Tags

, ,

We laten jullie nog even in het ongewisse over de reden van deze “Focus op Alsace” reeks. Binnenkort zeker meer daarover.

In deze reeks wordt telkens een wijnmaker of domein belicht die, volgens Alsace kenner Peter Depré, wijnen produceert van bovengemiddelde kwaliteit. In zijn artikeltjes over de Alsace (hier en hier) kan je al een en ander lezen over de streek, de wijnmakers en de wijngaarden.

Domaine Neumeyer (Molsheim, Bas-Rhin)

In Molsheim, eveneens in de Bas-Rhin, en op een boogscheut van Domaine Pfister, ligt de thuishaven van Domaine Neumeyer.
Zus en broer Marie en Jérome Neumayer zijn de vierde generatie wijnmakers hier.
Het bedrijf werd opgericht in 1925, dus nog vrij recent.
Vanaf de jaren 1990 opteert men hier voor “viticulture raisonnée”, duurzaam en met respect voor het milieu. De conversie naar biologische teelt volgt in 2009.

Jérome Neumeyer volgde een wat atypisch parcours om tot wijnmaker te komen. Hij werkte eerst zeven jaar als ingenieur, maar kreeg dan zin in iets anders. Als zoon van wijnmakers was hij van jongs af aan in dat wereldje ondergedompeld, en toen was het maar een kleine stap naar het bedrijf van zijn ouders.
Marie Neumeyer deed veel ervaringen op in het hotelwezen en in catering. De gastronomisch combinatie gerecht en wijn is haar grootste interesse. Ze werkt al tien jaar op het domein, waar ze instaat voor het dagelijks management vahet bedrijf en de wijngaard.

De 16 ha in bezit liggen verspreid over verschillende percelen. Het merendeel daarvan bezit een kalksteen-mergel bodem, ook wel Muschelkalk genoemd.
Het nieuwe logo van het domein, met een gestileerd fossiel, wil die bodem symboliseren.

De belangrijkste wijngaard hier is de grand cru Bruderthal, oorspronkelijk aangeplant door de monniken in 1316 als een natuurlijk en warm amfitheater en beschermd tegen de koude wind.
De bruine kalkhoudende bodems bovenop de harde kalksteenrots zijn doorspekt met Muschelkalk en Lettenkohle, een gesteente rijk aan fossielen. De ondiepe bodems aan de top bevatten veel kalksteenkiezels. De waterreserve is laag maar de onderliggende kalksteen kan water aan de wijnstok leveren. Omdat ze rijk aan actieve kalksteen en zeer stenig zijn, warmen deze bodems sterk op. Als gevolg hiervan botten de wijnstokken al vroeg in het seizoen, en wordt de vegetatieve cyclus verlengd. Over het algemeen leidt dit tot lage opbrengsten, wat dan weer gunstig is voor het verkrijgen van goede wijnen. Het rendement dat is toegestaan voor de Grand Cru-wijnen wordt in de Grand Cru Bruderthal zelden behaald.
Aanplant op deze helling: 38% Riesling, 31% Gewurztraminer, 29% Pinot Gris, 2% Muscat.

Grand cru Bruderthal ©vinsalsace.com

Onder impuls van Jérome zijn de wijnen van dit domein droger in stijl geworden. “Mijn vader was bang dat de trouwe klanten in de war zouden zijn door de nieuwe stijl die ik wilde doorvoeren. Het is nog steeds een thema van discussie tussen ons, maar in het algemeen laat hij me mijn ding doen…“.

De belangrijkste wijnen hier zijn de grand cru’s Bruderthal, waar wordt geproduceerd:
Muscat Grand Cru Bruderthal
Gewurztraminer Grand Cru Bruderthal
Pinot Gris Grand Cru Bruderthal
Riesling Grand Cru Bruderthal

Andere interessante terroirs zijn de lieu-dit “Schaefferstein”, waar een Pinot Gris vandaan komt, en de lieu-dit “Finkenberg” nabij Avolsheim, waar een Riesling (les Pinsons) wordt gemaakt (minder dan 1 g/l restsuiker).
De wijnen zijn biologisch gecertificeerd.

Marie en Jérome Neumeyer en hun ouders

Gérard en Jérome Neumeyer vertellen over hun domein en de Grand Cru Bruderthal in deze twee films:

Website Domaine Gerard Neumeyer

Bronnen:
Alsace-vintage.com
Vinsalsace.com

Lees ook: Focus op Alsace: Domaine Pfister
Lees ook: Focus op Alsace: Domaine Emile Beyer
Lees ook: Focus op Alsace: Domaine Meyer-Fonné
Lees ook: Wijnjaar 2016 in de Elzas

|m|