Het blijft een beetje een ongewone setting om de top van de Duitse wijnen in de eenvoudige garage bij François Langbeen te proeven. Maar het heeft natuurlijk een zekere charme, en het getuigt van de nuchterheid van François, die misschien net daardoor wel vorig jaar tot “Riesling Fellow” werd bekroond.
Het nadeel van op zondag in Rumst te moeten proeven is dat een aantal wijnen na de degustatie van de dag voordien in Jabbeke al uitverkocht zijn. Dat was vorig jaar zo, en dit jaar, omwille van de uitermate kleine oogst 2017, was het niet anders.
Maar de kwaliteit van de geproefde wijnen is goed tot zeer goed, en na het strakke jaar 2015 en de fruitigheid van 2016 is 2017 eerder een klassiek rieslingjaar, met alles wat je van deze druif kan verwachten in de wijnen.

De Moezel presteert met jaargang 2017 heel goed, zoals de wijnpers al uitgebreid heeft verkondigd.
Een fijne Fritz Haag Brauneberger Juffer Sonnenuhr GG 2017 is daar een voorbeeld van. Delicaat wit fruit en citrus, uitgesproken mineraal, kruidig. Dens en krachtig en vrij strak met rijp pitfruit en veel materie. Al meteen een hoogtepunt van wijnmaker Oliver Haag.
De Brauneberger Juffer GG 2017 van dezelfde wijnmaker is nog mineraler, met een rokerige neus van spontane gisting en leisteen, fijnfruitig met pompelmoes en citrus. Niet zo strak als de Sonnenuhr, wat breder in de mond, rijp geel fruit met perzik en pitfruit.

Voor het zoveelste jaar op rij presteert ook Schloss Lieser weer op hoog niveau. Jammer genoeg is enkel de Niederberger Helden GG 2017 te proeven, de andere wijnen blijken al uitverkocht. Thomas Haag, broer van Oliver, tovert rokerige tonen van spontane gisting, klein rood fruit en fijne kruiden in deze wijn. Strak, krachtig en finesse, met veel materie en veel impressies: peperig, metalig, kruidig en mineraal. De lange afdronk bevestigt voor de toekomst.

Een andere stijl bij Zilliken: de Saarburger Rausch GG 2017 is open en toegankelijk, met gele en bruine appel, kerrie en perzikjes in de neus. In de mond veel fris fruit, appeltjes en citrus, met een goede lengte in afdronk.

Karthäuserhof houdt de grote wijnen wat langer op domein. De Eitelsbacher Karthäuserhofberg GG die zopas werd vrijgegeven is van 2015. Een heerlijk complexe neus van citrus, pompelmoes en kruiden, wat ook terugkeert in de mond. Fijn en strak, intens, mooi!

 

Ook de Toni Jost Bacharacher Hahn GG 2017 is geslaagd: citrus en de typische groene kruiden van de Mittelrhein, met een stevige zuurstuctuur.

Nog iemand die zijn grote wijnen een jaartje extra rust geeft is Peter Jacob Kuhn. Doosberg 2016 is complexiteit over heel de lijn, met broodkruim, kruidentuiltje, en dat typisch tikje oxidatie. Slank en kruidig in de mond, met een afdronk die blijft doorgaan. Grote wijn!

Rheinhessen doet het ook bijzonder goed in de selectie van Langbeen.
Gunderloch Rothenberg GG 2017 is eerst wat gistig en zwavelig door de spontane vergisting, maar heeft onderliggend veelbelovend fruit en kruiden. Korrelig, complex en salien in de mond met een talmend lange afdronk. Grote wijn.
Op hetzelfde niveau presteert Kühling-Gillot Pettenthal GG 2017: fijne groene kruiden en citruszeste, pitfruit. Wat rijper in de mond maar met een mooi pikantje en pitfruit, strak, vol en met een lange saline afdronk. Mooi!

 

 

 

 

 

De Pfalz dan: Ungsteiner Weilberg GG 2017 van Pfeffingen is sappig, strak, met perzik, mirabellen en witte kersen. Fijne wijn, dit domein blijft jaar na jaar hogere regionen opzoeken.
Rebholz is zoals steeds van een andere dimensie. Champions League niveau.
Ganz Horn GG 2017 is fijn en complex, met appeltjes, venkel, kruiden en zuivere citrus. Een mooie zuurstructuur zorgt voor finesse en kracht.
Kastanienbusch GG 2017 is meer gesloten en terughoudend op dit moment. Een beetje wit fruit en mineraliteit in de neus, en in de mond citruszuren die omgeven zijn door mooie fruitvullling. Rijpe en zalvende sappigheid. Wijn voor de toekomst…

Verrassend, net zoals vorig jaar, is de Juliusspital Würzburger Stein GG 2017. Complex met heel fijne citrus, rokerige mineraliteit, kruidentuiltje. Heel fraai gestructureerd, sappig en ronduit lekker. Mooie afdronk, mooie wijn!

Ook dit jaar weer was deze proeverij een unieke gebeurtenis. Het is immers nergens anders in België mogelijk om een dergelijke reeks GG’s te proeven.
2017 presenteert zich als een aantrekkelijk klassiek wijnjaar, met enkele heel mooie wijnen en over de hele lijn een meer dan correct niveau.
Dankjewel François, Hilde, en een leuke kennismaking met Jon Stalmans, die sinds kort wijnbar Riesling&Pinot in Antwerpen runt. Maar daarover later meer…

|m|

Advertentie