Tags

, , , , , , , , , , ,

Tour VDP.PYRAMIDE in Köln: Een nieuw concept, voor de eerste maal georganiseerd door VDP. In tegenstelling tot de voorgaande jaren met de VDP.Tour Grosse Lage staan hier niet de Grosse Gewächse centraal, maar het hele gamma van de wijnmaker. De naam VDP.Pyramide slaat dan op de classificatie die door het VDP gehanteerd wordt: VDP.Gutswein, VDP.Ortswein, VDP.Erste Lage, VDP.Grosse Lage.

41 deelnemende wijnmakers uit drie regio’s, Mosel-Saar-Ruwer, Baden en Mittelrhein, waren op 11 februari present in het Excelsior hotel in centrum Keulen.
41 wijnmakers die een allegaartje aan wijnen bij hadden. Riesling en Spätburgunder, maar ook Weissburgunder, Grauburgunder, Chardonnay, of nog: Sauvignon Blanc, Chasselas, Muskateller of Silvaner. Van basisniveau (Ortswein) tot topklasse (GG). Raak daar maar aan uit. Maak daar maar eens een keuze uit. Het was vooraf selecteren en kiezen, waardoor dit verslag noodzakelijkerwijze een beperkt overzicht geeft van wat er te proeven was.

Anderzijds maakt het de proeverij ook toegankelijker: in februari zijn bij de meeste topwijnmakers alle GG’s immers al lang uitverkocht, maar zijn de Orts- en Gutsweine meestal nog ruimschoots voorhanden. Het blijft ook interessant, zeker in koelere streken zoals de Mosel, om wat Kabinettwijnen te kunnen proeven, en hier en daar een wijn met wat meer vruchtzoet.

Mosel-Saar-Ruwer
Ik had niet gemerkt dat het aanvangsuur opgeschoven was, dus we waren ruimschoots te vroeg aan de inschrijving. Blijkbaar waren nog meer mensen niet oplettend genoeg om de uitnodiging goed te lezen, want we waren daar toch niet alleen.
Vicky had ons meegevraagd voor een pre-tasting bij Weingut Nik Weis – St Urbans-Hof. Maar ook die afspraak liep haperend, waardoor we een uurtje tijd hadden om onze voorbereiding te maken.
Eindelijk komt de vertegenwoordiger van Weingut Nik Weis St-Urbans-Hof ons halen en kunnen we beginnen te proeven.
De instapwijn Mosel Riesling 2017 is een eenvoudige doordrinker en laat weinig indruk na. De wijn komt uit de vlakkere wijngaarden rond de Moezel. Schiefer Riesling 2017, uit verschillende Ortsweine samengesteld, komt van verschillende leisteenbodems. De Schiefer is merkbaar in de neus, ook dit is instapkwaliteit maar toont meer materie en sappigheid.
Wiltinger Alte Reben heeft mooie aroma’s van olie, citrus en zolderfruit, en kleine exotische vruchten. Rond rijp fruit met een klein zoetje, goede lengte en materie.
Saarfelser Rielsing GG 2017 heeft een delicate, wat stoffige neus, en is nu wat moeilijk in aanzet, met groene tonen. De goede aciditeit laat het beste vermoeden voor de toekomst. Moeilijke flesfase nu waarschijnlijk.
Laurentiuslay Riesling GG 2017 is mineraal met frisse appeltjes op de neus. Korrelige structuur met citrus en sinaas.
De zwarte etiketten van het wijnhuis wijzen op wijnen met meer restzoet. Zo ook de Saar Riesling 2016 die Feinherb is, met 18 gram restsuiker. Mineraal rokerig met perzikpit, steenfruit en citrus. Sappig met een zachte aciditeit, rijpe rode appeltjes. Bockstein Riesling Kabinett 2017 is mijn favoriet: groene appel, zeepjes, citrus, een frisse aanzet met rijp fruit, goede aciditeit, lichte structuur, mooie afdronk.
Goldtröpfchen Riesling Spätlese 2017 is veel te jong, en daardoor nog gesloten, met wat kiezeltjes, boomfruit, perzik. Tropisch en exotisch fruit, romig, wat vanille, met een lange afdronk.
Alle geproefde wijnen van dit wijnhuis zijn correct, breed inzetbaar op culinair vlak, maar laten geen onuitwisbare indruk na. Er is niets dat er uitspringt, heel het gamma blijft wat doorsnee waardoor ik en beetje op mijn honger blijf zitten.

Ik wil toch een vergelijk met een referentiewaarde nemen en ga langs bij Schloss Lieser. Thomas Haag heeft een Kabinett vast en schenkt dat als eerste in mijn glas. Dat is goed, want ik heb nog de impressies van de Spätlese van Weis in herinnering. Juffer Riesling Kabinett 2017 is rokerig, mineraal, met kleine appeltjes en wit fruit. Verfijnd mineraal, citrus zeste, natte steentjes, lange afdronk. Topklasse Kabinett. Spanning en verfijning.
Sonnenuhr Riesling Kabinett 2017 heeft meer perzik, ook de appeltjes, mineraliteit en citrus. Een strakke aanzet leidt naar een verfijnd zoetje op het middenstuk, terwijl naar afdronk toe de wijn olieachtig en saline wordt. Zuivere, lange afdronk. Heel mooi. Kruisjes in mijn notitieboekje.
Juffer Riesling GG 2017 is nog wat gistig van de wilde fermenten, mineraal met rijp geel fruit, rode besjes, marsepein en kruiden. Droog en streng in aanzet, met wit fruit, kruiden en zeste. Voor de toekomst, want nu heel moeilijk in het glas.
Goldtröpfchen Riesling GG 2017 is ook gesloten, gistig en mineraal. Stevig, strak, veel goede materie, citrus en grapefruit komt door bij opwarmen in het glas.
Niederberg Helden Riesling GG 2017 is nu al heel mooi in de neus: geel en klein rood fruit, koele citrus, mineraal. Fijne structuur met goede densiteit en mooi fruit zoals citrusschil en perzik. Dense afdronk, grote wijn.
Carl noteerde in zijn typische steno-stijl:
Juffer GG: fijn exotisch fruit, mineraal, fijne biters, groene kruidigheid, 89
Goldtropfchen GG: spontineus, natte steen, steenfruit, enorm op citrus, nog jong, 88+
Helden GG: meest minerale van de drie, rijpe sinaas, veel citruszuurtjes, like it, ananas, meer body

De broer van Thomas, Oliver Haag van Weingut Fritz Haag presenteert de Ortswein Brauneberg -J- Riesling 2017. De J staat voor Juffer Sonnenuhr, waar deze wijn van afkomstig is. Erg mooie neus van kruiden en fijn citrusfruit, sappig en kruidig in de mond, met mooie lengte en materie. Geweldige wijn op dit niveau.
Juffer Riesling GG 2017 is stenig, met pit- en boomfruit, citrus en kaarsvet. In de mond mooi en krachtig, met grapefruit, citrus en klein exotisch fruit, goede balans, lengte en reserve in afdronk. Mooie wijn.
Juffer Sonnenuhr Riesling GG 2017 is rokerig mineraal, met steenvruchten en citruszeste, kruiden. Verfijning. Slank en strak, pikant kruidig, grote wijn !
Een heel mooie selectie hier, heel precies en met een grote toekomst voor de boeg.
Carl mailt me:
Brauneberger -J-: gerookt, vuursteen, mineraliteit, balans tussen fruit, zuren en bitter, 88
Juffer GG: gerookt, mineraal, stenig, floraal, zachte aanzet, balans, 90+
Juffer Sonnenuhr GG: geel steenfruit, in de mond meer spanning, 90

© VDP

Weingut Grans-Fassian toont een 2017 collectie die sappig en klassiek is. Ik onthoud vooral de Hofberg Riesling GG 2017: mineraal, floraal, saline aanzet met citrus en geel fruit, goede zuurstructuur, saliniteit in afdronk ook.
Apotheke Riesling GG 2017
heeft een typische Rieslingneus van citrus, perzik, wat ananas en koel steenfruit. Mooie sapstructuur en veel inhoud, lange afdronk. Mooie wijn.
Carl is akkoord: Noteer dat ik van de selectie bij Grans Fassian de wijnen uit de Apotheke wijngaard wel mooi vond met een knappe minerale ondertoon.”

Ik ben weer eens onder de indruk van Weingut Maximin Grünhaus (Ruwer).
Op de degustatie bij Portovino onlangs stonden ook enkele van de wijnen die hier in Köln gepresenteerd worden. Vooral 2016 dus.
Monopol 2016 heeft zich wat gezet sinds vorig jaar oktober. Toen schreef ik “Hoekige aciditeit met wat losstaand zoet van kleine tropische vruchten”. De tropische vruchten zijn gebleven, met wat ananas maar nu ook munt, en abrikoosjes, met een goede afdronk.
Alte Reben 2016 staat aangekondigd als “Halbtrocken”, wat met 12 tot 13 gram restsuiker misschien technisch wel zo is, maar in de mond niet merkbaar is. Mineraal en fijn in de neus, levendig, sappig en frisse aanzet, mandarijnpartjes, zeste. Grote wijn met lange, rokerige afdronk.
Abtsberg Riesling GG 2017 is dus wel van de recente jaargang. Olieachtig, rijp donker geel fruit, licht rood fruit, kruiden en specerijen. Dens en vol, met rood fruit, kersen en citrus, springerig. “Er gebeurt iets in het glas”. Grootse wijn. Een van mijn favorieten.
Ook Carl is positief:
Alte Reben: citrus, fijnere stijl;
Abtsberg GG: groene kruiden, sponti, citrus, slank, ziltig, knap, 92

In tegenstelling tot mijn rieslingvrienden ben ik eveneens erg te spreken over wat Wgt Clemens Busch heeft verwezenlijkt met jaargang 2017. Carl mailt me immers dat Clemens Busch heel aards van stijl was en daarom iets minder zijn ding
Riesling trocken 2017 Gutswein is heel kruidig, met klein rood fruit, hooi en hennep, en complex voor een instapper. Uitzonderlijk niveau.
Zowel de Ortswein Punderich Riesling trocken “vom grauen Scheifer” als zijn tegenhanger “von roten Schiefer” zijn strak maar net niet té, mineraal, goed gebalanceerd en hebben een lange koele afdronk. Mooe prijs-kwaliteit hier.
Marienburg Rothepfad Riesling GG 2017 is nog gesloten, mineraal, dens met een goede aciditeit, kruidig. Iets drogend in afdronk met wat bittertjes.
Marienburg Farley Riesling GG 2017 heeft rijper citrusfruit en sinaasjes, kaarsvet, mineraliteit. Strak met stevige zuren, prikkelend mondgevoel, stevige materie. Romig op middenstuk. Lange kruidige (munt) afdronk.
Marienburg Rothenpfad Riesling GG 2014 toont hoe dit kan verouderen. Rijp geel fruit, sinaasschil, bospaddenstoel, kleine firne. Fijn, rijk en kruidig met een pepertje, citrus en sinaas, klein rood fruit, romig en lang. Grootse wijn.

We proeven ook het gamma van Reinhold Haart snel door, de proeverij loopt al ten einde dan.
Hier een heel mooie, consequent strakke en sappige stijl. Notities van Carl:
Piesporter Riesling trocken 2016: fijn fruitig, groene kruidigheid, mooi droog, 88
Piesporter Riesling Reserve 2015: gesloten, focus, beetje evolutie, geen allemansvriend 91
Goldtropfchen Riesling GG 2017: geel fruit, eerder slank, nog primair,
Ohligsberg Riesling GG 2017: kruidig, nog moeilijk nu, weinig fruit,
Goldtropfchen Riesling Kabinett 2017: beetje plat, mis spanning, mis lengte,
Goldtropfchen Riesling Spätlese 2010: petrolé, lichtvoetig met body, kruidig, rijp wit fruit, mooie lengte, 92
Deze Spätlese 2010 is inderdaad verrukkelijk, en toont hoe een mooi een rijpe Spätlese wel kan zijn.

Baden
Uit de regio Baden zijn 18 producenten aanwezig.
Ik proef hier en daar wat Spätburgunder.
Ik heb kruisjes gezet bij de wijnen van Wgt Bercher, met vooral de Ortswein Burheim Spätburgunder 2016 die wat houtig en rokerig is, maar ook elegant en fijn.
Carl ging proeven bij Wgt Bernhard Huber, en noteerde
Malterdinger Spätburgunder trocken 2016: zoekt grens op van zuren en fijn rood fruit, eerder aan de slanke kant,
Malterdinger Alte Reben Spätburgunder trocken 2016: fijn fruitig en kruidig, beetje hout, goed gedoseerd, knap evenwicht.

Tenslotte proeven we allemaal de reeks wijnen van Wgt Wöhrle door. Zij werken al sinds 1991 biologisch gecertifieerd. Mijn notities zijn gelijklopend aan die van Carl, dus hij krijgt het eindwoord:
Lahrer Kronenbühl Riesling Erste Lage 2017: steenfruit, peer, verleidelijk, vroeger geplukt, kalkbodem.
Lahr Weisburgunder Ortswein 2017: lössbodem, peer, nootjes, volume met sap, droog, beetje droogtrekkend achterop.
Lahrer Kronenbühl  Weißburgunder Erste Lage 2017: kruidigheid, groene toetsen, kalk en lössbodem, beetje houtindruk.
Herrentisch Weißburgunder GG 2017: peer, banaan, hout zit meer op de voorgrond, in de mond zit alles. Beter in elkaar, sappig, mondvullend met fijne zuren.
Kirchgasse Grauburgunder GG 2017: peperkoek, fruitig, mooie zuren , fijnkruidig, lengte.
Kirchgasse Spätburgunder GG 2017: rood fruit, beetje kruidigheid, snuffelneus, in de mond frisse aanzet, zuren komen wat door, mis beetje fruit en drinkplezier in de mond.

Het is niet eenvoudig om een algemeen besluit te trekken uit twee dagen proeven in Köln.
Nahe, en dan vooral Schäfer-Fröhlich, liet een grote indruk na, maar ook Kruger-Rumpf en enkele GG’s van Dönnhoff. Uit Rheinhessen onthoud ik Schätzel en zeker Wgt Winter.
Mosel-Saar-Ruwer wordt gedomineerd door de broertjes Haag, waarbij Schloss Lieser nipt op punten wint van Wgt Fritz Haag. Wgt Maximin Grünhaus verdient ook een waardevolle vermelding, zij het dat de meeste gepresenteerde wijnen hier nog van de vorige jaargang waren.

Lees ook: Tour VDP.GROSSE LAGE® in Köln – deel 1: Nahe, Rheinhessen
Lees ook: Tour VDP.GROSSE LAGE® in Köln – deel 2: Pfalz en Spätburgunder

|c| |m|

Advertentie