Tags

, , , , , , , ,

De winterstop op de rieslingblog is voorbij. De afgelopen weken schreef ik vooral over champagne op de wijnkrabbelsblog.
De eerste afspraak van het nieuwe jaar is met Rudi, om samen zoals de afgelopen jaren naar Keulen te rijden om de voorstelling van de Grosse Gewächse 2017 bij te wonen. Traditioneel is plaats van het gebeuren het statige Excelsior Hotel Ernst aan de voet van de Domtoren.
We proeven grand cru Rieslingwijnen van vooral 2017 en Spätburgunder van voornamelijk 2016, met hier en daar een wijn van een jaartje ouder als de wijnmaker besloot om de wijn even op domein te houden en wat rijpheid te geven.
Desondanks zijn alle wijnen heel jong met nog een hele ontwikkeling voor de boeg, maar ze hebben toch al een paar maanden rijping op de fles, waardoor het ontwikkelingspotentieel al wat geëvalueerd kan worden.

Op 21 januari stonden de wijnregio’s Ahr, Nahe, Rheinhessen en Pfalz in Köln. Oogstjaar 2017 was voor riesling een nerveus jaar met lage opbrengsten, maar zeer kwalitatief.
Verderop in dit artikel komen ook enkele Spätburgunders aan bod.

Lees ook: Tour VDP.GROSSE LAGE® in Köln – deel 1: Nahe, Rheinhessen

Na een uitgebreid rondje Spätburgunder (zie verder) proeven we nog bij enkele domeinen van VDP.Palz. Bij veel standen zijn ze al bijna door hun proefflessen heen, dus daar valt niets meer te noteren.
Over wat we wel kunnen proeven schrijft Rudi:

Weingut Ökonomierat Rebholz
Voor de veelal barokke rieslingwijnen uit de Pfalz met hun dense vulling zijn we iets meer terughoudend. Toegegeven, dit is zuiver een kwestie van smaak.
Een grote uitzondering zijn de wijnen van Hansjörg Rebholz. Telkens weer slaat hij ons met verbazing met welke precisie en finesse zijn riesling GG’s voor de dag komen. 2017 is buitengewoon schitterend!

Im Sonnenberg Riesling GG 2017 en Ganz Horn Riesling GG 2017 blaken van precisie en finesse. De strakke en slanke stijl vinden we ook terug in Kastanienbusch Riesling GG 2017, waarover we enkel met superlatieven kunnen spreken. Veel finesse en kracht, kortom een wereldtopper!

Ik noteer dan weer in mijn boekje, naast de nodige kruisjes: “Dit lijkt weer op thuiskomen...”.

Weingut Christmann
De degustatie liep al stilaan op zijn einde. In een snel tempo hebben we alsnog de GG’s bij Christmann kunnen proeven.
Reiterpfad-Hofstück Riesling GG 2017 kwam met zijn rijke en weelderige stijl in schril contrast te staan met de strakke wijnen van Rebholz. Rijpe perzik, complex en mineraal.
Langenmorgen Riesling GG 2017 had beduidend meer zuren en toonde meer elegantie. Mooie vulling, kruidjes.
Meerspinne – Im Mandergarten Riesling GG 2017 en Idig Riesling GG 2017 hebben nog tijd nodig. We konden wel al een mooie fruitexpressie en een mooie zuurstructuur vaststellen.
Idig 2014 verbaasde ons met een dominante petrolé. Snelle veroudering?

Spätburgunder

Vergeef me nog eens om hier niet enkel de rieslingwijnen in het licht te stellen. Er stonden namelijk ook mooie Spätburgunders op de proeftafel.

We waren dus bij VDP.Rheinhessen geëindigd bij Weingut Gutzler, sinds kort in het gamma bij Vinikus en Lazarus. De focus ligt hier wel degelijk op Spätburgunder, hoewel de beide riesling GG’s ook mooi waren.
Morstein Spätburgunder GG 2015 is verfijnd, mineraal en kruidig, met rode snoepjes, en klein rood fruit. Heel sappig en smakelijk, met een goede en delicate structuur, waarin fruit, kruiden en hout geïntegreerd zijn. Een heel complete pinot noir, topwijn!
Brunnenhäuschen Spätburgunder GG 2015 is nog gesloten, maar ook met verfijnd rood fruit en edel hout. Sinaaschil, potpourri. Zacht en romig in aanzet met veel kracht en impressies van donkere kers en bramen, kruiden en wat vanille. Lange afdronk met aanhoudend fruit en wat hout. Nog een grote wijn.

We hadden het al vernomen uit de commentaren van een paar vrienden die in Wiesbaden op de eerste GG presentatie van VDP waren, maar hiermee ontdekken ook wij dit Weingut als topproducent voor Spätburgunder.

We gaan vol overtuiging voor een rondje Spätburgunder, in de hoop nog zulke toppers aan te treffen als de wijnen van Weingut Gutzler.
VDP.Ahr, een van de kleinste wijnregio’s in Duitsland, is vertegenwoordigd door vijf van de zes VDP.domeinen. Enkel Adeneuer ontbreekt.

De wijnen van Weingut Deutzerhof vallen ons zwaar tegen. Koffie, karamel, rijkelijk houtgelagerd. Echte old-skool Spätburgunder die breed uit waaieren. Er zijn waarschijnlijk liefhebbers voor, maar stilletjes vragen we ons af of dit wel VDP waardig is.

Weingut Meyer-Näkel bewijst hoe het wel kan.
Silberberg Spätburgunder GG 2016 met groene kruiden, geïntegreerd hout en klein gedroogd fruit in de neus, en verfijning in de mond, zuiver rood fruit, sinaasschillen en kruidigheid. Lichtvoetig, fijn en complex. Mooie wijn!
Sonnenberg Spätburgunder GG 2016 vertoont weer dat delicaat rood, zwart en gedroogd fruit, met mineraliteit en kruidigheid. Zwoeler, romiger, met mooie tanninestructuur, lang en complex. Grote wijn.
Pfarrwingert Spätburgunder GG 2016 gaat nog een trapje hoger. Complexe neus, fijne kruiden, floraal, gedroogde bloemen, zeste van sinaas, rabarber, blauwe bes. Zalvend mondgevoel met mooie balans tussen aciditeit en romigheid. Fijne tannines in de lange afdronk.

Weingut Jean Stodden maakt Spätburgunders in een wat andere stijl, wat braver en toegankelijker. Maar zowel de Hardtberg Spätburgunder GG 2016 (gestoofd zwart fruit, fijn, zacht en sappig door de zachte zuren) en de Sonnenberg Spätburgunder GG 2016 (meer kruidig, meer hout, en wat steviger in zuren met geïntegreerd hout) zijn mooie wijnen.

Bij Weingut Nelles kunnen we nog net de Landskrone Spätburgunder GG 2016 naast de Landskrone Frühburgunder GG 2013 proeven. De Spätburgunder doet nu wat minder complex aan, maar is wel mooi met fijne zuurtjes en goed houtgebruik, de Frühburgunder wint op punten, door een complexere neus met kruiden, vanille en rood fruit, en stevige zuurtjes van rode besjes in de mond.

Besluit

Tim Fröhlich (Schäfer-Fröhlich, Nahe) heeft in 2017 zeer imposante Riesling GG’s gemaakt. Samen met Ökonomierat Rebholz uit de Pfalz en Weingut Winter uit Rheinhessen het beste wat we geproefd hebben.
Vooral Weingut Winter blijft nazinderen, bloedmooie wijnen die af en toe de term “emotiewijn” opriepen.
Weingut Gutzler (Rheinhessen) overtuigt ons dan weer van hun Spätburgunder GG 2015.

We kunnen eens te meer besluiten dat een goede riesling alles te maken heeft met spanning en balans. Het valt op dat de trend naar droog, droger, droogst een beetje een halt is toegeroepen. Het kan ook aan de jaargang liggen, natuurlijk. Benieuwd wat we van de Mosel gaan kunnen proeven binnen enkele weken.

|m| en |r|

Lees ook: Tour VDP.GROSSE LAGE® in Köln – deel 1: Nahe, Rheinhessen
Lees ook: Tour VDP.DIE PYRAMIDE in Köln

Advertentie