ook nog Aulerde Riesling GG 2017 proeven. Geen Morstein GG op de proeftafel. Beide GG’s tonen een mooie fruitexpressie en opvallend mooie zuren. Voor mij mistte de Kirchspiel echter focus en expressie, door de wat zoete aanzet en het rijpe fruit.
En na Wgt Winter lag de lat weer even heel hoog. Verrassend dat een van de meest gerenommeerde domeinen van Rheinhessen het vandaag niet helemaal waarmaakt. Weingut Winter zet Weingut Wittmann volledig in de schaduw. We wijten het aan de flesfase…

We eindigen onze rondgang in Rheinhessen bij Weingut Gutzler, omdat we zo de overstap naar rood kunnen maken. Maar daarover later meer, in deel 2.
Liebfrauenstift Kirchenstück Riesling GG 2017 heeft een delicate, aangename neus met een fijne mineraliteit en klein citrusfruit. Wat fruitzoet in aanzet, zuivere citruszuren op middenstuk, perzik en sinaas naar het einde toe.
Morstein Riesling GG 2017 heeft een complexe, etherische neus, met wat meer materie in de mond maar iets minder spanning.

Lees ook: Tour VDP.GROSSE LAGE® in Köln – deel 2: Pfalz en Spätburgunder
Lees ook: Tour VDP.DIE PYRAMIDE in Köln

Advertentie